Fiind cea mai mare platformă de eLearning din România, reteauaEDU.ro are misiunea grea de a promova învățământul online într-un mediu în care „tradiția” este greșit înțeleasă și pusă în calea evoluției. Din fericire, nu doar elevii, ci și cadrele didactice și chiar părinții au fost convinși de posibilitățile nelimitate pe care reteauaEDU.ro le oferă. Odată cu integrarea platformei în sistemul internațional Moodle, posibilitățile s-au extins considerabil. Nu mai este vorba doar despre activități extracurriculare întreprinse de elevi pe cont propriu, ci despre integrarea efectivă a eLearning-ului în cadrul cursurilor și temelor de la școală.
Elevii școlilor afiliate reteauaEDU.ro au fost încurajați să susțină diferite prezentări în cadrul Conferințelor Web EDU. Temele abordate au fost alese din diverse domenii de interes general, de la tainele astronomiei până la obiceiurile românilor, de la beneficiile și pericolele rețelelor de socializare până la efectele nocive ale consumului de droguri. Dând libertate elevilor să-și aleagă domeniul și să-l prezinte în mod creativ, conferințele urmăresc dezvoltarea spiritului analitic al participanților, dar și capacitatea acestora de aprofundare. Miza acestor evenimente este de a încuraja socializarea virtuală și în scopuri serioase, bazate atât pe studiu, cât şi pe creativitate.
Un alt eveniment cu rezultate extrem de bune a fost Concursul Mate Moodle. Aflat la ediția II-a, concursul a înregistrat 1.173 participanți, numărul fiind aproape dublu față de prima ediție. Elevii care au accesat testul și au rezolvat corect problemele au fost „recompensați” cu Diplome de Participare, în timp ce 54 elevi cu rezultate deosebite au obținut premii și mențiuni. Nici profesorii nu au rămas nerăsplătiți, ei obținând Diplome de Merit pentru organizare și pentru pregătirea elevilor. Concursul Mate Moodle este unic în țară, iar înscrierile pentru ediția din 2018 au început deja.
Desigur, reteauaEDU.ro înțelege că nu toți elevii pot fi olimpici la matematică. Deși este o disciplină importantă, concursurile și evenimentele sunt menite să încurajeze participarea tuturor elevilor, indiferent de apetențele lor. Pentru cei cu aptitudini artistice există Pasiunea mea fotografia, concurs național menit să recompenseze acei elevi care au ochi bun și care încep să deprindă lucrul cu aparatul de fotografiat.
În general, puterea de învățare poate fi stimulată prin diverse jocuri. Inspirat poate și de emisiunile de trivia de tipul „Vrei să fii milionar?”, reteauaEDU.ro organizează concursul Milionarul cunoașterii, unde elevii își pot testa cultura generală cu întrebări din domenii precum artă, istorie, geografie, literatură, știință sau sport.
Cei care vor să își dovedească abilitățile practice în contabilitate și informatica aferentă business-ului o pot face în cadrul concursului internațional ConTic. Scopul este acela de a-i pregăti pe elevi direct pentru cerințele reale ale pieței muncii.
Nici tradiția nu este dată la o parte – în acest sens există cursul numit Sărbătorile românilor, unde elevii pot înțelege mai bine nu doar cele mai importante date din calendarul ortodox, ci și semnificațiile acestora și obiceiurile vechi, perpetuate sau adaptate realității cotidiene.
Toate posibilitățile de învățământ sunt luate în considerare, chiar și pentru elevii ale căror afecțiuni psihice prezintă obstacole serioase în asimilarea informațiilor. Astfel, a fost creat cursul Tehnici de lucru pentru optimizarea comunicării cu copiii cu TSA și ADHD. Pe lângă tehnicile propriu-zise, cursul încurajează înscrierea copiilor cu tulburări de spectru autist sau ADHD la școli care fac parte din învățământul de masă și nu în școlile pentru copii cu nevoi speciale, astfel, posibilitățile lor de recuperare fiind sporite prin integrarea socială.
Bineînțeles, nu puteau lipsi proiectele care vizează însăși educația: Școala altfel și Clubul utilizatorilor Moodle au rolul de a instrui elevii și profesorii în tainele eLearning-ului, în timp ce Educația pașaport pentru succes este un proiect național care prezintă beneficiile obținute de pe urma acesteia.
Este într-adevăr o listă lungă, dar, pentru reteauaEDU.ro, acesta este doar începutul unei serii de proiecte menite să îmbunătățească considerabil învățământul românesc.