free download 78 travel guides written by experts

In calatorie sau in vacanta obligatoriu alaturi de computer?

Câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă menţineţi securitatea

Călătoriţi mult sau lucraţi deseori la computer în afara biroului? Activitatea profesională în care sunteţi implicat presupune conexiuni repetate în timpul călătoriilor, folosind hot spot-urile din aeroporturi, restaurante, hoteluri şi locuri publice? Sunteţi unul din milioanele de utilizatori care îşi folosesc laptopul oriunde sunt nevoiţi să se deplaseze în interes de serviciu? Chiar dacă echipamentul cu care realizaţi acest lucru este un netbook, un laptop sau un smartphone aveţi nevoie de protecţie permanentă. Experţii in securitate ESET au câteva sfaturi legate de cum puteţi să navigaţi în siguranţă în spaţiul cibernetic în acest context.

ÎNAINTE DE A PLECA ÎN CĂLĂTORIE…

Regula de aur – Instalaţi sau actualizaţi software-ul antivirus: întotdeauna utilizaţi o suită antivirus şi verificaţi ca aveţi instalată ultima versiune disponibilă. Chiar şi netbook-urile care nu sunt foarte rapide sunt capabile să ruleze un scaner viral adecvat pentru a asigura protecţia necesară, în cazul soluţiilor ESET chiar fără ca acesta să încetinească viteza sistemului de operare.

Prevenirea este prioritară în faţa ipotezei de remediere ulterioara a unei infiltrări malware, aşa încât e recomandat să realizaţi un back-up al tuturor datelor critice, indiferent dacă sunt stocate în netbook, laptop sau smartphone, pentru a le garanta maximul de siguranţă. În cazul în care pierdeţi sau vă este furat dispozitivul, puteţi elimina de asemnea scenariul nedorit în care vă desparţiţi de datele dumneavoastra esenţiale pentru totdeauna.

Utilizaţi parole criptate: Atât datele cât şi dispozitivele care stochează datele ar trebui întotdeauna să fie protejate prin parole – cel mai bine este sa utilizaţi criptarea în cazul în care acestea cad în mâinile cui nu trebuie.

Verificaţi memoriiile flash USB şi toate dispozitivele USB pentru a vă asigura că nu adăpostesc conţinut malware: mediile de stocare portabile sunt printre cele mai des întâlnite mijloace de răspândire a malware-ului. Înainte de a pleca în călătorii de afaceri sau în concediu acordaţi-vă timpul necesar să le scanaţi. Înainte de a face acest lucru, amintiţi-vă să dezactivaţi funcţia automata AutoRun oferită standard de Windows, pentru a bloca posibilitatea ca viruşii să se transfere automat către computerul gazda la care conectaţi perifericul USB. Un sfat suplimentar: formataţi cardul camerei foto, chiar daca este nou (preferabil chiar cu ajutorul camerei şi nu prin cititorul de carduri al computerului) – tocmai pentru elimina orice risc potenţial. Nu este un lucru neobişnuit ca noile dispozitive flash de stocare să fie livrate cu conţinut malware preinstalat accidental pe ele.

ATUNCI CÂND VĂ AFLAŢI ÎN CĂLĂTORIE…

Mare atenţie la hoţi: furtul unui computer portabil sau al unui telefon vă poate compromite călătoria. Pentru a evita regretele tardive, întotdeauna păstraţi computerul în locuri sigure şi utilizaţi un dispozitiv fizic de securitate Kensington pentru a minimiza riscul sustragerii.

Reţelele Wireless: poate părea excesiv, dar ar trebui sa evitaţi folosirea reţelelor publice nesecurizate cu orice cost şi în orice împrejurare. Sfat ferm.

Aveţi grijă la hoţii de informaţie: fiţi foarte vigilent atunci când utilizaţi în călătorie un computer public aflat în holul unui hotel sau într-un Internet Cafe. Aceste computere sunt deseori infectate cu aplicaţii care înregistrează secvenţele de taste apasate (keylogger-e) – un tip de software maliţios care subtilizeaza în fundal parole şi poate înregistra datele pe măsură ce acestea sunt tastate. Niciodată nu utilizaţi servicii de Internet banking, nu accesaţi e-mailuri sau conturi sociale din astfel de locuri. Mai mult decât atât, atunci cand utilizaţi un dispozitiv USB, luaţi în calcul că puteţi aduce acasă sau la locul de munca un nedorit suvenir.

Păstraţi-vă computerul la “rece”: temperaturile ridicate din timpul călătoriilor efectuate vara sunt inamici ai dispozitivelor electonice. Soarele şi caldura excesivă din habitaclul maşinii parcate în soare sau uitarea echipamentului expus direct la soare îl poate inclusiv distruge.

Navigaţi pe web în siguranţă: o opţiune mai sigură decât cea de utilizare a unei reţele Wi-Fi publice este cea de a naviga pe internet utilizând propriul modem sau smartphone. Pentru a evita costurile mari de roaming luaţi în calcul utilizarea unei cartele preplatite achiziţionate din ţara în care vă aflaţi pentru a efectua cu ajutorul ei tranzacţii online importante şi urgente.

Deschideţi un nou cont e-mail: configuraţi redirecţionarea automată a mesajelor din căsuţa poştală primară către un cont de “călatorie sau vacanţă”. În acest fel, în cazul în care cineva reuşeste vă subtilizează credenţialele contului e-mail, neplăcerile vor fi considerabil mai mici decât dacă contul utilizat curent ar fi compromis. Vă puneţi astfel la adapost şi arhiva mesajelor vechi în orice eventualitate.

Scanaţi computerul (cel puţin online): Atunci când este posibil, scanaţi laptopul – măcar cu un scanner online pentru a vă asigura că este lipsit de conţinut malware. Un scaner antivirus gratuit poate fi găsit şi pe pagina web ESET. Acesta asigură nu numai detecţia ci şi înlăturarea conţinutului malware depistat, avand aceiaşi eficienţă ca soluţiile instalate. Totuşi el nu va poate proteja decât retroactiv de accea necesitatea unei soluţii instalate permanent ramane esenţială.

ATUNCI CÂND VÂ ÎNTOARCEŢI LA BIROU SAU ACASĂ…

Scanaţi-vă computerul şi smartphone-ul în căutarea viruşilor: doar pentru a fi siguri; ulterior sosirii verificaţi computerul şi telefonul în faţa potenţialelor infiltraţii (din nou, dezactivaţi funcţia AutoRun înainte de a face acest lucru). Vă recomandăm de asemenea să scanaţi stick-urile de memorie USB folosite în călătorie sau cardul camerei foto dacă acesta a fost conectată la computer în timpul călătoriei.

Reveniţi la contul e-mai curent: redirecţionarea mesajelor către contul secundar creat special pentru durata călătoriei şi reveniţi la contul e-mail obişnuit.

Bucuresti, 06.08.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *