metalshow

Iana Fetesku, regizorul secund al filmului Ziua fiarei, a prezentat la Rasnov mesajul

regizorului Mikhail Konovalchuk pentru publicul din Romania

Festivalul de Film Istoric a adus, pentru prima data in Romania, filmul “Ziua fiarei”. Potrivit Ianei Fetesku, acest festival este cel de-al patrulea la care participa productia “Ziua fiarei”. Pana acum, a obtinut 2 premii: premiul pentru cel mai bun scenariu si premiul pentru realizare audio-vizuala deosebita.

Zeci de turisti au intampinat-o pe Iana Fetesku la cinematograful din Rasnov. Duminica, 8 august, de la ora 18.30, inainte de vizionarea filmului “Ziua fiarei”, ea a prezentat publicului mesajul regizorului Mikhail Konovalchuk: “Sunt fiu de ofiter rus, iar Iana Fetesku, regizorul meu secund si regizorul de montaj al filmului. Tatal meu si bunicul ei au luptat unul impotriva altuia in tabere diferite. Si iata, peste 65 de ani noi am facut un film impreuna. Ce ne-a unit? Dragostea fata de istorie fara de care nu am fi astazi nimic. Tatal meu a fost ranit de un tanar lunetist din armata germana si, din fericire, nu a murit. Altfel, nu as fi existat nici eu si nici acest film. Si nu am vrut sa fac un film despre meritele tatalui meu, ci despre acel tanar, dusmanul lui, care ar fi putut fi unul dintre bunicii sau parintii dumneavoastra. Am dorit sa infatisez acea lupta crancena care se da in sufletul unui tanar ce este pus in fata sortii sa aleaga intre a ucide si a iubi, intre datoria fata de tara si cea fata de sufletul sau. Am vazut km de materiale inedite de arhiva, am studiat foarte multe documente secrete. Viata eroului din film este o reconstituire perfecta a acelei vieti de lunetist in timpul razboiului. Costumele si armele sunt autentice. Cei curiosi sa urmareasca acest film vor avea ocazia sa vada cateva din acele materiale inedite. Nu am vrut sa mint cu nimic, ba chiar am vrut sa renunt la cuvinte pentru ca ele ar fi distrus emotia. Doresc sa continuu aceasta tema si lucrez acum la un scenariu despre prizonierii romani, italieni, germani etc., aratand cum traiau, ce gandeau, cum lucrau, iubeau si mureau. De ce? Sunt peste 2 milioane de suflete care zac in pamantul Rusiei, acele suflete tanjesc sa fie auzite. Prin intermediul cinematografiei putem sa le dam viata. Vreau sa le dau aceasta ocazie sa se exprime atat parintilor si bunicilor dumneavoastra, cat si alor mei. Asadar, invit pe oricine detine asemenea amintiri pretioase la colaborare. Rusia nu inseamna doar votca, petrol si icre negre, ci si poeti, pictori, regizori si muzicieni talentati care doresc sa colaboreze cu cei interesati de asemenea subiecte. Mult succes Festivalului de Film Istoric de la Rasnov.”

Potrivit Ianei Fetesku, Mikhail Konovalchuk a dat nastere in Rusia curentului “mit si poezie”. Este unul din reprezentantii importanti ai cinematografului de avangarda. “Din anul II de studii, Konovalchuk a realizat un film de mare profunzime, “Ziua ingerului”, care a marcat inceputul filmului underground in Rusia, un lucru aproape imposibil in regimul totalitar. Filmul a fost interzis multi ani si abia dupa caderea regimului a fost aratat publicului larg,” a declarat Iana Fetesku.

Bucuresti, 09.08.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *