free download 78 travel guides written by experts

iMapp Bucharest 2019 devine Concursul Internațional de video mapping – Winners League (Liga Câștigătorilor)

8 echipe concurează în ediția a VI-a

Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, organizează din anul 2014 iMapp Bucharest – unul dintre cele mai mari concursuri internaționale de 3D video mapping, prin care aduce design-ul, arta contemporană și spectacolul direct pe fațada de 23.000 de metri pătrați a Palatului Parlamentului (a doua cea mai mare clădire administrativă din lume).

De-a lungul celor 5 ediții, festivalul a reunit un public de peste 300.000 de spectatori și a devenit un eveniment de referință pentru specialiștii din industria audiovizuală internațională.

Începând cu anul acesta, iMapp Bucharest devine Concurs Internațional de video mapping – Winners League (Liga Câștigătorilor), invitând în Capitală, în luna septembrie, pe unii dintre cei mai buni artiști de video mapping din lume, respectiv câștigătorii ultimei ediții a renumitelor festivaluri internaționale de profil: Borealis (S.U.A.), Genius Loci Weimar (Germania), Kyiv Light Festival (Ucraina), 1minute projection mapping competition (Japonia), precum și câștigătorii ediției 2019 a Zsolnay Light Festival (Ungaria), Luz y Vanguardias (Spania), care vor fi anunțați în curând. Celor șase echipe li se vor alătura în competiție câștigătorii Premiului Juriului și Premiului Publicului din cadrul ediției iMapp Bucharest 2018.

iMapp Bucharest 2019

Astfel, odată cu cea de-a 6-a ediție, iMapp Bucharest devine liantul scenei de video mapping din întreaga lume, creând, împreună cu cele șase festivaluri partenere, o comunitate a celor care au transformat video mapping-ul într-o formă de artă vizuală emergentă, care se bucură în acest moment de un real succes în diverse domenii de activitate. Totodată, prin această colaborare, ia naștere o platformă internațională care încurajează artiștii să participe la cât mai multe competiții de video mapping și să-și prezinte, astfel, lucrările în cât mai multe colțuri ale lumii. Începând din acest an, obținerea unui premiu la unul dintre festivalurile internaționale de profil, apropie artiștii de video mapping de calificarea în Liga Câștigătorilor – iMapp Bucharest.
Cele 8 lucrări ale participanților vor fi analizate, în seara evenimentului, de către un juriu specializat, alcătuit din importanți reprezentanți ai celor șase festivaluri partenere. La finalul serii, acesta va decide câștigătorul Premiului Juriului, iar publicul își va putea alege, votând printr-un sms, preferatul pentru Premiul Publicului.

FESTIVALURI PARTENERE

BOREALIS (S.U.A.)
www.borealisfestivaloflight.com

BOREALIS – Festival of Light este un concurs și o expoziție de tehnologie și artă vizuală, care se desfășoară în fiecare an, în octombrie, în cartierul South Lake Union din Seattle, Washington, S.U.A. Festivalul cu intrare liberă oferă o combinație unică de muzică live, artă stradală, instalații de lumini și video mapping, concepute astfel încât să transforme clădirile și spațiile în care se desfășoară într-un univers extravagant al realității virtuale – o pânză urbană pentru povestiri neconvenționale, create de artiști din întreaga lume. În cadrul evenimentului de 4 zile, peste 120.000 de persoane au admirat în 2018 lucrările de artă vizuală.

GENIUS LOCI WEIMAR FESTIVAL (GERMANIA)
https://www.genius-loci-weimar.org

Festivalul Internațional pentru proiecții audiovizuale – Genius Loci Weimar a fost lansat în Germania, în anul 2012, ca parte a inițiativei ”Weimar Summer”. Optim localizat în orașul poeților, muzicienilor și gânditorilor, cunoscut și ca locul de naștere al mișcării Bauhaus, festivalul se află la a opta ediție și a devenit un eveniment cultural de refenință pentru landul Turingia. De-a lungul timpului, festivalul s-a distins prin interacțiunea unor game diverse de genuri artistice abordate, evenimentul reunind proiecții spectaculoase pe fațadele clădirilor, scena Genius Loci LAB, precum și evenimente muzicale și instalații de lumini în spații publice.

Festivalul GENIUS LOCI WEIMAR este rezultatul unui concept unic în întreaga lume, care combină tehnologia digitală cu arta și patrimoniul istoric. Astăzi, festivalul reprezintă o platformă internațională în domeniul video mapping-ului prin intermediul competiției pe care o organizază la fiecare ediție: în fiecare an sunt alese trei fațade de clădiri de patrimoniu, artiștii ale căror lucrări transformă aceste fațade fiind selectați în urma unui open call.

KYIV LIGHTS FESTIVAL (UCRAINA)
https://www.kyivlights.com/en

KYIV LIGHTS FESTIVAL reprezintă trei zile petrecute într-o atmosferă de neuitat, creată de un festival internațional al luminii și al artei media, în capitala Ucrainei. Posibilitățile uimitoare ale tehnologiilor avansate, transformă orașul într-o galerie de artă în aer liber, cu sculpturi colorate de lumină, instalații și proiecții. Artiștii media din diferite țări sunt invitați să transforme clădirea River Port din Piața Poshtova într-un ecran imens, cu proiecții video spectaculoase. Kyiv Lights Festival se aliniază faimoaselor festivaluri ale luminii, care se țin anual în multe capitale ale lumii, devenind o tradiție. Intrarea la festival este liberă.

1MINUTE PROJECTION MAPPING COMPETITION (JAPONIA)
https://1minute-pm.com

1minute Projection Mapping Competition este un eveniment internațional și unul dintre cele mai mari concursuri de video mapping din Asia. Competiția a început în 2012, iar de-al lungul timpului, au fost prezentate în cadrul ei numeroase lucrări de artă vizuală din întreaga lume.

1minute Projection Mapping Competition are două caracteristici unice. Una este durata conținutului, fiind cel mai scurt concurs de video mapping din lume, unde fiecare creator trebuie să demonstreze cât mai mult posibil – originalitate, tehnică vizuală, poveste atractivă și idee inovatoare – într-un film cu o durată de mai puțin de 2 minute. O altă caracteristică a acestui concurs este faptul că locul și tema sunt diferite în fiecare an, ceea ce reprezintă o provocare pentru creativii din întreaga lume, numărul lor crescând anual. 125 de participanți din 42 de țări și zone diferite s-au înscris la ultima competiție din Miyazaki, partea de sud a Japoniei.

ZSOLNAY LIGHT FESTIVAL (UNGARIA)
https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/en

În doar trei ani, Festivalul de Lumină Zsolnay din Pécs a devenit unul dintre cele mai atractive evenimente din Ungaria, în 2019 evenimentul urmând să se desfășoare între 27 și 30 iunie. Primul și unicul festival al luminii din Ungaria a fost un succes imens în 2018, bucurându-se de peste 75.000 de vizitatori. Și în 2019, evenimentul va combina organic elementele clasice ale unui festival al luminii cu producții de artă stradală, concerte, teatru și spectacole de circ contemporan.

Principala atracție a festivalului este concursul de video mapping Zsolnay Light Art Mapping Competition, unde vizitatorii se pot bucura de modele luminoase tridimensionale, care se mișcă pe fațada monumentală a Catedralei din oraș, creând o lume în care imaginația participanților este cel mai bun ghid, iar curiozitatea – cel mai bun partener de călătorie.

LUZ Y VANGUARDIAS (SPANIA)
https://luzyvanguardias.com

În fiecare an, în luna iunie, festivalul Luz y Vanguardias plasează orașul spaniol Salamanca pe scena artistică din întreaga lume, reunind un concurs internațional de video mapping și creațiile unor importanți artiști care folosesc lumina ca materie primă în lucrările lor.

Evenimentul pune în valoare străzile orașului și cele mai emblematice clădiri ale acestui Patrimoniu Mondial UNESCO prin intermediul proiecțiilor de lumini, transformate în lucrări de artă. Astfel, de-a lungul celor patru zile de festival, publicul poate învăța despre cele mai recente tendințe din zona artei vizuale, bucurându-se de istoria și moștenirea universală a orașului Salamanca dintr-o perspectivă total diferită.

Festivalul a fost organizat pentru prima dată în 2016 și a crescut semnificativ până în prezent. În 2018, spre exemplu, a reunit peste 366.000 de persoane și 38 de participanți de zece naționalități diferite.

iMapp Bucharest este organizat de Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.

De-a lungul celor cinci ediții, iMapp Bucharest s-a bucurat de participarea în finală a unor echipe de artiști de excepție din: Canada, Spania, China, Mexic, Austria, Portugalia, Ucraina, Olanda, Italia, Ungaria, Japonia, Turcia, Germania, Muntenegru, Rusia, Belgia, Franța, Republica Cehă, Polonia și România.

Înaintea concursului de 3D video mapping, pe scena din Piața Constituției urcă, în fiecare an, artiști locali și internaționali de renume, care deschid oficial evenimentul prin concerte electrizante.

În anul 2016, iMapp Bucharest a fost nominalizat în categoria Live Event of the Year, la premiile AV Awards din Londra – renumita competiție internațională care își propune să recunoască și să recompenseze excelența în întreaga industrie audiovizuală, organizată de AV Magazine din Marea Britanie, revistă care de peste 40 de ani domină sectorul editorial audiovizual și este renumită atât în Europa, cât și în afara ei.
www.imapp.ro
https://www.facebook.com/iMappBucharest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *