free download 78 travel guides written by experts

Importuri cu scutire de la plata taxelor vamale: de la 1 decembrie 2008

noi norme de scutire a călătorilor care intră în Uniunea Europeană de la plata taxelor vamale     

La 1 decembrie 2008 intră în vigoare noi norme de scutire de la plata taxelor vamale la import.Călătorii vor face economii când vor importa bunuri în UE în bagajele lor personale.În acelaşi timp statele membre vor evita costurile administrative pe care le implică în momentul de faţă colectarea taxelor de mică valoare. László Kovács, comisarul pentru impozitare şi uniune vamală, a declarat:„Intrarea în vigoare astăzi a noilor praguri pentru scutirea călătorilor de la plata taxelor vamale este o veste bună pentru cetăţenii europeni.Multe dintre normele anterioare, în vigoare din anul 1969, nu mai răspundeau nevoilor actuale.Începând de astăzi, cetăţenii vor beneficia de un prag financiar aproape dublu şi, pentru anumite băuturi, de limite calculate în mod mult mai generos la importul de bunuri în Uniunea Europeană în bagajul personal.În acelaşi timp, datorită creşterii pagurilor financiare, statele membre vor evita costurile administrative pe care le implică în momentul de faţă colectarea taxelor de mică valoare.”

Scutirea călătorilor de la plata taxelor vamale corespunde pragurilor financiare sau limitelor cantitative în care călătorii care intră în Uniunea Europeană din ţări terţe sunt autorizaţi să importe, în bagajele lor personale, bunuri cu scutire de la plata taxelor vamale.
   

De la 1 decembrie 2008 noile norme prevăd:

–       creşterea pragului financiar actual de la 175 EUR la 430 EUR pentru persoanele care călătoresc pe calea aerului şi pe cale maritimă şi la 300 EUR pentru cele care călătoresc pe cale terestră şi pe căile navigabile interioare. Pragul mai mic pentru acestea din urmă ţine seama de situaţia specială a statelor membre care au frontiere terestre cu ţări în care preţurile sunt mult mai mici decât în UE.

–       eliminarea limitelor cantitative la parfum, apă de toaletă, cafea şi ceai (ceea ce semnifică că acestor produse li se vor aplica pragurile financiare).

–       creşterea limitelor cantitative pentru vinul nespumos de la 2 la 4 litri.

–       introducerea unei limite cantitative de 16 litri la importurile de bere.

–       posibilitatea acordată statelor membre de a reduce limitele cantitative la produsele din tutun (de exemplu pentru ţigări de la 200 la 40) în scopul sprijinirii politicilor de sănătate.

Aceleaşi norme se aplică şi călătorilor care vin din teritoriile în care nu se aplică normele UE privind TVA-ul şi accizele, cum ar fi Insulele Canare, Insulele Anglo-Normande, departamentele franceze de peste mări, Insulele Aland şi Gibraltar.

În rezumat:

 

Prima opţiune

A doua opţiune

Produse din tutun

200 de ţigări sau

100 de ţigări de foi sau

50 de trabucuri sau

250 de grame de tutun

40 de ţigări sau

20 de ţigări de foi sau

10 trabucuri sau

50 de grame de tutun

Băuturi alcoolice

– În total 1 litru de alcool şi băuturi alcoolice cu o tărie alcoolică de peste 22% vol sau alcool etilic nedenaturat de cel puţin 80% vol. sau

 

în total 2 litri de alcool şi băuturi alcoolice cu o tărie alcoolică de cel mult 22% vol.

 

– În plus, 4 litri de vin nespumos şi până la 16 litri de bere (doar pentru TVA şi accize).

Combustibil

Pentru toate mijloacele de transport cu motor, carburantul din rezervorul standard şi o cantitate de carburant de până la 10 litri în bidon.

Toate celelalte bunuri, inclusiv parfum, cafea sau ceai

Până la o valoare de 430 EUR pentru persoanele care călătoresc pe calea aerului şi pe cale maritimă

Până la o valoare de 300 EUR pentru ceilalţi călători

De exemplu, în cel mai bun caz, persoanele care călătoresc pe calea aerului pot importa fără plata taxelor vamale 200 de ţigări, 1 litru de băuturi spirtoase, 4 litri de vin, 16 litri de bere şi alte bunuri în valoare de 430 EUR (jucării, parfumuri, dispozitive electronice …)Se vor aplica taxe vamale valorii bunurilor care depăşesc limitele respective. Valoarea unui bun individual nu poate fi însă divizată.

Bucuresti, 03.12.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *