free download 78 travel guides written by experts

Imperialul lui Beethoven pe “Imperialul” de la Sala Radio

Noul pian al Sălii Radio revine în prim plan. Olandezul Theo Wolters Orchestra Naţională Radio va dirija vineri, 18 februarie 2011, într-un concert ce va beneficia de participarea pianistului Horia Mihail care va prezenta publicului capodopera beethoveniană „Imperialul” – Concertul nr. 5 în mi bemol major pentru pian şi orchestră, op. 73. Partea a doua a programului va cuprinde nu mai puţin atractiva Simfonie I în re major de G. Mahler cunoscută şi sub denumirea de “Titan”.

Theo Wolters şi-a început cariera muzicală ca trompetist în formaţia condusă de tatăl său. A urmat apoi cursurile Conservatorului din Maastricht, la terminarea cărora era deja solist al Filarmonicii Overrijsels din Enschede (Olanda). Între 1975 şi 1979, a fost solist al Filarmonicii din Essen, din 1979 devenind membru al Royal Concertgebouw Orchestra. Aici a avut prilejul de a colabora cu reputaţi dirijori precum Leonard Bernstein, Bernhard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt, Mariss Jansons.

Arta dirijorală a deprins-o studiind cu Piet Stalmeier şi Roberto Benzi. Ca dirijor invitat a colaborat cu ansambluri dintre care amintim: Orchestra Simfonică de Stat din Slovacia, Tblisi Symphony Orchestra, Sinfonietta Slovaka, Filarmonica „Banatul” Timişoara, Filarmonica „Transilvania” Cluj-Napoca, Filarmonica „George Enescu” Bucureşti, Orchestra Naţională de Tineret din Olanda şi cu Dutch Promenade Orchestra unde a fost prim dirijor invitat. În prezent, Theo Wolters este prim dirijor invitat al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca, dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu, iar din anul 2004 este dirijor-asistent al maestrului Mariss Jansons la Royal Concertgebouw Orchestra.

Apreciat pentru paleta largă de nuanţe interpretative, Horia Mihail este unul dintre cei mai renumiţi pianişti români ai momentului. A concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din România, cu importante orchestre europene, iar în Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops, Topeka Symphony, Boston University Symphony şi University of Illinois Symphony.

În 1999, a fost distins cu Artist Diploma a Universităţii din Boston, în cadrul prestigioasei instituţii studiind cu Anthony di Bonaventura. În 2003 ia naştere „Romanian Piano Trio” în care îl regăsim pe Horia Mihail alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma. În prezent, este solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Pianistul Horia Mihail va întreprinde în acest an un amplu turneu de recitaluri, în 12 oraşe din ţară, programul fiind un omagiu adus compozitorului Franz Liszt, cu prilejul aniversării a 200 de ani de la naşterea sa.

Concertul nr. 5 în mi bemol major Imperialul pentru pian şi orchestră de L.van Beethoven şi Simfonia I în re major de G. Mahler – vineri, 18 februarie 2011, ora 19.00, la Sala Radio.

Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio (Str. Gral Berthelot nr. 60 – 64) şi prin reţeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

Bucuresti, 14.02.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *