free download 78 travel guides written by experts

Iepurii vii nu sunt simple “cadouri” de Paste

Iepurasii sunt un cadou din ce in ce mai popular in perioada sabatorilor pascale, indiferent daca ei sunt din ciocolata, carton sau plus. Frecvent, cosurile “cadou” de Paste contin pe langa bunatatile de rigoare animale vii. Acest lucru nu este surprinzator, pentru ca putini oameni pot rezista ochilor docili si blanitei pufoase a acestor vietati.

Oricat de mult un copil si-ar dori un iepuras viu de Paste, oamenii trebuie sa stie ca dragutele animale cu urechi lungi nu sunt jucarii.

In perioada Pastelui, interesul pentru iepuri creste exponential. Johanna Stadler, CEO al VIER PFOTEN, explica: “Multi oameni uita ca iepurii vii nu sunt niste accesorii de Paste, ei sunt fiinte care au dreptul la conditii de viata specifice speciei din care fac parte.”

Desi VIER PFOTEN considera ca in general animalele nu sunt un cadou indicat, indiferent de context, in cazul in care totusi va hotarati sa faceti un astfel de “gest”  de Paste, trebuie sa stiti cateva lucruri de baza.

In primul rand, nu dati cadou un singur iepure. Iepurii sunt animale sociale care trebuie sa aiba o pereche, daca nu chiar mai multi companioni din aceeasi rasa. Nu trebuie sa uitati ca iepurii, ca orice alt animal, trebuie imediat dusi la veterinar pentru control si sterilizati cat mai repede pentru a preveni reproducerea necontrolata. Iepurii trebuie achizitionati in acelasi timp, pentru ca adaugarea unui nou animal la un mediu deja existent in care traieste celalalt ipure poate fi extrem de stresanta si daunatoare pentru ambele animale. De asemenea, cand faceti un astfel de cadou, nu uitati ca iepurii traiesc mai mult de 10 ani. Este o responsabilitate mare pentru cel care primeste iepurii, asa ca ar fi mai bine sa nu faceti un astfel de cadou si sa lasati persoana in cauza sa decida singura daca isi doreste un animal de acest gen.

Iepurilor nu le place sa fie atinsi sau ridicati in brate si vor incerca prin toate mijloacele sa “evadeze”. De asemenea, ei au nevoie de mult exercitiu fizic. De aceea, cei ce primesc cadou astfel de animale sau se decid sa isi cumpere iepuri, trebuie neaparat sa aiba o gradina in care simpaticele animale sa poata alerga in voie. Pentru perioada in care iepurii se odihnesc sau mananca, ei au nevoie de o cusca mare, bine impartita, care sa le confere siguranta si in care pisicile si rozatoarele sa nu poata avea acces. Cusca trebuie de asemenea sa ofere posibilitatea “chiriasilor” pufosi sa isi sape mici tuneluri, in care iepurilor le place atat de mult sa se odihneasca. Este important ca aceasta cusca de dimensiuni mari sa fie tinuta la umbra, sa fie acoperita suficient astfel incat ploaia sau vantul puternic sa nu afeceteze animalele.

Iepurii au nevoie sa aiba la dispozitie in orice moment apa proaspata si fan. Daca iepurii nu vor primi destul fan, dintii lor vor creste mult prea mult, fiind nevoie de interventia veterinarului pentru a-i scurta. Trebuie de asemenea sa va ganditi si la faptul ca multi oameni pot avea reactii alergice la iepurii, cat si la fan. Nu uitati ca a detine iepuri inseamna si niste costuri si obligatii. Ganditi-va de doua ori inainte sa “impovarati” pe cineva cu un astfel de cadou viu, cu atat mai mult cu cat mare parte din populatie nu poate pune la dispozitia animalelor facilitatile de care acestea au nevoie. Altfel, si iepurii si stapanul vor suferi.

Tineti cont ca cei care vand iepuri si alte animale la colt de strada sau prin piete incalca legea. Multi dintre ei nu au autorizatie, iar dumneavoastra riscati sa cumparati animale bolnave, care pot constitui si un pericol pentru familia careia doriti sa-i faceti cadou. Pentru a nu incuraja acest tip de comert illicit, este bine ca atunci cand observati astfel de “vanzatori” sa sunati la cea mai apropiata sectie de politie. Prin astfel de actiuni de vanzare ilegala de animale se incalca legea 9/2008, iar vanzatorii se imbogatesc pe seama unor biete animale neajutorate. Ganditi-va de doua ori inainte sa cumparati finite vii pe care sa le faceti cadou!

Bucuresti, 31.03.2010

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *