Shadow

Iata de ce ar trebui sa alegi un cazan pe peleti!

Metodele prin care oamenii isi pot incalzi locuintele sunt foarte multe, astfel incat oricine poate gasi solutia cea mai potrivita specificului zonei si locuintei sale.

Un dintre aceste metode, pe care romanii au descoperit-o de curand, desi ea exista pe piata de o buna perioada de timp, este alegerea unui cazan pe peleti. Acest tip de sistem de incalzire are o multime de avantaje, motiv pentru care odata descoperit, acesta a urcat rapid printre preferintele oamenilor.

Sursa foto : Technova.ro
Sursa foto: Technova.ro

De aceea, in continuare sunt prezentate cateva astfel de avantaje, acestea reprezentand motive importante, care pot convinge pe oricine se afla in cautare de astfel de solutii sa il aleaga.

  • Randamentul peletilor este unul mare

Peletii sunt un timp de combustibil solid, dar care este obtinut din resturi forestiere care sunt deshidratate si presate. Tocmai procesul in urma caruia sunt obtinuti peletii este cel care le ofera acest avantaj importatn, adica un randament foarte mare.

Umiditatea redusa si densitatea mare a acestui combustibil determina o ardere mai eficienta in urma carei cantitatea de cenusa rezultata este foarte mica. Prin urmare, spatiul de ardere al unui cazan pe peleti este de aproximativ 95%, motiv pentru care perioada in care acesta va incalzi intreaga suprafata a locuintei este mai indelungata decat in cazul unei centrale pe lemne, spre exemplu.

  • Peletii sunt ecologici

Peletii reprezinta una dintre putinele tipuri de combustibili utilizati pentru incalzirea locuintei care esunt ecologici, alaturi de energia electrica, cea eoliana si solara. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt obtinuti numai din materiale naturale, adica resturi lemnoase, rumegus, rezultate in urma prelucrarii lemnului.

De aceea, cenusa rezultata in urma arderii peletilor pooate fi utilizata ca ingrasamant natural pentru gradina de zarzavaturi.

  • Este o solutie ieftina de incalzire

Cu toate ca centralele sau cazanele pe peleti au preturi mai mari decat alte tipuri de centrale, datorita pretului foarte mic pe care il au peletii si a randamentului ridicat al acestora, intreaga investitie va fi recuperata foarte rapid.

Totusi, pentru o mai mare siguranta a instalatiei de incalzire, este recomandat ca oamenii sa investeasca si in vase de expansiune, care vor fi montate in cadrul sistemului de incalzire a locuintei, acesta regland presiunea care se formeaza la interiorul instaltiilor termice.

In plus, datorita acestui fapt, reprezinta o solutie foarte potrivita pentru persoanele ale caror locuinte nu au acces la retelele publice de gaze naturale.

Dezavantaje ale cazanelor pe peleti

Inainte de a alege solutia de incalzire potrivita pentru locuinta, oamenii ar trebui sa afle ca aceste cazane pe peleti au si cateva dezavantaje.

Unul dintre putinele dezavantaje este pretul ridicat al centralei, dar care este amortizat in scurt timp. Acestuia i se adauga si faptul ca este necesar un spatiu dmare pentru depozitarea peletilor, deoarece cumpararea acestora intr-o cantitate mare va garanta obtinerea unui pret foarte mic pentru acestia.

De asemenea, si faptul ca procesul de curatare trebuie realizat regualat poate fi considerat un dezavantaj, insa acesta este esential pentru o buna functionare si o viata indelungata. Cu toate acestea, toate dezavantajele nu se pot compara cu numeroasele si importantele avantaje pe care le ofera incalzirea cu ajutorul peletilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *