bucharest tech week 2021

IIANA duce traditia iei mai departe

Ia are o semnificatie mai profunda decat cea de simplu obiect vestimentar. Aceasta dainuie ca un simbol, o adevarata poveste istorica, romanii identificandu-se prin portul popular romanesc. De-a lungului timpului, nenumarate personalitati au apreciat si transmis mai departe cultura populara romaneasca, insa cea care a ramas in memoria poporului roman, ca artista, soldat, diplomat, a fost Regina Maria, nepoata a reginei Victoria a Marii Britanii si sotia printului Ferdinand de Hohenzollern. Iar, daca pentru romani ia este bluza traditionala, care ne reprezinta din punct de vedere cultural, pentru multi altii ea a fost o adevarata sursa de inspiratie, de-a lungul istoriei reusind sa incite imaginatia pictorilor, fotografilor, designerilor de renume mondial ori personalitatilor regale.

Azi, povestea iei este cu succes transmisa de catre IIANA prin intermediul colectiilor disponibile pe magazinul online www.iiana.ro. Respectul fata de simbolistica acestei piese vestimentare se resimte in toate articolele IIANA. Studierea traditiilor, a tehnicilor prin care se tes hainele, a materialelor folosite, este o dovada a respectului fata de aceasta cultura si fata de iubitorii sai. Toate elementele sunt imbinate armonios pentru a fi purtate cu placere.

De la motivele cu spic, ce erau integrate in costumele de nunta din Moldova, si pana la motive geometrice sau inspirate din natura, toate sunt pastrate in colectiile IIANA, incercandu-se pastrarea traditiei in istoria poporului roman.
Ia traditionala romaneasca din borangic (matase naturala), tesuta la razboi manual, din firele obtinute de la “gogosile” viermilor de matase este rezultatul unui procedeu complex, dificil, care solicita la maxim atentia, indemanarea si pasiunea lucratoarei. Borangicul era folosit, cu precadere, in sudul tarii si, cel mai adesea, iile erau impodobite cu margele si broderii la maneci si la gat.

Una dintre cele mai spectaculoase civilizatii, Cucuteni, isi pune amprenta si pe colectiile IIANA, mesterii magazinului reusind sa realizeze o broderie intocmai cu insemnele descoperite pe ceramica Cucuteniana. Camasa femeiasca este croita drept din patru foi de panza, unite prin cusatura manuala in forma de cruce si incretite la gat. Partea din fata a camasii este brodata manual prin repetarea acelorasi elemente existente pe maneci, iar cusatura manuala este realizata prin numararea firelor tesaturii. Motivele broderiei sunt inspirate din natura, motive geometrice complexe. Pa maneci motivele ornamentale ale raurilor concorda in stil cu ornamentatia altitei.

Vestimentatia nu iti formeaza doar o imagine pentru tine si cei din jur, ci iti influenteaza si starea de spirit. De aceea IIANA isi doreste sa te simti speciala, cu ajutorul articolelor traditionale, indiferent de ocazie, si de ce nu, sa te reconecteze la istoria tarii tale.

Sursa: www.iiana.ro.

Bucuresti, 19.10.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *