free download 78 travel guides written by experts

Hidroterapia – Puterea vindecatoare a apei

Hidroterapia - Puterea vindecatoare a apeiSebastian Kneipp
Editura Herald

Sebastian Kneipp este considerat parintele hidroterapiei. El a pus bazele unui sistem complex de tratamente cu apa, care include spalaturi, bai, jeturi de apa calda si apa rece. Aburii au fost si ei de asemenea utilizati de Kneipp. Sistemul sau a fost preluat de multi si astazi se spune ca ar fi peste 100 de proceduri care folosesc apa in procesul de preventie sau in cel de tratare a anumitor afectiuni.

„Hidroterapia – Puterea vindecatoare a apei” este o carte care prezinta, concis si intr-un limbaj accesibil oricui, informatii despre importanta utilizarii apei in viata de zi cu zi – de oricine, pentru a-i fi mai bine. Sigur, anumite proceduri sunt mai complexe si au nevoie de un spatiu special amenajat si de personal profesionist, dar altele pot fi realizate de oricine acasa. De pilda, pentru prevenirea si chiar tratarea unor boli precum stresul, tensiunea arteriala, reumatismul, tulburarilor de somn, bolilor vasculare, pastorul german recomanda mersul prin apa rece. Acesta este un exercitiu care poate fi facut acasa, in cada de baie – umpluta cu apa rece pana la o inaltime de aproximativ 30 cm. Mergand pe un covoras de cada (ca sa se previna potentialele alunecari si caderi) fiecare persoana trebuie sa mearga 2 minute prin apa rece folosind pasul berzei (ridicarea piciorului deasupra nivelului apei la fiecare pas. Apoi se iese din cada, se sterg picioarele si se incalta niste sosete groase de lana. Exercitiul poate fi realizat dimineata sau seara.

Cartea este construita mergand de la elementele teoretice catre cele practice. Inceputul este rezervat generalitatilor, apoi urmeaza o parte dedicata calirii organismului (pas vital pentru ntegrarea hidroterapiei in viata oricui); sunt apoi prezentate pe larg tratamentele cu apa: baile, diferitele tipuri de spalari, stropirile si dusurile, infasarile si compresele si baile de aburi.

Lucrarea se constituie asadar intr-o introducere in hidroterapie si pune la dispozitia cititorilor informatiile lasate de Sebastian Kneipp. Autorul spune ca multe afectiuni pot fi tratate cu ajutorul apei, evident avand si aceasta limitele sale (nu poate face pe nimeni nemuritor, de pilda).

„Lucrarea de fata urmareste sa prezinte mijloacele descoperite in urma experientelor mele legate de tratarea si vindecarea celor suferinzi. Este un ghid de folosire a dusurilor, a bailor, a saunei si a diferitelor accesorii pentru baie. Am descris principalele tratamente pentru diverse boli cu indicatii asupra precautiilor pe care trebuie sa le luam si a metodelor de vindecare.” (p. 6)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *