Shadow

În București a fost instalată prima barieră plutitoare menită să oprească deșeurile de pe râul Dâmbovița

De Ziua Mondială a Apelor, Asociația MaiMultVerde a instalat în București, pe râul Dâmbovița, o barieră plutitoare menită să oprească deșeurile de pe luciul apei. Este un proiect pilot care cumulează mai multe exemple de bună practică, reutilizare și producție locală. Bariera plutitoare a fost creată în cadrul programului Cu Apelel Curate, în colaborare cu Nod Makerspace, din bannere publicitare recuperate și donate de Ateliere Fără Frontiere, iar flotoarele sunt construite din bidoane de plastic reutilizate.

Barierele plutitoare reprezintă o soluție tehnologică pentru limitarea poluării apelor, fiind concepute pentru a oferi un control sigur, ușor și eficient al diferitelor tipuri de deșeuri de pe luciul apei. Construite astfel încât să plutească de-a lungul suprafeței unui râu, barierele plutitoare sunt menite să rețină plastic, cherestea, frunze, ramuri și alte materiale.

Asociația MaiMultVerde barieră plutitoare menită să oprească deșeurile de Dambovita

„Este cea de-a șasea barieră plutitoare montată de Asociația MaiMultVerde, după cele 5 instalate deja pe râurile Jiu, Cerna, Olt, Buzău și Siret. Până acum, barierele plutitoare au oprit 46 de tone de deșeuri din plastic, care au fost colectate și preluate de firmele locale de salubrizare în vederea valorificării. Am ales Dâmbovița pentru acest proiect pilot pentru că nu este doar un râu care trece prin orașul nostru, este una dintre arterele naturale care susțin biodiversitatea, natura în mediul urban, dar și viața noastră, este apa pe care o bem, apa cu care ne spălăm sau cu care gătim.” a spus Marta Popescu, coordonatorul programului Cu Apele Curate.

Bariera a fost amplasată în zona Splaiului Unirii nr. 160, cu sprijinul SGA Ilfov-București. Aceasta are o lungime de 25 metri, iar locul a fost ales pentru că permite supraveghere constantă, astfel încât să fie observate din timp problemele care pot apărea și să ofere acces facil pentru ambarcațiunile ușoare cu care se va face mentenanța și colectarea deșeurilor oprite. Mai mult, zona Unirii – Biblioteca Națională, acolo unde există spații amenajate de consum de-a lungul malului râului Dâmbovița, este recunoscută pentru acumularea de deșeuri.

„În fiecare zi în care ajungem la birou și privim râul Dâmbovița, ne gândim că are un potențial enorm pentru oraș, din păcate insuficient utilizat, iar constant strângem deșeuri organice sau plastice care circulă pe râu. Partea principală a barierei plutitoare, care va opri trecerea gunoaielor, este realizată dintr-un banner stradal de tip mesh, iar flotabilitatea acestuia este realizata de bidoane (PET) goale de 5 litri. “Șarpele”, cum îi spunem noi, va fi ancorat cu cabluri metalice de cele două maluri ale Dâmboviței.” a spus Valentin Talabă, manager comunicare Nod Makerspace.

În perioada următoare, deșeurile oprite de barieră vor fi colectate de Asociația MaiMultVerde, cu ajutorul voluntarilor, și vor fi preluate de firma locală de salubritate. „Potrivit legii, deșeurile plutitoare trebuie adunate de Administrația Națională Apele Române și de Primăria Municipiului București.” a explicat președintele Agenției Naționale de Protecție a Mediului, Laurențiu Păștinaru.

Cu ocazia instalării barierei, pe malul stâng al râului Dâmbovița artista Irina Mocanu a realizat o pictură murală de 12 mp, care ilustrează o egretă (specie pe care o găsim în multe parcuri din București). Este al zecelea mural creat în ultimii 4 ani în cadrul programului Cu Apele Curate.

În perioada 2019-2022, au fost organizate peste 80 de acțiuni de igienizare a malurilor Dunării și afluenților săi, cu 4000 de voluntari, în cadrul cărora au fost colectate 58 de tone de deșeuri. Anual, Asociația MaiMultVerde organizează Săptămâna Apelor, între 14 martie (Ziua Internațională a Râurilor) și 22 martie (Ziua Mondială a Apei). De-a lungul timpului, au fost realizate campanii de informare în comunitățile locale, picturi murale cu mesaje despre protejarea mediului și spații de colectare separată a plasticului. Anul trecut, a fost demarat un studiu legat de cantitățile de microplastic din Dunăre, ale cărui rezultate vor fi publicate în perioada următoare.

Background

Programul Cu Apele Curate este o inițiativă Mai Mult Verde susținută de Lidl România. Strategia REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte, cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea designului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.
Demersul „Cu Apele Curate” a fost inițiat în 2019 ca un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *