creative night talks

Îl osândesc juraţii

Anul acesta, în 10 august, Teatrul Național de Televiziune a împlinit 60 de ani. În continuarea acestei sărbători, vă propunem să urmăriți spectacole create de către cei care au scris istoria teatrului tv. Ne aflăm, pe firul amintirilor, în perioada anilor 1978 – 1998.

In Memoriam Cornel Todea

Casa de Producţie TVR vă propune spectacolul „Îl osândesc juraţii” (scenariu de Octavian Sava şi Cornel Todea după nuvela „Gheorghe Catalina” de Gala Galaction)

Cornel Todea

În distribuţie: Gheorghe Visu, Teodora Mareş, Monica Ghiuţă, Mircea Albulescu, Răzvan Ionescu, Valentin Uritescu, Eusebiu Ştefănescu, Mitică Popescu
Imagine: Cristian Muller
Decoruri: Virgil Popa
Costume: Eva Szantay
Ilustrația muzicala: Lidia Danciu
Regia: Cornel Todea

În nuvelistica lui Galaction facem cunoștință cu o lume suspendată între mit și existența dramatica, majoritatea nuvelelor și povestirilor sale bazându-se pe un conflict erotic, care fie că este depășit cu mari sacrificii în numele unor principii morale inflexibile, fie că provoacă adevărate drame atunci când eroii se lasă purtați de valul dragostei mistuitoare.

Cornel Todea (1935-2012) a fost un regizor român de teatru şi film. Născut la 18 noiembrie 1935 în Cluj, absolvă secţia Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie București în 1959. Cu peste 50 de montări pe scenele mai multor teatre importante, printre care enumerăm Teatrul Național București, Teatrul Nottara, Teatrul Național din Iași, Teatrul Național din Cluj, Teatrul din Piatra Neamț, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra şi Teatrul Ion Creangă, Cornel Todea a fost între anii 1960 şi 1987 regizor artistic de televiziune, dar şi Director al Redacției Teatru – Film, TVR între anii 1969 şi 1971. Fiind distins cu mai multe premii de-alungul carierei, precum “Premiul pentru cea mai bună regie” cu spectacolul “CEI MAI PUTERNICI”, de August Strindberg sau Premiul anual al APTR pentru talk-show-ul cu poetul Gellu Naum, regizorul Cornel Todea a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

Program de difuzare:
TVR 2: Luni, 21 august, ora 21:10
TVR MOLDOVA: Sâmbătă, 26 august, ora 16:00
TVR Internaţional: Vineri, 25 august, ora 23:00/ sâmbătă, 26 august, ora 18:00
TVR 3: Duminică, 27 august, ora 20:00

Programul „Teatru în TVR” continuă!

Vineri, 18 august, vă invităm în grădina Televiziunii Române, de la ora 20.00, la spectacolul “Viaţă de cimitir” de Rodica Popescu Bitănescu.

Distribuţie: Rodica Popescu Bitănescu, Alexandru Hasnaş, Radu Solcanu, Ioana Mărcoiu, Iuliana Călinescu şi Irina Cărămizaru

În comedia romantică ”Viață de Cimitir” se petrece o interacțiune, un dialog actual și inteligent între vii și morți. Vorbesc despre dragoste, gelozie, trădare, credință, demnitate, onoare. Moartea este tratată prin mijloace de comedie și prin multe povești de dragoste.

Oare cine sunt mai fideli în dragoste, cei de aici sau cei de dincolo?

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: DEMETER András István

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *