free download 78 travel guides written by experts

„Hronicul Gainarilor” la Clubul Ramada-Majestic

Teatrul National Radiofonic va invita luni, 4 aprilie 2011, de la ora 11.00, la Clubul Ramada-Majestic din Bucuresti, unde va avea loc auditia cu public a premierei absolute „Hronicul Gainarilor” – spectacol realizat dupa romanul cu acelasi titlu al poetului, dramaturgului si prozatorului basarabean Aureliu Busuioc. Regia artistica: Petru Hadarca.

O montare radiofonica prezentata in cadrul proiectului Dramaturgi romani contemporani – coordonat de Magda Dutu – difuzata in doua parti, la Radio Romania Cultural, joi, 7 aprilie, si duminica, 10 aprilie, de la ora 19.00.

Autor a numeroase volume de poezii, romane si scenarii de film, Aureliu Busuioc face parte din generatia „celor mai hartuiti dintre pamanteni”, cea a celor care s-au nascut in Regatul Romaniei, au fost „mutati” de istorie in Uniunea Sovietica, fara sa li se ceara parerea si obligati apoi, sa devina cetateni ai Republicii Moldova.

„Aureliu Busuioc contrazice imaginea consacrata a scriitorului basarabean. Nu este patriarhal, ci monden, nu este patetic, ci ironic. In scris are eleganta si o autoritate fireasca. Daca se joaca, o face ca un aristocrat, nu ca un clovn” – considera criticul literar Alex Stefanescu.

„Hronicul Gainarilor”, roman distins cu premiul Filialei din Chisinau a Uniunii Scriitorilor din Romania, aparut la Editura Prut International in anul 2006, este o cronologie tipic basarabeana a schimbarilor de macazuri si de regimuri, nu si de naravuri… Asa cum apreciaza scriitorul Mircea V. Ciobanu, „Hronicul Gainarilor e o parodiere a letopisetelor si romanelor istorice nationale; este chiar mitologia basarabenilor, explicita si explicativa – cea adevarata, cea meritata si reprezentativa – expusa in limbajul timpului: savuros, detasat, ironic, sentimental, ludic, oralizant-livresc – altfel spus: postmodernist”.

Epopeea cuprinde cronologic toate „momentele cruciale” prin care a trecut satul Gainari, o asezare nascuta pe harta Europei, ca din intamplare, in anul 1812 – si de aici paralela intre Gainari si Basarabia. Momentele cruciale ale secolului al XIX-lea – caderea regimului tarist, anii de administratie romaneasca, razboiul – altfel spus, toata istoria, e raportata la aceasta localitate ce nu accede nici macar la statutul de catun, dupa aproape doua secole de existenta. Astfel, din gainar in gainar, neamul lui Panteleu – intemeietorul asezarii, un tip atotmilostiv, cu o meserie secreta, descoperita in timp, aceea de a fura gaini – nu numai ca n-a sfintit locul, dar l-a si predestinat pierzaniei.

Propunerea de a realiza un spectacol radiofonic in premiera absoluta, dupa aceasta savuroasa si incitanta scriere a maestrului Aureliu Busuioc, a venit din partea regizorului Petru Hadarca – reputat om de cultura si militant neobosit pentru valorile romanesti de o parte si de alta a Prutului.

Dramatizarea romanului lui Aureliu Busuioc si apoi, adaptarea radiofonica a scenariului – realizate de Magda Dutu – pastreaza si chiar sporeste uneori umorul, ironia si poezia ce razbate din acest act de ctitorie, umana si geografica, pe care ni-l contureaza textul.

A luat nastere astfel, un spectacol complex, ce evidentiaza atat partiturile individuale cat si pe cele de grup; o constructie radiofonica ampla, foarte bogata si sugestiva din punct de vedere sonor, purtand semnatura regizorului Petru Hadarca, a regizorului tehnic Luiza Mateescu si a compozitorului si regizorului muzical Stelica Muscalu.

Premiera radiofonica:

Partea I – Joi, 7 aprilie 2011, ora 19.00 – la Radio Romania Cultural.
Partea a-II-a – Duminica, 10 aprilie 2011, ora 19.00 – la Radio Romania Cultural.

Dramatizarea si adaptarea radiofonica: Magda Dutu.
In distributie: Florin Zamfirescu, Mihai Bica, Gabriela Popescu, Mircea Rusu, Mircea Constantinescu, Dorin Andone, Julieta Strambeanu, Petru Hadarca, Orodel Olaru, Annemary Ziegler, Silvia Codreanu, Dragos Stoica, Oxana Moravec, Marcelo Cobzariu, Ion Arcudeanu, Sorin Saguna, Patricia Prundea, Gheorghe Pufulete.
Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Muzica originala si regia muzicala: Stelica Muscalu.
Regia tehnica: ing. Luiza Mateescu.
Redactor: Costin Manoliu.

Bucuresti, 01.04.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *