free download 78 travel guides written by experts

HBO – decembrie 2011

PREMIERE

DEATH OF A FUNERAL
ÎNMORMÂNTARE CU PERIPEŢII
Regia: Neil Labute
Cu: Chris Rock, Martin Lawrence, Tracy Morgan, Danny Glover, Zoë Saldana
Comedie, SUA 2010
31

O ceremonie de înmormântare se transformă într-un prilej de-a scoate la iveală secrete de familie.

Regizat de Neil LaBute, filmul Death at a Funeral se opreşte asupra unei zile neobişnuite din viaţa unei familii americane care se reuneşte pentru un moment important: înmormântarea capului familiei. După ceremonie, cei îndoliaţi se adună în casa familiei şi, cu acest prilej, devenim martorii unor revelaţii şocante. În plus, nimic nu este aşa cum te aştepţi, deoarece avem de-a face cu resentimentele, ameninţările şi chiar şantajul. Ceea ce urmează întrece orice imaginaţie.

Aaron şi Ryan sunt în doliu, căci tatăl lor a trecut în Lumea Drepţilor. Este vorba despre o familie numeroasă care se reuneşte pentru a-l însoţi pe capul familiei pe ultimul drum. Fiecare moment din cele care vor urma nu are nicio legătură cu ceea ce vă aşteptaţi să se întâmple cu un astfel de prilej. În scurt timp, cimitirul va deveni un loc stăpânit de haos, căci fiecare dintre cei prezenţi aduce cu sine tolba de probleme personale. Oare este posibil ca la această înmormântare să se întâmple ceva din ceea ce este normal să se întâmple la o astfel de ceremonie sau…

DEATH RACE (2008)
CURSĂ MORTALĂ
Regia: Paul W.S. Anderson
Cu: Jason Statham, Joan Allen, Ian Mcshane, Tyrese Gibson, Natalie Martinez
Acţiune, SUA 2008
9,19,29

O cursă de viteză hiper-violentă zdrobeşte toate recordurile scrise şi nescrise ale unui sport unde concurenţii sunt toţi delicvenţi periculoşi.

Cap de afiş în pelicula regizată de Paul W.S. Anderson este Jason Statham, interpretând un personaj al cărui univers este guvernat de pericole la orice pas. Jensen Ames (Statham) este un campion al curselor de viteză care are un trecut întunecat. Cursa care urmeaza este una nemaintâlnită, deoarece competitori sunt unii dintre cei mai periculoşi si mai violenţi delincvenţi. Povestea vieţii lui pe muchie de cuţit devine una şi mai complicată în momentul în care el începe să fie vânat de fantome din trecut. Ceea ce urmează să se întâmple în această cursă care va dura trei zile va întrece cu mult cel mai întunecat coşmar. Dintre cei care apar în roluri secundare, Joan Allen, Ian McShane, Natalie Martinez şi Tyrese Gibson.

FORGETTING SARAH MARSHALL
ÎNŞELAT DE SARAH MARSHALL
Regia: Nicholas Stoller
Cu: Jason Segel, Kristen Bell, Mila Kunis, Russell Brand, Bill Hader
Comedie, SUA 2008
10,14,30

Cât de departe e în stare să meargă un bărbat ca să dea uitării o fată? Filmul ne propune o perspectivă isteric de amuzantă.

Peter (Jason Segel) este devastat pentru că iubita sa, Sarah (Kristen Bell), l-a părasit. La început, planurile lui de recuperare după despărţirea de aceea pe care o credea femeia vieţii lui pentru totdeauna par să meargă bine. Însă, şirul nefericirilor sale continuă, căci, va descoperi că fosta iubită este cazată la acelaşi hotel, dar, evident, cu Aldous. Oare cum va putea face faţă unei astfel de situaţii cel căruia tocmai i se smulsese inima din piept şi fusese făcută bucăţi?

Din distribuţie, Paul Rudd, Bill Hader, Jack McBrayer şi Jonah Hill.

Pelicula a obţinut nominalizări la Broadcast Film Critics Association Awards, Chicago Film Critics Association Awards, MTV Movie Awards, Teen Choice Awards.

LEGIUNEA
LEGION (2010)
Regia: Scott Charles Stewart
Cu: Paul Bettany, Lucas Black, Tyrese Gibson, Adrianne Palicki, Dennis Quaid
Horror, SUA 2010
2,7,12

Divinitatea îşi pierde încrederea în omenire, aşa că trimite Legiunea de îngeri ca să distrugă rasa umană pentru a doua oară.

Singura şi ultima speranţă a oamenilor stă în mâna unor indaptaţi care se află undeva în deşert. Cu ajutorul Arhanghelului Mihail (Paul Bettany, “The Da Vinci Code”, “Iron Man 2”) aceşti străini trebuie să facă posibilă ultima şansă de salvare a umanităţii.

PLEASE GIVE
CU PLĂCERE!
Regia: Nicole Holofcener
Cu: Catherine Keener, Amanda Peet, Oliver Platt, Rebecca Hall, Ann Guilbert
Dramă, SUA 2010
3,7,15

O familie înstărită încearcă să rezolve relaţia dificilă pe care o are cu o vecină morocănoasă.

Kate (Catherine Keener) şi Alex (Oliver Platt) sunt împreună şi locuiesc în New York, unde au business de success: un magazin cu mobilă vintage. Abby (Sarah Steele), fiica lor, este acum adolescentă, aşa că apartamentul în care locuiesc a devenit mic pentru trei persoane. Ideea de dărâma un perete pentru a mări spaţiul le va schimba viaţa, căci, din acest motiv, vor intra în conflict cu Andra (Ann Morgan Guilbert), o bătrână morocănoasă care nu are nici cea mai mică intenţie să îşi facă prieteni noi. În plus, cei doi încearcă să găsească o cale de a dialoga cu Abby care are o părere foarte proastă despre sine.

APOLLO 13
Regia: Ron Howard
Cu: Tom Hanks, Kevin Bacon, Bill Paxton, Gary Sinise, Ed Harris
Dramă, SUA 1995
19

Un film bazat pe ceea ce ar fi trebuit să devină cea de-a doua aselenizare. Echipa de pe Apollo 13, turnul de control şi familiile cosmonauţilor se confruntă cu un accident aproape fatal care deteriorează naveta spaţială.

"Houston, avem o problemă”. Aceste cuvinte au fost imortalizate pentru eternitate în timpul zilelor intense ce au urmat crizei din 1970 a misiunii Apollo 13, evenimente pe care această dramă istorică epică a lui Ron Howard le recreează extraordinar.

Astronautul Jim Lovell (Tom Hanks) conduce o echipă formată din Jack Swigert (Kevin Bacon), pilotul navetei spaţiale, şi din Fred Haise (Bill Paxton), şoferul modulului lunar, în ceea ce ar fi trebuit să fie un zbor de rutină NASA pe lună. Totul merge ca pe roate până la jumătatea misiunii, moment în care explozia unui rezervor de oxigen ameninţă viaţa echipei şi depozitele energetice ale navetei. În timp ce astronauţi se confruntă cu dilema dacă să se sufoce sau să moară îngheţaţi, Gene Kranz (Ed Harris), liderul misiuni la sol, se luptă să găsească o cale de a-şi aduce echipa înapoi acasă, conştient că oamenii lui vor fi, cel mai probabil, condamnaţi la moarte în clipa în care nava avariată va intra în atmosfera Pământului.

BODYGUARDS AND ASSASSINS
GĂRZI DE CORP ŞI ASASINI
Regia: Teddy Chan
Cu: Donnie Yen, Leon Lai, Xueqi Wang, Tony Leung Ka Fai, Nicholas Tse
Acţiune, Hong Kong 2009
22

Un grup de asasini e trimis să-l ucidă pe viitorul ctitor al Chinei moderne.

1906, oraşul Victoria (numele dat Hong Kong-ului pe vremea când era colonie britanică). Timp de cinci ore, pe o distanţă de câteva străzi, un bărbat care ţine soarta naţiunii în mână trebuie să supravieţuiască nenumăratelor atentate la viaţa sa, protejat de doar 8 gărzi de corp. Confruntaţi cu sute de asasini, aceşti oameni trebuie să-şi pună curajul la test pentru a proteja speranţele milioanelor de chinezi, chiar dacă acest lucru înseamnă să lupte până la moarte… Înainte ca dr. Sun Yat-Sen să devină părintele Chinei moderne pentru că a instigat Revoluţia din 1911 care a răsturnat dinastia Qing, el a fost la un pas de a-şi pierde viaţa, pe data de 15 octombrie 1906, atunci când a ajuns la Hong Kong pentru o întâlnire secretă ce avea ca scop înfiinţarea unui fort revoluţionar anti-Qing. Alertată de sosirea sa, curtea regală Qing îi trimite în cale o armată de asasini de elită. Războinci cu arme letale sunt postaţi peste tot. Un ziarist află de această încercare de asasinare şi, împreună cu un un magnat local care sprijină, în secret, revoluţia, îşi asumă sarcina de a-l proteja cu orice preţ pe Dr. Sum. Ei recrutează un grup pestriţ de femei şi de bărbaţi obişnuiţi care posedă, de fapt, însuşiri extraordinare de luptători, pentru a-l escorta pe Dr. Sun.

FIELD OF DREAMS
TERENUL DE BASEBALL
Regia: Phil Alden Robinson
Cu: Kevin Costner, Amy Madigan, James Earl Jones, Ray Liotta, Burt Lancaster
Dramă, SUA 1989
12,17

O poveste despre un teren de baseball magic, populat de fantome, din mijlocul unui lan de porumb.

Acest “clasic modern” a fost nominalizat pentru trei premii Oscar, una dintre nominalizări fiind la categoria “cel mai bun film”. Kevin Costner (câştigător al unui premiu Oscar) îl interpretează pe Ray Kinsella, un fermier care cultivă porumb în Iowa şi care construieşte un teren magic de baseball ca urmare a cererii unei voci misterioase pe care o aude în capul său. Atunci când fantoma desculţă a lui Joe Jackson apare din lan şi vrea să joace baseball, e începutul unei călătorii fabuloase ce exploreaza fascinaţia americanilor pentru sportul lor favorit. James Earl Jones, nominalizat la Oscar, străluceşte în puternicul rol secundar al unui scriitor taciturn.

FRANCESCA
Regia: Bobby Paunescu
Cu: Monica Barladeanu, Doru Boguta, Luminita Gheorghiu, Teodor Corban, Dana Dogaru
Dramă, România 2009
1,5,20

Francesca, o tânără educatoare din Bucureşti, e nerăbdătoare să emigreze în Italia. Planurile sale sunt complicate de necazurile celor dragi.

Francesca e o tânără educatoare care visează să emigreze în Italia. Sperând la o viaţa mai bună, Francesca e gata să înfrunte orice obstacole, chiar şi îndoielile şi grijile oamenilor apropiaţi. Planul ei prevede ca iubitul ei, Miţă, să i se alăture în Italia, de îndată ce termină o mică afacere în care e implicat. Lucrurile iau, însă, o întorsătură nefericită, adevăruri dureroase ies la lumină şi priorităţile se schimbă.

FUNNY PEOPLE
TIPI SIMPATICI
Regia: Judd Apatow
Cu: Adam Sandler, Seth Rogen, Leslie Mann, Eric Bana, Jonah Hill
Dramă, SUA 2009
17

Un comic de stand-up faimos află că suferă de o boală terminală.

George Simmons (Adam Sandler) e un faimos comic de stand-up care află nu numai că are o boală terminală, dar şi că mai are de trăit mai puţin de un an. El îl întâlneşte pe Ira (Seth Rogen), un comic care se luptă să supravieţuiască în clubul de comedie unde performează amândoi. George îl angajează pe Ira să-i fie asistent personal şi să evolueze în deschiderea numărului său. Cei doi formează o prietenie strânsă şi, în timp ce George îl ajută pe Ira în cariera, Ira îl ajută pe George să se împace cu ideea morţii. Totuşi, atunci când află că boala a intrat în remisiune şi când o fostă iubită îi reapare în viaţă, George e forţat să reevalueze ce-i mai important pentru el şi să descopere ce anume din viaţa sa are cu adevărat sens.

HAMLET (1996)
Regia: Kenneth Branagh
Cu: Kenneth Branagh, Julie Christie, Kate Winslet, Derek Jacobi, Brian Blessed
Dramă, Marea Britanie 1996
5,10,15

Dorinţă, intrigă, crimă, răzbunare, nebunie… povestea unui prinţ danez.

Kenneth Branagh se află în fruntea unei distribuţii pline de staruri în această adaptare a celei mai celebre tragedii scrise de William Shakespeare: povestea prinţului danez Hamlet.

Hamlet (Branagh) se întoarce acasă ca să afle că tatăl său, regele, a murit de curând şi că mama lui, Gertrude (Julie Christie), s-a căsătorit deja cu unchiul său, Claudius (Derek Jacobi). Copleşit de şoc şi de durere, tânărul prinţ e vizitat de fantoma tatălui său (Brian Blessed) care susţine că a fost ucis de Claudius şi cere răzbunare. Acum, Hamlet trebuie să decidă dacă povestea spusă de această apariţie e adevărată – şi daca da, să se hotărească ce anume trebuie să facă. Ar trebui oare să se răzbune, aşa cum cere tatăl sau… chiar dacă îşi dă seama că acţiunile sale ar putea s-o distrugă pe Ofelia (Kate Winslet), femeia pe care o iubeşte, dar şi familia şi regatul pe care îl moşteneşte?

INGLOURIOUS BASTERDS
TICALOSI FARA GLORIE
Regia: Quentin Tarantino
Cu: Brad Pitt, Mélanie Laurent, Christoph Waltz, Eli Roth, Michael Fassbender
Aventură, SUA 2009
23,27

Un grup de ucigaşi care extermină nazişti şi o femeie răzbunătoare îşi hăituiesc prada prin Franţa ocupată.

În primul an al ocupaţiei germane din Franţa, Shosanna Dreyfus (Melanie Laurent) este martora execuţiei familiei sale de către colonelul nazist Hans Landa (Christoph Waltz). Shosanna reuşeşte să scape şi fuge la Paris, unde îşi asumă o nouă identitate ca proprietar şi operator de cinema.

Undeva în Europa, locotenentul Aldo Raine (Brad Pitt) ordonă unui grup de soldaţi evrei-americani să execute acte de răzbunare rapide şi şocante. Cunoscuţi mai târziu de inamici sub numele de "ticăloşi”, oamenii lui Raine se alătură actriţei germane şi agentului sub acoperire Bridget von Hammersmark (Diane Kruger) într-o misiune ce are ca scop nimicirea liderilor celui de-al treilea Reich. Destinele converg într-o sală de cinema, acolo unde Shosanna pune la cale propriul său plan de răzbunare. Folosindu-se în egală măsură de pulp şi propagandă, pelicula lui Quentin Tarantino spune poveşti infame, opresante, reale şi extravagante din timpul cel de-al doilea război mondial.

JONAH HEX
Regia: Jimmy Hayward
Cu: Josh Brolin, John Malkovich, Megan Fox, Michael Fassbender, Will Arnett
Acţiune, SUA 2010
30

Un pistolar trebuie să oprească un terorist care e gată să declanşeze iadul pe Pământ.

Josh Brolin, nominalizat la premiile Oscar, îl interpretează pe Jonah Hex, un vagabond cu cicatrice adânci şi un vânător de recompense care poate da de urma oricărui nelegiuit. Pentru că a supravieţuit morţii, destinul violent al lui Jonah a devenit marfă de mit şi legendă – iar acum el se află cu un picior în lumea naturală şi cu unul cea “de apoi”. Singura conexiune umană pe care o are este cu Lilah (Megan Fox), marcată pe viaţă de o existenţă petrecută într-un bordel. Dar trecutul lui Jonah e pe cale să-l ajungă din urmă, atunci când armata SUA îi face o ofertă pe care n-o poate refuza: în schimbul libertăţii sale, el trebuie să-l prindă şi să-l oprească pe periculosul terorist Quentin Turnbull (John Malkovich). Însă Turnbull, cel mai vechi inamic al lui Johan, se pregăteşte să dezlănţuiască iadul şi nu se dă în lături de la nimic pentru a-l ucide. Inspirat dintr-un roman grafic legendar, acest thriller epic conferă benzilor desenate un nou look, combinând elementele western cu cele supranaturale.

JUST WRIGHT
MIŞCAREA PERFECTĂ
Regia: Sanaa Hamri
Cu: Queen Latifah, Common, Paula Patton, James Pickens Jr., Phylicia Rashad
Comedie, SUA 2010
20,30

O fizioterapeută se îndrăgosteşte de un star NBA pe care-l tratează.

În Just Wright, Queen Latifah o joacă pe Leslie Wright, o fizioterapeută directă şi fără fiţe ce obţine un job foarte bun atunci când e rugată să-l ajute să se recupereze pe starul NBA Scott McKnight. Totul merge bine până când Leslie se trezeşte că se îndrăgosteşte de Scott, situaţie ce o forţează să aleagă între acest job extraordinar şi războiul care se duce în inima ei. Indiferent la sentimentele femeii, McKnight e mai degrabă atras de afecţiunea lui Morgan, superba prietenă din copilărie a lui Leslie care visează să devină nevastă-trofeu. E Leslie destinată să joace pentru totdeauna rolul “celei mai bune prietene” sau Scott îşi va da seama, în cele din urmă, că tot ce-şi doreşte se află chiar în faţa sa?

LITTLE FOCKERS
O FAMILIE DE COŞMAR
Regia: Paul Weitz
Cu: Robert De Niro, Ben Stiller, Owen Wilson, Dustin Hoffman, Barbra Streisand
Comedie, SUA 2010
25,26,28,29,31

Greg Focker (Ben Stiller) are, în cele din urmă, parte de respectul socrului său, Jack Byrnes (Robert De Niro), însă mai trebuie să treacă un test important: va dovedi el că are calităţile necesare să devină următorul patriarh al familiei?

Războiul de voinţă dintre Jack Byrnes (Robert De Niro) şi Greg Focker (Ben Stiller) escaladează la noi dimensiuni în acest sequel la “Meet the Parents” şi “Meet the Fockers”.

Lui Greg i-au trebuit 10 ani, doi copii pe care îi are cu soţia sa, Pam şi nenumărate obstacole depăşite, ca să aibă parte de “aprobarea” lui Jack, socrul său aspru şi milităresc. Însă după ce e nevoit să accepte, din cauza crizei, o slujbă uşor dubioasă pentru o companie de medicamente, suspiciunile lui Jack în legătură cu Greg, infirmierul, se reîntorc. Atunci cînd întreg clanul se reuneşte pentru petrecerea aniversară a celor doi gemeni, alături de un fost iubit al lui Pam care încă-i mai poartă sâmbetele, Greg trebuie să-i dovedească scepticului Jack că e pe deplin capabil să fie şeful casei. Dar cu toate aceste neînţelegeri, confuzii, spionări şi misiuni sub acoperire, va reuşi Greg să treacă, finalmente, testul lui Jack şi să devină urmatorul patriarh al familiei – sau îi va pierde pentru întotdeauna încrederea?

MEGAMIND
Regia: Tom Mcgrath
Animaţie, SUA 2010
25,26

Megamind, un individ genial şi super-malefic, devine salvatorul neaşteptat al oraşului Metro.

Megamind e cel mai sclipitor ticălos pe care lumea l-a cunoscut… dar şi cel cu o foarte mică cotă a succesului. De-a lungul timpului, a încercat să cucerească oraşul Metro în orice mod posibil. Fiecare încercare a fost un eşec colosal graţie super-eroului mascat cunoscut sub numele de “Metro Man”. Până în ziua în care Megamind reuşeşte să-l înfrângă cu unul dintre planurile sale prost ticluite. Brusc, soarta oraşului Metro e ameninţată atunci când îşi face apariţia un nou ticălos şi haosul începe să pună stăpânire pe urbe, făcându-i pe toţi să se întrebe: e oare posibil ca mintea cea mai mare pe care o cunoscut-o omenirea, dar şi cea mai defectă, să fie cea în stare să salveze oraşul?

MICMACS
MIŞMAŞURI ÎN STIL MARE
Regia: Jean-Pierre Jeunet
Cu: Dany Boon, André Dussollier, Nicolas Marié, Jean Pierre Marielle, Yolande Moreau
Comedie, Franţa 2009
29

O poveste suprarealistă în care o bandă pariziană excentrică se confruntă cu nişte comercianţi de arme.

O mină care explodează în mijlocul unui deşert marocan şi, ani mai târziu, un glonte rătăcit care i se înfige în creier.. Bazil n-a avut până acum cine ştie ce noroc cu armele. Prima l-a lăsat orfan, a doua i-ar putea aduce moartea, brusc, în orice moment.

Atunci când Bazil iese din spital, se trezeşte fără un acoperiş deasupra capului. Acest visător gentil, cu o imaginaţie hiperactivă, e adoptat de o bandă de vagabonzi brutali ale căror aspiraţii şi talente sunt pe cât de diverse, pe atât de surprinzătoare. Remington, Calculator, Buster, Slammer, Elastic Girl, Tiny Pete şi Mama Chow trăiesc într-o veritabilă peşteră a lui Ali Baba. Într-o zi, atunci când trec pe lângă două clădiri imense, Bazil recunoaşte logo-urile fabricanţilor de arme care i-au cauzat atâtea necazuri. Cu ajutorul prietenilor săi sonaţi, plănuieşte să se răzbune. Renegaţii se luptă cu moguli fără scrupule într-o bătălie demnă de cea dintre David şi Goliath. În ajutorul lor au imaginaţia şi fantezia.

PARANORMAL ACTIVITY 2
ACTIVITATE PARANORMALĂ 2
Regia: Tod Tod
Cu: Katie Featherston, Micah Sloat, Brian Boland, Molly Ephraim, Sprague Grayden

O familie e răvăşită de prezenţa în casă a unei entităţi demonice.

Daniel Rey, împreună cu soţia sa, Kristi, cu fiica Ali, fiul Hunter şi câinele lor se mută în Carlsbad, California. Câteva zile mai târziu, rezidenţa lor e spartă. Totuşi, hoţii nu par să fi furat ceva. Pentru a preveni o nouă spargere, ei instalează nişte camere de securitate care înregistrează totul. După ce angajează o bonă vorbitoare de limba spaniolă ca să aibă grijă de Hunter, ea îi informează că în casa lor sălăsluieşte un spirit malefic şi începe să facă rugăciuni şi descântece, spre nemulţumirea lui Daniel care o concediază. Acesta va regreta decizia sa, pentru că încep să se întâmple incidente şi mai stranii şi mai inexplicabile, iar Ali conchide, după câteva cercetări, ca locuinţa lor e bântuită de o entitate demonică.

PARENTHOOD
NUMAI TATĂ SĂ NU FII!
Regia: Ron Howard
Cu: Steve Martin, Mary Steenburgen, Dianne Wiest, Jason Robards, Rick Moranis
Comedie, SUA 1989
26

O comedie caldă şi inteligentă despre bucurile şi, mai ales, despre necazurile şi greutăţile condiţiei de părinte.

Această comedie-ansamblu luminoasă urmăreşte un cvartet de fraţi suburbani şi familiile lor, de-a lungul unei singure veri. Gil Buckman munceşte din greu, în timp ce soţia sa, Karen, stă acasă. Bărbatul are la dispoziţie doar câteva luni ca să-l ajute pe fiul cel mare, Kevin, să-şi stăpânească comportamentul rebel înainte de a fi evacuat într-o clasă specială. Relaţia dificilă a lui Gil cu propriul său tată, Frank, l-au făcut să devină un super-părinte pentru toţi cei trei copiii ai săi, aşa că acum ia problemele fiului său mai mult decât personal. Susan, sora lui Gil şi a lui Helen, trebuie să participe vrând-nevrând în marile planuri de viaţă ticluite de soţul său, Nathan, al cărui zel de a realiza cât mai multe o infectează chiar şi pe fiica lor, încă un bebeluş. Atunci când Larry, fratele înstrăinat, îşi face apariţia cu altă schemă de îmbogăţire rapidă, el aduce cu sine un nou membru surpriză al familiei.

PRETTY BIRD
O PASĂRE FRUMOASĂ
Regia: Paul Schneider
Cu: Billy Crudup, Paul Giamatti, Kristen Wiig, David Hornsby, Anna Camp
Comedie, SUA 2008
6,23

Povestea a trei inventatori aspiranţi care sunt hotărâţi să inventeze o centură cu auto-propulsie.

Curtis Prentiss e un bărbat care nu e foarte bun la ştiinţă şi, în mod sigur, nu e în stare să facă nimic să funcţioneze. Este, însă, bun la un singur lucru: să ducă oamenii cu vorba. Cu toată fineţea sa de vânzător de maşini, Prentiss reuşeşte să-l facă pe amicul său Kenny, un vânzător de saltele, să-i finanţeze ultimul vis: o centură-rachetă care e, de fapt, o versiune mai învechită a aşa numitului jet pack. Dar Prentiss n-are nevoie doar de bani, ci şi de cineva care o poate construi. Aici îşi face apariţia Rick Honeycutt, un inginer aerospaţial recent concediat, care caută să se implice într-un proiect unde munca lui să nu fie subminată de birocraţi. La început, relaţia dintre Prentiss şi Honeycutt e fragilă, apoi productivă şi, în cele din urmă, tensionată, pentru că viziunle lor asupra viitorului se bat cap în cap, iar dorinţele lor personale de faimă şi recunoaştere îi conduc în situaţii din ce în ce mai disperate.

PRINCIPLES OF LIFE (AKA. PRINCIPII DE VIATA)
PRINCIPII DE VIATA
Regia: Constantin Popescu
Cu: Vlad Ivanov, Gabriel Huian, Rodica Lazar
Dramă, România 2011
4,7,10,22

Emil Velicanu are tot ce şi-ar putea dori un bărbat, dar este el cu adevărat fericit şi împlinit?

Velicanu se consideră împlinit. Are bani, o nouă vilă, e însurat (a doua oară) cu o tânără cu care are un copil şi mai are un fiu dintr-o primă căsătorie. Înainte de sărbători, trebuie să-şi pună afacerea în ordine. Dar lucrurile se complică niţel. Criza de la finalul zilei îl face să se întrebe dacă e cu adevărat fericit şi împlinit.

RAMONA AND BEEZUS
RAMONA ŞI BEEZUS
Regia: Elizabeth Allen
Cu: Joey King, Selena Gomez, John Corbett, Bridget Moynahan, Ginnifer Goodwin
27,28

Aventurile unei fete în şcoala primară pe nume Ramona şi ale surorei sale adolescente.

Imaginaţia vie a tinerei Ramona, energia sa nelimitată şi firea sa aventuroasă ce o predispune la accidente, îi pune în dificultate pe toţi cei din jurul ei. Dar irepresibila ei aplecare spre distracţie şi pozne devine folositoare atunci când îşi pune în minte să salveze casa familiei.

SAVING PELICAN 895
Regia: Irene Taylor Brodsky
Documentar, SUA
8,17

Documentarul urmăreşte eforturile de salvare ale păsărilor ce au devenit victimele deversării de petrol din Golful Mexic.

La patru luni de la infama surgere de petrol din Golful Mexic, provocată de compania BP, milioane de galoane de petrol au contaminat cuiburile păsărilor din Louisiana – şi mai ales habitatul pelicanului maro – îmbolnăvindu-le sau ucigându-le. Ele trebuie salvate cât nu e prea târziu.

SEX AND THE CITY 2
TOTUL DESPRE SEX 2
Regia: Michael Patrick King
Cu: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon, John Corbett
Comedie, SUA 2010
18,21,30

Carrie, Charlotte şi Miranda sunt acum căsătorite, dar tot au chef de distracţie. Aşa că atunci când Samantha le ia într-o excursie în însoritul Abu Dhabi, îşi reamintesc cum era viaţa înainte să devină familiste.

Distracţia, prietenia şi moda: Sex And The City 2 le aduce pe toate înapoi, dar şi pe Carrie (Sarah Jessica Parker), pe Samantha (Kim Cattrall), pe Charlotte (Kristin Davis) şi pe Miranda (Cynthia Nixon) într-un sequel sclipitor despre importanţa prieteniei, a dragostei şi a cocteilurilor în locuri exotice.

Ce se întâmplă după ce spui “da” la starea civilă? Viaţa celor patru prietene e cum nu se poate mai bună, dar le mai rezervă şi câteva suprize. De data aceasta, ele pleacă într-o aventură glamour, în afara New York-ului, într-una dintre cele mai luxoase, mai exotice şi mai vii locuri de pe planetă, unde există câte ceva misterios la fiecare colţ. E o escapadă ce vine exact la momentul potrivit pentru cele patru prietene care când se complac, când se luptă împotriva rolurilor tradţionale impuse de mariaj şi de feminitate. Uneori, cel mai bun lucru e să dai o fugă undeva departe, împreună cu prietenele.

THE GREEN HORNET
VIESPEA VERDE
Regia: Michel Gondry
Cu: Seth Rogen, Jay Chou, Cameron Diaz, Tom Wilkinson, Christoph Waltz
Acţiune, SUA 2011
24

Un playboy bogat face echipă cu un inventator de gadget-uri ca să lupte împotriva crimei în postură de super-eroi.

Britt Reid (Seth Rogen) e fiul celui mai respectat şi mai proeminent magnat media şi e extrem de fericit să ducă o existenţă fără sens, însă plină de petreceri – până când tatăl său (Tom Wilkinson) moare în mod misterios, lăsându-i lui Britt vastul său imperiu. Britt leagă o prietenie neobişnuită cu Kato (Jay Chou), unul din angajaţii săi cei mai misterioşi şi mai inventivi. Cei doi întrevăd ocazia să facă, pentru prima oară în viaţă, ceva important: să se lupte cu crima. Pentru a se apropia de criminali, ei vin cu acoperirea perfectă: vor poza ei înşişi în infractori. Protejând legea prin încălcarea ei, Britt devine justiţiarul “Viespea verde” şi patrulează străzile cu Kato. Folosindu-se de toată ingenuitatea şi de îndemânarea sa, Kato construieşte o maşină retro, însă tehnologic avansată. Black Beauty e o maşină indestructibilă care are un motor puternic, dar duce şi armament greu. În timp ce călătoresc în această fortăreaţă mobilă pe roţi şi se luptă cu răufăcătorii cu ajutorul gadget-urilor inteligente, Viespea verde şi Kato devin celebrii. După ce o co-optează şi pe secretara Lenore Case (Cameron Diaz), ei încep să-l vâneze pe Benjamin Chudnofsky (Christoph Waltz), bărbatul care controlează lumea interlopă din Los Angeles. Dar Chudnofsky are şi el planurile sale: să omoare Viespea verde.

THE SOLOIST
SOLISTUL
Regia: Joe Wright
Cu: Jamie Foxx, Robert Downey Jr., Catherine Keener, Tom Hollander, Lisa Gay Hamilton
Dramă, SUA 2009
27

Un jurnalist descoperă un fost geniu muzical ce cântă acum pe străzi…

Un jurnalist descoperă un fost geniu al muzicii clasice care a ajuns acum să cânte la vioară pe străzile din Los Angeles. Reporterul se angajează să-l ajute pe omul fără adăpost şi aşa ia naştere o prietenie unică care le transformă amândurora vieţile. Imaginându-şi că-i poate schimba viaţa, Lopez se avântă într-o misiune donquixotescă de a-l reda lumii muzicii pe Ayers. Dar pe măsură ce se luptă să-i schimbe existenţa, jurnalistul constată că pasiunea acestuia nepotolită de viaţă, încăpăţânarea cu care muzicianul îşi iubeşte libertatea şi încercările sale brave de-a lega conexiuni umane încep să-l contamineze şi pe el profund.

WALL STREET: MONEY NEVER SLEEPS
WALL STREET: BANII SUNT FĂCUŢI SĂ CIRCULE
Regia: Oliver Stone
Cu: Michael Douglas, Shia Labeouf, Josh Brolin, Carey Mulligan, Frank Langella

În acest sequel la filmul clasic al lui Oliver Stone, Gordon Gekko (Michael Douglas) este eliberat din închisoare după mai bine de două decenii şi se confruntă cu un Wall Street ce se îndreaptă spre alt meltdown financiar.

Michael Douglas se întoarce în rolul care i-a adus, în anii 80, un premiu Oscar – cel al lui Gordon Gekko, unul dintre cele mai celebre şi mai seducătoare personaje negative din istoria cinema-ului. Eliberat din închisoarea în care a petrecut mai bine de 20 de ani, Gekko se trezeşte un outsider într-o lume pe care, odinioară, o domina. Încercând să-şi repare relaţia deteriorată cu fiica sa, Winnie, Gekko formează o alianţă cu logodnicul ei, Jacob (Shia LaBeouf). Dar oare pot Jacob şi Winnie să aibă încredere în fostul mogul lacom, acum reconvertit, ale cărui eforturi neobosite de a se redefini într-o eră diferită au consecinţe neaşteptate?

WINTER IN WARTIME (AKA. OORLOGSWINTER)
IARNA ÎN TIMP DE RĂZBOI
Regia: Martin Koolhoven
Cu: Martijn Lakemeier, Yorick Van Wageningen, Jamie Campbell Bower, Raymond Thiry, Melody Klaver
Dramă, Olanda 2008
13,21

În timpul celui de-al doilea război mondial, într-o Olandă ocupată de nazişti, un băiat e atras în Rezistenţă.

1941. Olanda e ocupată de nazişti. Într-un oraş blocat de căderile de zăpădă, Michiel (Martijn Lakemeier), un băiat de 13 ani, e atras în mişcarea de rezistenţă atunci când ajută un paraşutist britanic rănit. Sentimentul de împotrivire copilărească şi de aventură al lui Michiel se transformă în disperare şi spaimă, pentru că e forţat să acţioneze fără să ştie în care dintre adulţi să se încreadă. Realitatea dură a războiului îi sufocă inocenţa copilărească, iar Michiel se confruntă cu binele şi răul, cu curajul şi duplicitatea, dar şi cu povara propriei responsabilităţi.

CARRYOVER MOVIES

A NIGHTMARE ON ELM STREET (2010)
COŞMARUL DE PE ELM STREET
Regia: Samuel Bayer
Cu: Jackie Earle Haley, Kyle Gallner, Rooney Mara, Katie Cassidy, Thomas Dekker
Groază, SUA, 2010

Să nu cumva să adormiţi! Faimosul Freddy Krueger se întoarce în coșmarele noastre, în aceast remake contemporan al clasicului horror regizat de Wes Craven despre un ucigaș cu degete-lame ce li se arată adolescenţilor în vise și îi ucide în somn…

Nancy, Kris, Quentin, Jesse și Dean trăiesc cu toţii pe strada Elm. Noaptea, cu toţii au același vis, în care apare același om îmbrăcat într-un pulover în dungi, o pălărie ponosită care ascunde pe jumătate o faţă desfigurată, și o mănușă de grădinărit cu lame în loc de degete. Şi cu toţii aud aceeași voce înspăimântătoare…

Individul îi terorizează în vise, acolo unde doar el face legea, și singurul fel în care pot scăpa este să se trezească. Dar atunci când unul dintre ei suferă o moarte violentă, ei realizează că ceea ce se întâmplă în vise e pe bune – și că dacă vor să rămână în viaţă trebuie să nu mai adoarmă. Cei patru prieteni supravieţuitori se luptă să înţeleagă de ce ei, de ce acum și ce anume le ascund părinţii lor. Îngropată undeva într-un trecut sumbru, există o datorie care trebuie plătită și, ca să se salveze, cei patru vor trebui să plonjeze în mintea celui mai coșmăresc personaj… Freddy Krueger.

CATS & DOGS: THE REVENGE OF KITTY GALORE
CÂINI ŞI PISICI: RĂZBUNAREA LUI KITTY GALORE
Regia: Brad Peyton
Cu: Chris O’Donnell, Jack Mcbrayer, Fred Armisen
Comedie, SUA, 2010

Kitty Galore, o felină malefică și perfidă, a pus la cale un plan diabolic de a-și distruge atât inamicii canini, cât și semenii. Confruntaţi cu această ameninţare, câinii și pisicile sunt forţaţi să se unească într-o alianţă fără precedent.

O felină nebună își ascute ghearele, hotărâtă să adauge un nou capitol în bătălia eternă dintre câini și pisici. Kitty Galore, un fost agent de elită pentru organizaţia de spionaj MIAU, a turbat. În 48 de ore, ea plănuiește să declanșeze un dispozitiv diabolic construit nu numai să-i înfrângă pe inamicii ei canini, dar să le nimicească și pe fostele ei colege pisici. Astfel, ea urmărește să cucereasă lumea. Confruntaţi cu o ameninţare imediată și fără precedent, câiini și pisicile vor fi forţaţi să facă, pentru prima dată în istorie, o alianţă neobișnuită pentru a se salva – atât pe ei, cît și pe iubiţii lor stăpâni umani – de la o cat-astrofă globală.

CHEATS
ARTA COPIATULUI
Regia: Andrew Gurland
Cu: Trevor Fehrman, Elden Henson, Matthew Lawrence, Martin Starr, Maggie Lawson
Comedie, SUA, 2002

Patru prieteni mint, fură și înșeală pe toată durata liceului ca să protesteze împotriva a ceea ce ei cred a fi un sistem educaţional corupt. Pentru ei, înșelăciunea devine un soi de eliberare și de răzbunare împotriva tiraniei academice.

În timp ce alţii copii studiază ore în șir ca să se facă remarcaţi în faţa profesorilor și ca să aibă o medie cât mai mare, “Frumușelul” Davis consideră liceul nimic altceva decât un sistem de control asupra minţii sale. De aceea, el și cei trei prieteni ai săi (Sammy, Victor și genialul Applebee) au făcut echipă și au găsit modalităţi să trișeze la toate testele pe care le-au dat în timpul școlii. Totul le-a mers ca pe roate până când au intrat în ultimul an de liceu și Mrs. Stark, directorul școlii, a ridicat miza. Stark îi ameninţă că dacă vor fi prinși că înșeală din nou, le va face dosar și le va compromite șansele de-a intra la colegiu. Dar poate oare “Frumușelul” să-și convingă amicii să pună la cale o ultimă mare înșelătorie și să-l păcălească atât pe Stark cât și sistemul, chiar dacă acest lucru ar însemna distrugera prieteniei lor?

CHRISTMAS WITH THE KRANKS
CRĂCIUNUL CU FAMILIA KRANK
Regia: Joe Roth
Cu: Tim Allen, Jamie Lee Curtis, Dan Aykroyd, Erik Per Sullivan, Cheech Marin
Comedie, SUA, 2004

Luther e contabil, Nora e nevasta sa, iar Blair fiica proaspăt înrolată în trupele de pace detaşate în Peru. E vremea Crăciunului, e vremea cumpărăturilor, e vremea petrecerii. Feriţi-vă!

În momentul in care singura lor fiica, Blair părăsește căminul familial, Luther și Nora Krank (Tim Allen și Jamie Lee Curtis) decid să plece într-o croazieră pentru a depăși mai ușor acest moment. Dar decizia lor de a boicota tradiţia declanșează un adevărat vacarm în vecini. Când Blair sună în Ajunul Craciunului pentru a anunţa că vrea să facă o vizită surpriză împreună cu logodnicul ei, familia Krank are 12 ore la dispoziţie pentru a face un miracol și a se aduna împreună cu vecinii pentru a sărbători mai mult ca niciodată!

CIRCLE OF EIGHT
AL OPTULEA CERC
Regia: Steven Cragg
Cu: Austin Highsmith, Ryan Doom, Katie Lowes, Josh Kelly, John Bishop
Horror, SUA, 2009

Jessica se mută într-o mansardă de la etajul 6 al unei clădiri de apartamente din Los Angeles care se numește Dante. Ceilalţi locatari par, la început, foarte prietenoși dar, curând, fata este martora unor morţi oribile cărora trebuie să le dezlege misterul.

Dante nu e, fără doar și poate, cel mai luxos complex de apartamente din Los Angeles, dar ceea ce pierde în stil, câștigă în culoare locală. Atunci când Jessica se mută acolo, Ed, managerul hiper-protector al clădirii, îi oferă niște sfaturi preţioase despre cum să se acomodeze, iar vecinii ei par neobișnuit de prietenoși. Dar Randal, un ciudat obsedat de înregistrări, își îndreaptă mereu obiectivul camerei video în direcţia ei și în cladire locuiește și un artist secretos pe nume Evan. Ceva mai târziu, chiriașii de la Dante încep să moară în cele mai cumplite feluri, iar Jessica pornește într-o misiune frenetică de-a rezolva misterul clădirii stranii, înainte să cadă pradă blestemului.

DUPLICITY
DUPLICITATE
Regia: Tony Gilroy
Cu: Julia Roberts, Clive Owen, Tom Wilkinson, Paul Giamatti, Dan Daily
Thriller, SUA, 2009

Julia Roberts și Clive Owen sunt iubiţi și, în același timp, spioni corporatiști care, în echipă, escrochează mari companii rivale. Dar într-un joc corporatist în care toată lumea trădează, pot ei avea încredere unul în altul?

Ofiţerul CIA Claire Stenwick (Julia Roberts) și agentul MI6 Ray Koval (Clive Owen) au părăsit organizaţiile guvernamentale pentru a profita de pe urma unui război rece foarte bănos dintre două corporaţii rivale multinaţionale. Misiunea lor? Să pună mână pe formula unui produs care va aduce o avere uriașă acelei companii care-o va patenta prima. Pentru angajatorii lor – magnatul Howard Tully (Tom Wilkinson) și grobianul director executive Dick Garsik (Paul Giamatti) – nicio tactică nu e prea josnică. Atunci când miza crește, toată lumea încearcă să tragă în piept pe toată lumea și fiecare încearcă să se afle cu un pas în faţa celuilalt. Cuplul de escroci șarmanţi își vede planul pus în pericol de singurul lucru din care nu se pot sustrage printr-o înșelăciune: dragostea.

EASY A
PĂCĂTOASA
Regia: Will Gluck
Cu: Emma Stone, Penn Badgley, Amanda Bynes, Thomas Haden Church, Patricia Clarkson
Comedie, SUA, 2010

Liceeana Olive devine centrul bârfelor atunci când își minte cea mai bună prietenă c-ar fi avut aventură sexuală de weekend cu un student fictiv. Vorba zboară repede cum că Olive e promiscuă, însă ea e fericită că, în sfârșit, are parte de atenţie.

Olive e virgină și se simte anonimă în liceul unde învaţă. Atunci când Rhiannon, cea mai bună amică a sa, o invită să-și petreacă weekend-ul cu familia ei, Olive o minte și îi spune că are o întâlnire cu un student fictiv. După weekend, Rhiannon intră cu Olive în baia liceului și o întreabă cum a fost întâlnirea. Olive o minte din nou, spunându-i că și-a pierdut virginitatea. Un coleg de școală aude conversaţia și începe să împrăștie vestea despre promiscuitatea lui Olive. Fata devine, peste noapte, celebră. Olive îi mărturisește adevărul lui Brandon, un amic gay care e șicanat pentru orientarea sa sexuală și căruia îi sugerează să mintă, la rândul lui, că s-a culcat co fată. Brandon o roagă pe Olive să-l ajute și ea se preface că face sex cu el la o petrecere. Ceilalţi băieţi-paria ai liceului vor acum cu toţii s-o plătească pe Olive ca să-și îmbunătăţească imaginea și reputaţia fetei ajunge la un nivel deplorabil. Atunci când Olive pierde controlul asupra situaţiei, ea trebuie să ia urgent atitudine și s-o schimbe.

FAST & FURIOUS
FURIOS ŞI IUTE
Regia: Justin Lin
Cu: Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, John Ortiz
Acţiune, SUA, 2009

Brian O’Conner (Paul Walker), care acum lucrează pentru FBI în Los Angeles, face echipă cu fostul fugar și deţinut Dominic Toretto (Vin Diesel) ca să deconspire un importator de heroină, infiltrându-se în organizaţia lui.

Vin Diesel și Paul Waker fac din nou echipă pentru un alt capitol din saga dependenţilor de viteză Fast & Furious. Filmul se întoarce pe stradă, acolo unde a început totul, și la are în distribuţie pe “veterenele” seriei, Michelle Rodriguez și Jordana Brewster, ca să ne ameţească cu etalarea de mușchi, mașini exotice și acţiune plină de adrenalină. După ce o crimă îl aduce înapoi în L.A, Dom Toretto (Diesel), un fost pușcăriaș evadat, își reanimă dușmănia cu agentul FBI Brian O’Conner (Walker). Însă acum ei sunt forţaţi să se confrunte cu un inamic comun, un rege al drogurilor sociopat care inundă SUA, cu un nou produs letal. Dom și Brian trebuie să renunţe la dușmanie și să formeze o alianţă nouă și șubredă în speranţa că-l vor prinde. Aventura lor îi va duce în munţii Republicii Dominicane și în tunelele săpate dedesubtul deșertului mexican și îi va face să forţeze, din nou, limitele a ce se poate face la volan.

INCOGNITO (2009)
Regia: Eric Lavaine
Cu: Bénabar, Franck Dubosc, Jocelyn Quivrin, Anne Marivin, Isabelle Nanty
Dramă, Franţa 2008

Lucas a devenit starul noi scene muzicale franceze interpretând piese scrise de Thomas, un amic dispărut… Dar într-o zi, Thomas se întoarce.. și Lucas are parte de cinci zile de iad, pentru că trebuie să-și ascundă averea și faima.

Această dramă muzicală neconvenţională îl are în centru pe Lucas, un cantăreţ acum celebru, care și-a petrecut 10 ani încercând să ajungă în vârful scenei pop franceze. Din nefericire, a reușit acest lucru furând piesele amicului său compositor care a dispărut complet de pe faţa pământului. Însă Thomas apare din neant, chiar în momentul în care Lucas se află pe culmea succesului și ameninţă să distrugă tot ce-a construit acesta atât de abil.

LEGAL EAGLES
VULTURII LEGII
Regia: Ivan Reitman
Cu: Robert Redford, Debra Winger, Daryl Hannah, Brian Dennehy, Terence Stamp
Comedie, SUA, 1986

Robert Redford și Winger sunt doi avocaţi new yorkezi sarcastici care lucrează împreună la un caz ce implică artă furată și crimă. În timp ce se luptă să-și achite clientul (Daryl Hannah), cineva încearcă să-i oprească.

Robert Redford și DebraWinger sunt starurile acestei comedii sofisticate cu accente de thriller despre fraudă artistică și crimă. Cei doi avocaţi își unesc abilităţile profesionale ca s-o apere pe Daryl Hannah, o artistă de improvizaţie aiurită care e acuzată de furt și de omor. Avocaţii intră în contact cu fascinantul univers artistic new yorkez, dar și cu periculoasa lume subterană. Acest amestec delicios de comedie romantică și de farsă burlescă îi mai are în distribuţie pe Terence Stamp, în rolul unui proprietar de galerie corupt și pe Brian Dennehy.

LITTLE BIG SOLDIER (AKA. DA BING XIAO JIANG)
MARELE SOLDĂŢEL
Regia: Sheng Ding
Cu: Jackie Chan, Leehom Wang, Rongguang Yu, Ken Lo, Peng Lin
Acţiune, China 2010

Atunci când un soldat decide să răpească un general ostil și să-l aducă în satul său, cu speranţă că va colecta o recompensă, începe o călătorie dureroasă și, totuși, comică. Dar cei doi află rapid că trebuie să-și unească forţele ca să supravieţuiasă!

Erau vremuri sumbre în China, când războinici fără scrupule purtau bătălii cumplite ca să-și astâmpere pofta nesfârșită de cucerire. Milioane de vieţi au pierit și cei care au supravieţuit, au avut doar două alegeri – să ucidă sau să fie uciși. Batalioanele conduse de împăraţii Liang și Wei se confruntă într-o baie de sânge care ţine de la răsărit și până la apus. Doar doi bărbaţi rămân în picioare – un soldat de de la Liang și un general de la Wei. Soldatul a supravieţuit pentru că a devenit un expert în a face pe mortul. Acum l-a capturat pe generalul rănit, sperând să-l folosească ca să-și răscumpere liberatatea. Tânărul general, deși captiv, e condescendent faţă de soldatul bătrân. Călătoria nu e deloc ușoară, pentru că temperamentele bărbaţilor continuă să se ciocnească și pentru că ei descoperă că trebuie să lupte împreună dacă vor să rămână în viaţă.

MY GIRLFRIEND’S BOYFRIEND (2010)
PRIETENUL PRIETENEI MELE
Regia: Daryn Tufts
Cu: Alyssa Milano, Christopher Gorham, Michael Landes, Beau Bridges, Carol Kane
Comedie, SUA, 2010

Jesse e o femeie inteligentă care nu a găsit încă barbatul potrivit – până în momentul în care îl întâlnește pe Ethan. El deschide un capitol nou, romantic, în viaţa ei… dar aduce cu sine și o uriașă complicaţie.

Jesse (Alyssa Milano) e o femeie plină de viaţă și inteligentă care încă îl caută pe Dl Perfect, până când îl întâlnește pe Ethan (Christopher Gorham), un scriitor împins la disperare de faptul că editorii i-au respins încă un roman. Lui Jesse, întâlnirea îi oferă mai mult decât șansa de a-i servi lui Ethan ca muză. Deschide și un nou capitol romantic în viaţa ei… numai că vine la pachet cu o complicaţie uriașă. La câteva momente după ce l-a întâlnit pe acest “Prinţ Fermecat”, Jesse îl întâlnește pe “Făt Frumos” – mai exact pe Troy (Michael Landes), un director de agenţie de publicitate de success, încrezător, care transformă fiecare clipă petrecută împreună în ceva elegant și romantic. Curând, Jess e îndrăgotită pâna peste cap de el și se confruntă cu paradoxul romantic absolut: ce face o fată care-l întâlnește pe Făt Frumos după ce l-a întâlnit pe Prinţul fermecat?

MY NAME IS KHAN
NUMELE MEU ESTE KHAN
Regia: Karan Johar
Cu: Shah Rukh Khan, Kajol , Jimmy Shergill, Tanay Chheda, Benny Nieves
Dramă, India 2010

Un musulman cu sindromul Asperger ce trăiește în San Francisco se îndrăgostește și întemeiază o familie cu o imigrantă hindusă. Dar, după evenimentele din 11 septembrie, familia devine victima violenţei anti-islamice.

Rizvan Khan, un musulman din India, se mută la San Francisco ca să trăiască cu fratele și cu cumnata sa. Rizvan, care are sindromul lui Asperger, se îndrăgostește de Mandira. În ciuda protestelor familiei sale, se căsătoresc și pun la cale o mică afacere. Sunt fericiţi până la 11 septembrie 2001, moment după care atitudinile către musulmani suferă o schimbare majoră. Atunci când tragedia îi lovește, Mandira e devastată și cei doi se despart. Rizvan e confuz și foarte supărat că dragostea vieţii sale l-a părasit. Ca s-o recâștige, el pornește într-o călătorie emoţionantă și plină de inspiraţie prin America. My Name is Khan e povestea triumfătoare a unui erou nonconvenţional care depășește obstacolele pentru a-și regăsi dragostea vieţii sale.

PIRATE RADIO (AKA. THE BOAT THAT ROCKED)
PIRAŢII ROCK-ULUI
Regia: Richard Curtis
Cu: Philip Seymour Hoffman, Bill Nighy, Rhys Ifans, Nick Frost, Kenneth Branagh
Comedie, Marea Britanie 2009

Povestea adevărată a unei găști de DJ rebeli care a cucerit Marea Britanie în anii ’60, difuzând muzica rock de pe o barcă aflată în larg, în afara legislaţiei britanice, și sfidând direct guvernul. Acest radio pirat a ajutat la popularizarea unei muzici care a definit o generaţie.

În 1996, BBC difuza doar două ore de muzică rock and roll în fiecare săptămână. Dar un radio pirat transmitea, din largul mării, 24 de ore din 24 rock. Şi mai mult de jumătate din populaţia Marii Britanii îi asculta pe piraţi în fiecare zi.

Recent exmatriculat de la școală, Carl este trimis de mama lui să-și viziteze nașul, pe Quentin, și să-și găsească o nouă direcţie în viaţă. Quentin e boss-ul lui Radio Rock, o staţie de radio pirat amplasată în mijlocul Mării Nordului și populată de o gașcă eclectică și amuzantă de DJ.

Radioul pirat intră în atenţia constipatului ministru Dormandy, care vrea să-i umiliească pe acești “infractori”. Într-o eră când mintea strâmtă a puterii sufoca tot ce aducea a exuberanţă tinerească, Dormandy profită de ocazie ca să înregistreze capital politic și impune o nouă lege care-i scoate pe piraţi în afara legii în speranţa ca acest lucru va pune capăt influenţei lor “demonice”. Rezultatul stârnește o furtună (literalmente). Când află că Radio Rock e în pericol, fanii săi devotaţi se strâng ca să-l apere. Multe lucruri au sfârșit dar, se știe, rock and roll-ul nu moare niciodată.

PUBLIC ENEMIES
INAMICII PUBLICI
Regia: Michael Mann
Cu: Johnny Depp, Christian Bale, Marion Cotillard, Billy Crudup, Stephen Dorff
Poliţist, SUA, 2009

Această dramă amplasată în anii ’30 descrie o epocă a fărădelegilor care a produs o galerie întreagă de gangsteri, dintre care John Dillinger era cel mai faimos. Eforturile de a prinde acești criminali de înalt profil a dus la formarea agenţiei cunoscute astăzi sub numele de FBI.

Michael Mann (cineast nominalizat la Oscar) regizează această adaptare a best-seller-ului lui Brian Burrough despre un faimos agent guvernamental intransigent și ambiţios, pe nume Melvin Purvis (Christian Bale), și despre încercarea sa de a-l opri pe carismaticul John Dillinger (Johnny Depp) și banda acestuia. Această dramă amplasată în anii ’30 descrie o epocă a fărădelegilor care a produs o galerie întreagă de gangsteri, dintre care John Dillinger era cel mai faimos. Eforturile de-a prinde acești criminali de înalt profil a dus la formarea agenţiei cunoscute astăzi sub numele de FBI.

SON-IN-LAW
UN GINERE DE ÎMPRUMUT
Regia: Steve Rash
Cu: Pauly Shore, Carla Gugino, Lane Smith, Cindy Pickett, Mason Adams
Comedie, SUA, 1993

O fată normală, din provincie, îl aduce acasă pentru Thanksgiving pe presupusul ei logodnic ca să-i cunoască pe parinţi. Aceștia, iniţial, nu sunt deloc impresionaţi de comportamentul său nonșalant. Curând, însă, îi cucerește iremediabil.

Toată tărășenia începe atunci când cuminţica Rebecca Warner vine la ferma familiei cu un musafir suspect – un student nebun, bizar, complet scandalos pe nume Crawl. Nu seamănă cu nimic din ce-au văzut părinţii ei vreodată, dar șocul lor iniţal nu se compară cu ceea ce simt atunci când Rebecca îi anunţă că ea și Crawl sunt logodiţi! Avându-l în rolul principal pe extravagantul comic Pauly hore, Son-in-law e o comedie hilară despre cel mai amuzant ginere pe care l-aţi cunoscut vreodată.

STATE OF PLAY
JOCURI LA NIVEL ÎNALT
Regia: Kevin Macdonald
Cu: Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel Mcadams, Helen Mirren, Robin Wright Penn
Thriller, SUA, 2009

Russell Crowe, câștigător al unui premiu Oscar, se află în fruntea unei distribuţii stelare în acest excelent thriller despre un congressman și un jurnalist împlicaţi în niște crime brutale, aparent fără nicio legătură una cu alta.

Russell Crowe îl interpretează pe reporterul Cal McAffrey ale cărui legături cu lumea străzii îl fac să descopere misterul unei crime în care ar putea fi implicaţi câţiva dintre cei mai promiţători politicieni și figuri corporatiste. Stephen Collins (Ben Affleck) e un congressman carismatic și dur și e speranţa partidului său. Presa îl vede ca pe un onorabil politician care este directorul unui comitet ce supraveghează cheltuielile pentru apărare. Toţi ochii sunt aţintiţi asupra lui, pentru că se anunţă un candidat viabil în cursa prezidenţială, până în momentul în care asistenta și amanta sa este ucisă brutal și secrete îngropate adânc sunt scoase la suprafaţă. Pe McAffrey și pe Collins îi leagă o veche prietenie, de care profită șefa fără scrupule a jurnalistului (Hellen Mirren), care-l desemnează pe acesta să scrie despre caz. În timp ce McAffrey și partenerul său, Della (Rachel McAdams), încearcă să descopere identitatea ucigașului, ei dau peste o mușamalizare care ameninţă să zguduie structurile de putere ale naţiunii. Dar atunci când sunt miliarde la mijloc, nimic nu mai e în siguranţă, nici integritatea, nici dragostea, nici viaţa.

TANGLED (2010)
O POVESTE ÎNCÂLCITĂ
Regia: Nathan Greno, Byron Howard
Animaţie, SUA, 2010

Atunci când Flynn, un fermecător bandit, se refugiază într-un turn misterios, el e luat ostatic de Rapunzel, o frumoasă și îndărătnică prizonieră, cu o cascadă de păr blond. Cuplul va avea parte de o escapadă hilară plină de aventură și umor.

Tangled e una dintre cele mai hilare și mai fermecătoare povești scrise vreodată. Atunci când banditul Flynn Rider, cel mai vânat om al ţinutului, dar și cel mai fermecător, se ascunde într-un turn misterios, el e luat ostatic de Rapunzel, o frumoasă adolescentă, cu o cascadă de păr magică. Strania fiinţă care-l ţine captiv pe Flynn caută o modalitate să iasă din turnul în care a fost închisă timp de ani de zile și ajunge la o înţelegere cu șarmantul hoţ. Cei doi pleacă într-o escapadă plină de acţiune împreună cu un cal cu fler de poliţist, un cameleon prea protector și o bandă de hoţi rufoși. Tangled e o poveste plină de aventură, inimă, umor și… păr. Foarte mult păr.

THE GRACE CARD
PUTEREA CREDINŢEI
Regia: David G. Evans
Cu: Michael Joiner, Mike Higgenbottom, Louis Gossett Jr., Joy Moore, Dawntoya Thomason
Dramă, SUA, 2011

Totul se poate schimba într-o clipă… ca apoi să aibă nevoie de o viaţă întreagă pentru a se limpezi . Atunci când Mac McDonald își pierde fiul într-un accident, durerea și amăraciunea îi erodează dragostea pentru familie și îl transformă într-un om furios pe Dumnezeu… și pe toată lumea.

Atunci când Mac McDonald își pierde fiul într-un accident, amărăciunea și durerea îi erodează dragostea pentru familie și îl transformă într-un om furios pe Dumnezeu… și pe toată lumea. Furia lui Mac îi compromite cariera în departamentul de poliţie și conduce la o situaţie incendiară în momentul în care devine partenerul lui Wright, un individ care promite să devină o vedetă printre colegi și care se întâmplă să fie pastor cu jumătate de normă și un familist iubitor. Pot ei să-și unească forţele ca să se ajute unul pe altul, atunci când le e imposibil să treacă peste diferenţele de character? În fiecare zi, avem posibilitatea să reconstruim relaţii și să vindecăm răni adânci acceptând să primim și să dăm mai departe graţia divină.

THE KILLER INSIDE ME (2010)
ASASINUL DIN MINE
Regia: Michael Winterbottom
Cu: Casey Affleck, Kate Hudson, Jessica Alba, Ned Beatty, Elias Koteas
Thriller, SUA, 2010

Lou Ford, un șerif dintr-un orășel din Texas, are o grămadă de probleme. Probleme cu femeile. Probleme cu aplicarea legii. Probleme cu numărul din ce în ce mai mare de crime în jurisdicţia sa. Probleme cu faptul că e un sadic, un psihopat și un ucigaș…

Bazat pe romanul legendarului scriitor de literatură “pulp”, Jim Thompson, The Killer Inside Me al lui Michael Winterbottom spune povestea lui Lou Ford, un șerif atrăgător, șarmant și aparent modest. Lou are o grămadă de probleme. Probleme cu femeile. Probleme cu aplicarea legii. Probleme cu numărul din ce în ce mai mare de crime în jurisdicţia sa. Probleme cu faptul că e un sadic, un psihopat și un ucigaș… Suspiciunile începe, însă, să planeze asupra sa și e doar o chestiune de timp până când va rămâne fără alibiuri. Dar în universal lui Thomson sadic, sumbru, mai negru decât cel mai întunecat noir, nimic nu e ceea ce pare, iar investigatorii care-l urmăresc au, la rândul lor, un secret.

THE LAST HOUSE ON THE LEFT
ULTIMA CASĂ PE STÂNGA
Regia: Dennis Iliadis
Cu: Tony Goldwyn, Monica Potter, Sara Paxton, Garret Dillahunt, Aaron Paul
Horror, SUA, 2009

După ce asaltează cu brutalitate două femei, o bandă condusă de un pușcăriaș evadat, se refugiază, neștiutoare, la casă de vacanţă ce aparţine unei dintre victime – iar părinţii acesteia pun la cale o cumplită serie de răzbunări.

O poveste horror care explorează cât de departe pot merge doi oameni normali ca să se răzbune răul făcut de un sociopat copilului lor. Noaptea se lasă peste o casă retrasă amplasată pe un lac. Mari și prietena ei, Paige, sunt răpite din apropiere de un evadat psihopat pe nume Krug și de echipa lui formată din Sadie, prietena lui nebună, de Francis și de fiul său nevolnic, Justin.

Terifiată și lăsată să moară, Mari are o singură speranţă: să reușească să ajungă înapoi la casa părinţilor ei, John și Emma. Din nefericire, atacatorii ei caută, fără să știe, refugiu în singurul loc în care ea se simte în siguranţă. Atunci când familia lui Mari află povestea oribilă, va face tot ce poate ca acești trei străini să blesteme ziua în care au ajuns în ultima casă pe stânga.

THE SPECIAL RELATIONSHIP
O RELAŢIE SPECIALĂ
Regia: Richard Loncraine
Michael Sheen, Dennis Quaid, Hope Davis, Helen Mccrory, Adam Godley
Dramă, SUA, 2010

În 1993, Tony Blair era o vedetă în ascensiune în politica britanică. Trei ani mai târziu candida pentru postul de prim ministru și începea o “relaţie specială” cu președintele SUA, Bill Clinton, legătură care a rezistat triumfurilor, conflictelor și scandalului personal.

Inventat de primul ministru Winston Churchill, termenul “relaţie specială” a ajuns să însemne relaţia extrem de apropiată din punct de vedere politic, diplomatic, cultural și istoric dintre Marea Britanie și Statele Unite. Filmul pune în lumină partea umană a liderilor mondiali. De-a lungul istoriei, președintele SUA, și cel al Marii Britanii s-au bucurat de o relaţie de lucru specială care s-a întărit odată cu alegerea la putere a liderului laburist Tony Blair, ce a devenit pentru Bill Clinton un soi de suflet pereche politic. Blair, omul de stat mai tânăr și mai ambiţios și Clinton, “fratele mai mare”, carismatic, au visat să reformeze împreună lumea într-o manieră progresistă. HBO îi prezintă pe Michael Sheen, Dennis Quaid, Hope Davis și Helen McCrory într-o poveste ce ne conduce “în spatele ușilor închise” și ne dezvăluie doi lideri care își construiesc o prietenie loială, chiar dacă năbădăioasă, din necesităţi politice.

THE UNBORN
MISTERUL GEMENILOR
Regia: David S. Goyer
Cu: Odette Yustman, Gary Oldman, Cam Gigandet, Meagan Good, Idris Elba
Horror, SUA, 2009

Un spirit demonic o bântuie pe tânăra Casey și îi ameninţă pe toţi cei pe care îi iubește. Femeia terorizată trebuie să-i ceară ajutorul rabinului Sendak, consilierul său spiritual, ca să inchidă ușa deschisă dintre lumea noastră și cea a ne-născuţilor.

Uneori, sufletul unui mort a fost atât de contaminat de rău încât nu poate ajunge în Rai. Trebuie să hălăduiască la nesfârșit pe graniţă dintre lumi, căutând cu disperare un nou trup pe care să-l posede. Şi, uneori, chiar reușește.

Casey Beldon a urât-o pe mama ei pentru că a abandonat-o de copil. Dar atunci când fenomene inexplicabile încep să se întâmple, Casy începe să înţeleagă de ce-a plecat. Urmărită de vise cumplite și de o fantomă torturată care o vizitează atunci când e trează, ea trebuie să apeleze la rabinul Sendak, singura persoană care poate pune capăt coșmarului. Casey descoperă sursa unui bluestem de familie ce datează încă din timpul Germaniei naziste – și care a zămislit o creatură cu abilitatea de a poseda orice și pe oricine. Această nefiinţă devine din ce în ce mai puternică cu fiecare nouă posedare.

TIM BURTON’S THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS
COŞMAR ÎNAINTE DE CRĂCIUN
Regia: Henry Selick
Animaţie, SUA, 1993

Regele Dovleac al orașului Halloween l-a răpit pe Moș Crăciun și a pus stăpânire pe sărbătoarea Crăciunului! La ce se pot aștepta copiii, atunci când fantomele și strigoii încep să impartă cadouri?

Amplasat într-o lume în care fiecare mare sărbătoare are propriul său ţinut special, The Nightmare Before Christmas îl are în centru pe pasionalul și nefericitul Jack Skellington, mult iubitiul Rege Dovleac al orașului Halloween, cel care supraveghează creaţia tuturor deliciilor sinistre, a sperieturilor și a suprizelor fioroase pe care această sărbătoare le exportă în mod tradiţional în “lumea reală”. Plictisit de aceeași rutină anuală, Jack își găsește un nou scop în viaţă atunci când descoperă, din întâmplare, intrarea în orașul Crăciun și e vrăjit pe loc de culorile aprinse, de jucăriile vesele, de decoraţiunile și de spiritul cald pe care îl descoperă acolo. Se întoarce acasă obsedat să preia controlul Crăciunlui și își racolează oamenii loiali ca să-l ajute să-l înlocuiască pe Moș și să creeze o versiune “nouă și îmbunătăţită” a sărbătorii. Dar chiar și cele mai bune planuri o pot lua razna într-un fel cu totul și cu totul aiuritor. Un clasic al animaţiei, ieșit din imaginaţia nebună a lui Tim Burton.

TRON: LEGACY
TRON: MOŞTENIREA
Regia: Joseph Kosinski
Cu: Jeff Bridges, Garrett Hedlund, Olivia Wilde, Bruce Boxleitner, James Frain
SF, SUA, 2010

Sam Flynn, aflat în căutarea tatălui său demult dispărut, se trezește aspirat în lumea digitală a lui Tron. Împreună, cei doi pleacă într-o aventură pe viaţă și pe moarte pentru a scăpa dintr-un cyber-univers splendid vi SUA,l, dar extrem de periculos.

TRON: Legacy e o aventură high-tech amplasată într-o lume digitală cum nu s-a mai văzut pe marele ecran. Sam Flynn (Garrett Hedlund), un rebel de 27 de ani, e bântuit de dispariţia misterioasă a tatălui său Kevin Flynn (Jeff Bridges), un om care, odinioară, era cel mai mare creator de jocuri video. Atunci când Sam investighează o semnal straniu venit de la vechiul aparat Arcade al lui Flynn – un semnat ce ar putea veni doar de la tatăl său – se trezește atras într-o lume digitală unde Kevin este prizonier de 20 de ani. Cu ajutorul neînfricatei războinice Quorra (Olivia Wilde), tatăl și fiul pornesc într-o călătorie pe viaţă și pe moarte de-a lungul și de-a latul unui cyber-univers ameţitor din punct de vedere vizual – o lume creată de însuși Kevin care a devenit extrem de avansată și care e plină de vehicule dincolo de orice imaginaţie, de arme distrugătoare și de peisaje uluitoare și condusă de un tiran fără scrupule care nu se dă în loc de la nimic pentru a-i împiedica să scape.

VAMPIRES SUCK
CINEVA M-A MUŞCAT!
Regia: Aaron Seltzer, Jason Friedberg
Cu: Jenn Proske, Matt Lanter, Diedrich Bader, Chris Riggi, Ken Jeong
Comedie, SUA, 2010

Becca, o adolescentă normală, dar anxioasă, e nevoită să aleagă între doi băieţi cu puteri supranaturale. Dar, înainte de asta, Becca trebuie să-l domolească pe tatăl său dominator. Între timp, prietenii lui Becca au și ei propriile lor probleme romantice. Totul culminează la banchetul de absolvire a liceului.

În această parodie la filmele cu vampiri și adolescenţi, o fată e sfâșiată între atracţia pentru doi băieţi cu puteri supranaturale. În timp ce Becca se luptă să se înţeleagă cu tatăl ei dominator, doi rivali feroce se luptă să-i câștige inima. Dar Becca nu e singura elevă din liceu care are probleme cu băieţii; prietenii ei sunt cu toţii disperaţi să-și găsească o pereche pentru petrecerea de final de liceu și, pe măsură ce noaptea cea mare se apropie, tensiuniile în creștere scot la iveală partea animalică din toţi.

TANTRA
Regia: Benjamin Tuček
Documentar, Cehia

Acest documentar HBO spune povestea unor oameni ale căror drumuri în viaţă s-au intersectat graţie unor întâlniri tantrice. Filmul se concentrează și pe acei indivizi puri pragmatici care vând tantra.

Sexul e o parte esenţială din existenţa noastră. Tantra ne oferă o modalitate de-a utiliza potenţialul energiei sexuale pentru dezvoltarea personală și cultivarea sexualităţii. Tantra poate deveni o călătorie de auto-descoperire și ne poate releva posibilităţi de îmbunătăţire a potenţialul existenţial – și, în mod sigur, nu numai în zona sexuală. Interestul în predarea tatrei a crescut dramatic. În același timp, percepţia distorsionată asupra tantrei s-a intensificat și ea, majoritatea societăţii stigmatizându-i pe adepţii săi. Documentarul spune povestea unor oameni ale căror vieţi s-au intersectat graţie unor întâlniri tantrice. În afară de veteranii practicanţi de tantra, filmul se concentrează pe cei învaţă această practică, examinându-le cunoștiinţele și experienţele. Mai mult, documentarul expune metodele vânzătorilor pragmatici ce conduc o afacere într-un mediu profitabil, pentru că e în continuare perceput ca ceva interzis și, deci, atrăgător, graţie aurei sale de senzaţional și de perversiune.

WISHFUL DRINKING
ADEVĂRATA POVESTE A PRINŢESEI LEIA
Regia: Fenton Bailey, Randy Barbato
Cu: Carrie Fisher
Documentar, SUA, 2010

Wishful Drinking e parte documentar, parte one woman show inspirat din superba autobiografie best seller a lui Carie Fisher (prinţesa Leia din Star Wars).

Copil al unui cuplu de staruri legendare. Personaj iconic din Star Wars. Luptătoare cu depresia. Actriţa și scriitoarea Carrie Fisher rupe vălul fin de celebritate ca să spună incredibila poveste a vieţii sale. Așa cum demonstrează acest documentar teribil de amuzat și de răvășitor, Carrie Fisher nu e doar o actriţă împlinită, o scenaristă și un autor de best seller. Ea este progenitura unui cuplu celebru, fiica actriţei Debbie Reynolds și a interpretului Eddie Fisher. Povestea de dragoste a tatălui său cu Elizabeth Taylor a pus capăt unei căsătorii (aparent) de vis. În ciuda faptului că a crescut în preajma unor staruri de film și că a experimentat faima pe propria-i piele (a fost distribuită în rolul prinţesei Leia din Star Wars la 19 ani), viaţa lui Fisher n-a fost nici pe departe de invidiat. Ea s-a confruntat cu o grămadă de probleme: relaţii tragice, dependenţă de droguri și de alcool, terapii în instituţiile de dezintoxicare, sindrom manico-depresiv și tratament cu electroșocuri. A supravieţuit și chiar prosperat în faţa acestor adversitaţi graţie încăpăţinări, inteligenţei și, mai ales, datorită unui simţ al umorului de-a dreptul eroic.

RETURN MOVIES

(500) DAYS OF SUMMER
500 de zile cu Summer
Comedie, SUA, 2009
R: Marc Webb
D: Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Geoffrey Arend, Chloe Grace Moretz, Matthew Gray Gubler

500 Days of Summer este povestea lui Summer si a relaţiei ei cu Tom. Summer e o rebelă cinică şi nu crede în dragostea adevărată, în suflete pereche şi în “Făt Frumos”. Tom, în schimb, este un romantic incurabil care nu renunţă la fantasme nici in ruptul capului. Aşa că el şi-a pus în cap s-o trezească la realitate pe Summer, să o convingă că dragostea scrisă-n stele există. Povestea celor doi "îndrăgostiţi" se desfăşoară pe o perioada de 500 de zile şi este văzută din punctul de vedere al lui Tom, un băiat cam prea influenţat de versurile siropoase ale muzicii pop.

O comedie romantică proaspătă şi delicioasă, (500) Days of Summer o are în centru pe Summer, o femeie care nu crede în basme, şi pe Tom, tânărul care se îndrăgosteşte nebuneşte de ea. Două nominalizări la Globul de Aur.

28 DAYS LATER
DUPĂ 28 DE ZILE
Regia: Danny Boyle
Cu: Cillian Murphy, Naomie Harris, Brendan Gleeson, Megan Burns, Christopher Eccleston
Horror, Marea Britanie, 2002

Un grup de militanţi pentru drepturile animalelor descoperă, într-un institut de cercetare a primatelor, mai mulţi cimpanzei care, închisi în cuşti şi imobilizaţi în lanţuri, sunt obligati să privească nişte ecrane pe care se derulează scene de o violenţă extreme.
Un grup de militanti pentru drepturile animalelor descoperă, într-un institut de cercetare a primatelor, mai multi cimpanzei care, închisi în custi si imobilizati în lanturi, sunt obligati să privească niste ecrane pe care se derulează scene de o violentă extremă. Ignorând spusele cercetătorilor îngroziti, conform cărora cimpanzeii ar fi infectati cu un virus periculos, ei eliberează animalele, ca imediat apoi să fie atacati de ele. 28 de zile mai târziu… Jim (Cillian Murphy), de meserie curier, se trezeste din comă într-un spital pustiu din Londra. Nedumerit, străbate coridoarele si saloanele goale si, negăsind pe nimeni, iese pe străzile orasului în căutare de ajutor. La căderea serii, se adăposteste într-o biserică, în care are surpriza neplăcută să găsească o multime de cadavre, unul peste altul, pe podea. Deodată, un zgomot îi atrage atentia, dar aparitia preotului este departe de a-l linisti. Văzând privirea însângerată si auzind răcnetele violente ale acestuia, Jim fuge din nou în stradă. Acolo, panica îi sporeste când constată că o întreagă adunătură de fiinte ciudate si amenintătoare este pe urmele lui. Explozia neasteptată a unei bombe cu petrol marchează aparitia a doi „supravietuitori”, Selina (Naomie Harris) si Mark (Noah Huntley). Riscând, ei îl salvează pe Jim de urmăritorii săi si îl duc la adăpost. Acolo, îi explică situatia: fiintele violente pe care le întâlnise fuseseră infectate cu un virus extrem de periculos care pusese stăpânire pe toată Anglia si despre care nu stiau dacă se răspândise si dincolo de granite. Selina si Mark acceptă să-l ajute pe Jim să se întoarcă acasă la părintii săi, în Deptford, chiar dacă acest lucru este dificil si cu niste consecinte nebănuite. Furisându-se pe străzile întunecoase, cei trei remarcă o lumină venind de la fereastra unui bloc si imediat se duc să vadă dacă există supravietuitori. Astfel, ei fac cunostintă cu Frank (Brendan Gleeson) si fiica sa Hannah (Megan Burns), aflati într-o situatie dificilă, datorită rezervelor de apă, devenite insuficiente. In timp ce încearcă să-si amenajeze un adăpost în blocul părăsit, cei cinci receptionează o transmisie a unui post de radio prin care Henry (Christopher Eccleston), liderul unui grup militar din Manchester, pretinde că a identificat virusul si îi cheamă pe toti supravietuitorii să-l ajute să-si pună în aplicare solutia. Neavând alternativă, cei cinci pornesc la drum spre nord, cu taxiul lui Frank, nestiind că răul de-abia acum începe.

A SINGLE MAN
UN BĂRBAT SINGUR
Regia: Tom Ford
Cu: Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult, Matthew Goode, Jon Kortajarena
Dramă, SUA 2009

Suntem pe data de 30 noiembrie 1962. Britanicul George Falconer, un profesor de engleză în Los Angeles, este în doliu după iubitul său, cu care a avut o legătură de 16 ani şi care a murit în urmă cu opt luni. Astăzi, George a decis să-şi pună afacerile în ordine şi apoi să se sinucidă.

Amplasat în Los Angeles în 1962, în timpul crizei “focoaselor cubaneze”, A Single Man e povestea lui George Falconer, un profesor de colegiu britanic de 52 de ani, care se luptă să dea vieţii sale un sens după moartea iubitului său, Jim (Matthew Goode), cu care avea o relaţie de 16 ani. George a rămăs blocat în trecut şi detestă viitor. Îl urmărim de-a lungul unei singure zile, când o serie de evenimente şi de întâlniri îl fac, în cele din urmă, să decidă dacă merită sau nu să mai trăiască. George e consolat de Charley (Julianne Moore), cea mai bună prietenă a lui, o femeie frumoasă de 48 de ani care, la rândul său, e terifiată de viitor. Kenny (Nicholas Hoult), un tânăr student care are probleme în a-şi asuma sexualitatea, îl hărţuieşte pe George pentru că vede în acesta un suflet pereche.

A Single Man e o poveste romantică despre o dragoste intreruptă, despre izolarea care e o parte inerentă a condiţiei umane şi, în cele din urmă, despre importanţa momentelor de viaţă aparent mărunte.

ALICE IN WONDERLAND
Alice în Ţara Minunilor
Fantastic, SUA, 2010
R: Tim Burton
D: Johnny Depp, Mia Wasikowska, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Crispin Glover

Alice are 19 ani şi se află la o petrecere unde descoperă că urmează să fie cerută în căsătorie de un bărbat bogat. Fata fuge şi, prin vizuina Iepurelui Alb, cade în Ţara Minunilor, un loc pe care ştie că l-a vizitat cu ani în urmă, doar că nu-şi mai aduce deloc aminte de el. Iepurele Alb îi spune că s-a întors după ea, pentru că e singura în stare să-l ucidă pe Jabberwock, monstrul care apără regatul Reginei de Inimă-roşie. Va reuşi Alice să salveze Ţara Minunilor şi să se întoarcă în lumea reală?

După Edward Maini-de-foarfece, Charlie şi Fabrica de Ciocolată, Legenda călăreţului fără cap sau Sweeney Todd, regizorul Tim Burton si Johnny Depp fac din nou echipă într-una din cele mai excentrice producţii Disney, Alice în Ţara Minunilor. Interpretarea unică a poveştii, venită de la vizionarul Burton, distribuţia impresionantă, creaturile fabuloase şi efectele digitale incredibile sunt motive de extaz cinefil.

Inspirat din volumele "Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor" şi "Aventuri în Ţara Oglinzii" ale lui Lewis Caroll, filmul demontează tot ceea ce ştiam – sau credeam că ştim – despre cunoscuta poveste, pentru a o recrea pe cât de excentric, pe atât de captivant.

ALL ABOUT STEVE
Totul despre Steve
Comedie, SUA, 2009
R: Phil Traill
D: Sandra Bullock, Thomas Haden Church, Bradley Cooper, Ken Jeong, Dj Qualls

Filmul este povestea unui inginer constructor (Sandra Bullock) care, după o scurtă întâlnire, se îndrăgosteşte de un cameraman al CNN (Bradley Cooper) despre care crede că e iubirea vieţii ei. Cum cameramanul călătoreşte de-a lungul şi de-a latul planetei ca să-şi facă meseria, ea decide să-l urmeze, făcându-şi apariţia la diverse evenimente mondene unde iubitul ei filmează, încercând să-l convingă că sunt perfecţi unul pentru celălalt.

ALONG CAME POLLY
SURPRIZĂ: VINE POLLY!
Regia: John Hamburg
Cu: Ben Stiller, Jennifer Aniston, Philip Seymour Hoffman, Debra Messing, Alec Baldwin
Comedie, SUA 2004

Reuben e un individ care toată viaţa s-a temut până şi de umbra sa. Polly e un spirit liber, irezistibil, care trăieşte doar pentru clipa de faţă. Atunci când aceste două personalităţi opuse se ciocnesc într-o manieră comică, lumea lui Reuben este întoarsă pe dos.

În timp ce se află în lună de miere pe o plajă paradisiacă, Reuben Feffer, un individ conservator care lucrează ca analist de risc al unei companii de asigurări, îşi suprinde soţia făcând sex cu inspectorul ei de scuba diving, chiar pe barca acestuia. Reuben se întoarce imediat la New York şi prietena lui, Sandy, îl invită la o petrecere. Acolo se întâlneşte cu Polly Prince, fosta sa prietenă din liceu, o femeie foarte independentă care-şi trăieşte viaţa la limită şi care locuieşte cu dihorul ei orb într-un apartament simplu. Deşi au comportamente complet diferite, ei îşi dau întâlnire şi simt o mare atracţie unul pentru celălalt. Atunci când Lisa se întoarce, Reuben trebuie să decidă dacă vrea să-şi trăiască viaţa în suburbie, cu o soţie necredincioasă sau să aibă o relaţie “riscantă” cu Polly.

ALTERNATE WEEKS (AND HALF THE VACATION) (AKA. UNE SEMAINE SUR DEUX…)
JUMĂTATE DE VACANŢĂ
Dramă, Franţa 2009
Regia: Ivan Calbérac
Cu: Mathilde Seigner, Bernard Campan, Bertille Chabert, Grégori Derangere, Judith Davis

Această sagă franţuzească, plină de observaţii fine, este o dramă condimentată din când în când cu umor. Un băiat de 8 ani, împreună cu sora lui de 12 ani, trebuie să facă faţă divorţului părinţilor săi şi coşmarului de a fi mutat de la o casă la alta.

AMELIA (2009)
Regia: Mira Nair
Cu: Hilary Swank, Richard Gere, Ewan Mcgregor, Christopher Eccleston, Joe Anderson
Biografic, SUA 2009

Hilary Swank şi Richard Gere fac echipă în filmul inspirat din viaţa aviatoarei Amelia Earhart.

Într-o perioadă în care femeile abia obţinuseră dreptul de a vota, iar meseria de pilot era considerată foarte periculoasă chiar şi pentru bărbaţi, o femeie a îndrăznit să spulbere toate prejudecăţile şi să intre în istorie. Numele ei este Amelia Earhart (Hilary Swank).

Mânată de o curiozitate imensă faţă de tot ceea ce i-ar putea oferi viaţa, Amelia a depăşit toate obstacolele şi a devenit prima femeie pilot care a traversat singură Atlanticul cu avionul. Însă viaţa ei nu s-a rezumat numai la avioane: a scris articole în numeroase publicaţii, a fost designer vestimentar şi a susţinut drepturile femeilor.

Succesul de care s-a bucurat şi felul în care a ajuns cunoscută pe întregul continent american s-au datorat căsniciei tumultoase cu editorul George Putnam (Richard Gere). Uniţi de ambiţii comune, admiraţie unul faţă de celălalt şi o dragoste puternică, Amelia şi George au fost nedespărţiţi chiar dacă, la un moment dat, ea a avut o aventură pasională cu Gene Vidal (Ewan McGregor).

După ce devine prima femeie care pilotează un avion deasupra Atlanticului, Amelia îşi atrage admiraţia tuturor femeilor americane. Până şi Prima Doamnă a Americii, Eleanor Roosevelt (Cherry Jones), îi cere ajutorul şi o felicită pentru ambiţia şi curajul de care a dat dovadă.

Cariera acestei senzaţionale femei va lua sfârşit în 1973, odată cu dispariţia misterioasă în timpul celei mai curajoase aventuri din viaţa ei. La doar 40 de ani, Amelia încearcă, de una singură, să zboare în jurul lumii, convinsă că aşa va deveni cea mai cunoscută femeie a momentului. Şi a avut dreptate!

Actriţa Hilary Swank, deţinătoare a două premii Oscar, întruchipează această figură legendară a Americii. Un film despre o vizionară, despre o luptătoare, despre o legendă: Amelia Earhart.

AURORA (2010)
Regia: Cristi Puiu
Cu: Cristi Puiu, Clara Voda, Valeria Seciu, Luminiţa Gheorghiu, Catrinel Dumitrescu
Dramă, România, 2010

Apartamentul de bloc în a cărui bucătărie un bărbat şi o femeie discută despre bunica Scufiţei Roşii, având grijă să n-o trezească pe fetiţa care doarme în camera alăturată.

Remorcile abandonate pe terenul viran – aflat între casele de la marginea oraşului – din spatele cărora bărbatul pândeşte ceea ce pare a fi o familie.

Oraşul pe care îl traversează acelaşi bărbat, după ce a recuperat cele două percutoare artizanale necesare armei de vânătoare pe care o are acasă.

Bărbatul are 42 de ani, se numeşte Viorel şi, stăpânit de gânduri incerte, traversează oraşul de la un capăt la altul, către un obiectiv numai de el ştiut.

“Nu există ucigaşi, ci doar oameni care ucid”. Cu aceste cuvinte, regizorul Cristi Puiu (autorul capodoperei Moartea domnului Lăzărescu) îşi descrie filmul, un studiu extrem de atent lucrat şi profund zguduitor al societăţii româneşti contemporane şi al banalităţii crimei.

BIG FISH
PEŞTELE CEL MARE
Regia: Tim Burton
Cu: Ewan Mcgregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange, Helena Bonham Carter
Dramă, SUA 2003

Un fiu încearcă să afle mai multe despre tatăl său muribund, rememorând poveştile şi fabulaţiile despre viaţa acestuia, auzite chiar de la el. Prin aceste scorneli, fiul începe să descopere marile calităţi şi marile defecte ale părintelui său.

Pestele cel Mare este povestea lui Edward Bloom si a celor care îl iubesc. Chiar dacã nu crede întotdeauna orice cuvânt pe care îl spune, pentru Edward tot farmecul îl constituie arta povestirii.

La vârsta de opt ani, tintuit la pat din cauza unei cresteri excesive, anormale, Edward îsi ocupã timpul citind întreaga Enciclopedie a Lumii. Este atras în special de un articol despre pestisorul de aur, în care aflã cã „dacã pestisorii de aur sunt tinuti într-un bol mic, vor rãmâne mici. Dacã spatiul este mai mare, pestii îsi pot mãri dimensiunea de douã, de trei sau de patru ori.”

Zece ani mai târziu, dupã ce a devenit unul dintre cei mai populari oameni din Ashton, South Carolina, îsi dã seama cã, exact ca si pestisorul de aur, pentru a se dezvolta, trebuie sã plece de acasã si sã exploreze lumea. Asa cum îi dezvãluie noului sãu prieten, Uriasul Kar. Si astfel, începe o cãlãtorie miticã si putin probabilã.

Dupã multi ani si nenumãrate aventuri, Bloom (Albert Finney) este bine cunoscut ca povestitor a tot felul de istorii exagerate despre viata sa aventuroasa, de pe cand era un tânãr mai altfel decât ceilaltti, (Ewan McGregor), când dorinta de pribegie îl purtase în jurul lumii ca apoi sa-l aducã înapoi de unde a plecat.. Explorãrile sale mitice sunt si încântãtoare si suprarealiste, împletind povesti despre uriasi si vârcolaci, artiste de cabaret siameze, o vrãjitoare cu un ochi de sticlã cu care poate vedea viitorul- si desigur, un peste urias care nu se lasã prins.

Fabulatiile lui Bloom îi încântã pe toti cei pe care îi întâlneste, cu exceptia fiului sãu, Will (Billy Cudrup), si el plecat de acasã, dar, în cazul lui, pentru a scãpa din conul de umbrã în care se afla din cauza tatãlui sãu. Când Edward se îmbolnãveste si sotia sa, Sandra (Jessica Lange) încearcã sã îi împace, Will porneste în propria lui cãlãtorie încercând sã separe mitul de realitate din viata tatãlui sãu si sã gãseascã o cale de reconciliere.

“Big Fish” e o altă capodoperă a lui Tim Burton. Un festin vizual, plin de detalii imaculate.

BRUNO
Brüno
Comedie, SUA, 2009
R: Larry Charles
D: Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten, Bono , Elton John, Harrison Ford

După Borat, Sacha Baron Cohen se întoarce pe marile ecrane cu un nou personaj incendiar: Bruno. Mult mai scandalos şi obscen, de-a dreptul şocant şi incredibil de amuzant, Bruno este un fashion reporter gay care şi-a propus să ajungă ”cel mai celebru austriac de la Hitler incoace”.

Auto-proclamat ”vocea televiziunii tinerilor austrieci”, Bruno este gazda faimoasei emisiunii tv FUNKYZEIT. Obişnuit cu celebritatea, Bruno cunoaşte responsabilităţile pe care le are o vedetă faţă de fanii săi, motiv pentru care nu lipseşte de la prezentările de modă, tratamentele faciale şi şedintele de epilare. Totul până în momentul în care a aflat că emisiunea sa a fost scoasă din grila de programe. Singur şi trist, Bruno realizează că este până la urmă un luptător şi se decide să cunoască faima la ea acasă, adică la Hollywood. Ajutat de Lutz, fostul asistent al asistentului său de la Funkyzeit, Bruno este acum gata să facă orice pentru a cunoaşte celebritatea mondială!

Cum ajunge Bruno să fie prieten cu Bono, Sting şi Snoop Dog, poţi afla din Bruno, cu siguranţă cea mai scandaloasă comedie de la Borat!

CHEAPER BY THE DOZEN
Cu duzina e mai ieftin!
Comedie, SUA, 2003
R: Shawn Levy
D: Steve Martin, Bonnie Hunt, Piper Perabo, Tom Welling, Hilary Duff

În America zilelor noastre, unde media numărului de copii pe familie este de 1,87, Tom Baker (Steve Martin) şi soţia sa, Kate (Bonnie Hunt), răstoarnă puţin statisticile. Ei sunt genul pentru care viata e şi mai frumoasă, şi mai ieftină atunci când ai la masă o duzină de copii.

În America zilelor noastre, unde media numărului de copii pe familie este de 1,87, Tom Baker (interpretat de Steve Martin) şi soţia sa, Kate (interpretată de Bonnie Hunt) au hotărât că viaţa e mai frumoasă si mai ieftină atunci când ai… 12 copii. Familia Baker locuieşte într-un mic orăsel din statul Illinois, unde Tom antrenează echipa de fotbal a liceului. Viaţa de zi cu zi a familiei Baker este constituită, în părti egale, din dragoste şi haos – de genul incidentelor în care broscuta familiei aterizează în omleta de la micul dejun. Când lui Tom i se oferă slujba la care visase – aceea de antrenor al echipei unei mari universităti – familia e în pericol să se destrame, spre disperarea celor 12 copii. În acelaşi timp, Kate află că volumul ei de memorii e pe cale să fie publicat. Impresarul ei îi cere să se ducă la New York pentru a-şi promova cartea. Kate pleacă, lăsându-l pe Tom să se descurce cu gospodăria din ce în ce mai haotică si cu noua sa slujbă. În cele din urmă, familia Baker decide că nu poti avea totul în viaţă, dar că trebuie să te bucuri de ceea ce ai.

DAS WEISSE BAND – EINE DEUTSCHE KINDERGESCHICHTE (AKA. THE WHITE RIBBON)
Regia: Michael Haneke
Cu: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi
Dramă, Austria 2009

E anul 1913. Câteva evenimente bizare au loc la o şcoală dintr-o zonă rurală a Germaniei. Pare să fie vorba despre o metodă ritualică de pedeapsă. Afectează cumva aceste evenimente structura institutiei? E vorba, cumva, de primele semne le nazismului?

Cu câteva luni înainte de izbucnirea Primului Razboi Mondial, într-un mic sat din partea de nord a Germaniei încep să se petreacă evenimente stranii şi neplăcute, ce par a avea legătură cu un ritual de pedepsire. Cineva întinde o sârma între doi copaci, calul doctorului se împiedică de obstacol, iar călăreţul cade şi se răneşte grav. O ţărancă moare, prăbuşindu-se prin podeaua putrezită a unei fabrici de cherestea aflată în proprietatea baronului şi a nevestei lui, după care băiatul baronului este răpit, legat şi bătut. Copilul handicapat al moaşei este răpit şi rănit în mod brutal, fiind la un pas de orbire. Un hambar este incendiat, iar grădina de legume a soţiei baronului este devastateă de către un localnic, cu ocazia unei sărbători a recoltei. Şocat de întâmplările oribile din sat, un învăţător timid investighează cazul, află că adolescenţii şi copiii localnicilor sunt centrul în jurul căruia graviteaza toate evenimentele inexplicabile. Această capodoperă copleşitoare a maestrului austriac Haneke a obţinut trofeul Palme D’Or la festivalul de la Cannes în 2009.

DATE NIGHT
Întâlnire cu surprize
Dramă, SUA, 2009
R: Shawn Levy
D: Steve Carell, Tina Fey, Mark Wahlberg, Taraji P. Henson, Jimmi Simpson

Claire şi Phil Foster sunt un cuplu cât se poate de obişnuit a cărui viaţă conjugală a devenit o imensă rutină. Ca să mai condimenteze lucrurile, Claire şi Phil au inventat "întâlnirea de sâmbătă seara", când cei doi merg la film şi apoi la restaurant. O încurcătură cu o rezervare îi face să se dea drept altcineva, iar din acel moment necazurile nu le vor mai da pace. Urmăririle prin tot oraşul şi emoţiile la capătul (greşit) al unei arme de foc îi vor face să-şi aducă aminte de ce s-au îndrăgostit unul de celălalt.

DEFINITELY, MAYBE
DESIGUR… POATE CĂ…
Regia: Adam Brooks
Cu: Ryan Reynolds, Isla Fisher, Derek Luke, Abigail Breslin, Elizabeth Banks
Comedie romantică, SUA 2008

Un tată care tocmai a trecut printr-un divorţ, îi dezvăluie fiicei sale în vârstă de zece ani urcuşurile şi coborâşurile pe care le-a avut în viaţa lui sentimentală de-a lungul timpului.

Cu actele de divorţ în buzunar şi custodia asupra fiicei sale, Maya (Abigail Breslin), Will Hayes (Ryan Reynolds) este pregătit să înceapă o nouă viaţă. Deşi suferă foarte tare din pricina despărţirii părinţilor ei, fetiţa vrea să ştie cum a fost viaţa tatălui ei înainte de a se căsători cu mama sa. De asemenea, fetiţa doreşte să ştie absolut totul despre felul în care s-au cunoscut părinţii ei. Astfel, Will începe să îi povestească micuţei o istorie amuzantă, rămânând în grija fetiţei să ghicească dacă e vorba sau nu despre mama ei. Din distribuţie, Isla Fisher, Derek Luke, Elizabeth Banks şi Rachel Weisz.

EAT PRAY LOVE
Mănâncă, roagă-te, iubeşte
Dramă, SUA, 2010
R: Ryan Murphy
D: Julia Roberts, James Franco, Billy Crudup, Javier Bardem, Richard Jenkins

Liz Gilbert (Julia Roberts) a avut totul, dar după un divorţ dureros, “totul” se duce de râpă. Ea pleacă într-o călătorie în jurul lumii, sperând să-şi schimbe viaţa şi să se autodescopere.

Liz Gilbert (Julia Roberts) avea tot ce se presupune ar dori să aibă o femeie modernă – un soţ, o casă, o carieră de succes – dar, ca multe altele, ea se simţea pierdută, confuză şi încă nesigură în legătură ce-şi doreşte cu adevărat. Proaspăt divorţată şi aflată la un punct de răscruce al existenţei sale, Gilbert iese din zona ei de confort, riscând totul ca să-şi schimbe viaţa. Ea pleacă într-o călătorie în jurul globului care devine o odisee a reinventării personale. În călătoriile sale, ea descoperă plăcerea hranei în Italia, puterea rugăciunii în India şi, finalmente, cu totul surprinzător, pacea interioară şi echilibrul dragostei adevărate în Bali. Bazat pe memoriile bestseller ale lui Elizabeth Gilbert, Eat Pray Love dovedeşte că nu există doar un singur mod de a-ţi deschide orizontul şi de a vedea lumea.

GIFTED HANDS: THE BEN CARSON STORY
MÂINI DE AUR: POVESTEA LUI BEN CARSON
Regia: Thomas Carter
Cu: Cuba Gooding Jr., Kimberly Elise, Aunjanue Ellis, Jaishon Fisher, Gus Hoffman
Dramă, SUA 2009

Cuba Gooding Jr. este neurochirurgul Ben Carson în această dramă biografică. Filmul îi revelează viaţa plină de inspiraţie a lui Carson, care a pornit de la a fi un tânăr sărăc din periferie şi a ajuns unul dintre cei mai mari chirurgi din lume, depăşind în drumul lui o grămadă de obstacole.

Cuba Gooding Jr esta starul acestei impresionante poveşti reale. Ben Carson e un tânăr care de mic a visat să devină medic, dar care a trebuit să-şi depăşească sărăcia, problemele unui personalitaţi colerice şi notele proaste ca să-şi îndeplinească ţelul. Graţie unei mame singure care şi-a învăţat ambii copii ca, în faţa piedicilor, să continue să aspire la excelenţă. Carson a făcut mari descoperiri în profesia sa şi a devenit unul dintre cei mai respectaţi neurochirurgi pediatri din lume, câştigând Medalia Libertăţii, cea mai înaltă onoare civilă, chiar de la preşedintele George W. Bush. În familia Carson, “nu” n-a fost niciodată un răspuns.

HOME ALONE
Singur acasă
Comedie, SUA, 1990
R: Chris Columbus
D: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, Catherine O’Hara, John Heard

Numerosul familion McCallister al micuţului Kevin de 8 ani – părinţi, unchi, fraţi, surori şi veri- porneşte cu mic cu mare să petreacă sărbătorile Craciunului în străinătate, la Paris, uitându-l acasă pe băieţel.

Cu toate astea, micuţul nu se plictiseşte deloc, mai ales că doi hoţi plănuiesc să jefuiască locuinţa, crezând-o nelocuită. Curajosul şi inteligentul Kevin recurge la tot felul de capcane pentru a-şi apăra casa…

“Singur acasă este unul dintre cele mai bune scenarii din câte am citit vreodata, iar Singur acasă 2 intră şi el în această categorie. Dacă n-ar fi existat, le-aş fi făcut eu” – mărturisea Chris Columbus, care le-a regizat pe amândouă, dovedind şi în filmele ulterioare acelaşi talent extraordinar pentru comedie, ca în "Mrs. Doubtfire" şi "Nine Months".

Datorita lui Columbus, Macauley Culkin a devenit cel mai celebru actor-copil al tuturor timpurilor, o supervedetă plătită cu zeci şi zeci de milioane de dolari pentru fiecare rol.

Ambele comedii continuă să figureze la locuri de cinste pe lista filmelor cu cele mai mari încasari în box-office-ul mondial, iar micuţul erou, Kevin McCallister, este adorat de toţi copiii din lume.

"Aceste filme sunt despre răii care o încasează de la un puşti" – spune Joe Pesci, interpretul banditului Harry. "Toţi copiii vor să fie Mack şi să ne facă praf pe Daniel şi pe mine. Mi se întâmplă deseori ca puştii pe care-i întâlnesc să-mi dea adresele ca să le jefuiesc casele şi ca ei să mă poată pune cu botul pe labe."

Celalalt hoţ, Marv, e jucat de Daniel Stern, care povesteste: "Eu sunt banditul mai blând şi mai milos, cam tare de cap, e-adevărat, dar dornic de revanşă."

HOME ALONE 2: LOST IN NEW YORK
Singur acasă 2: Pierdut în New York
Comedie, SUA, 1992
R: Chris Columbus
D: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, Catherine O’Hara, John Heard

Oare cine va fi singur în New York cu ocazia acestui acest Crăciun?
În Singur acasă 2: Pierdut în New York, Kevin McCallister (Macaulay Culkin) revine, de această dată având întreg oraşul New York drept teren de joacă. Dar nu va fi singur multă vreme. Bandiţii de doi bani, Harry şi Marv (Joe Pesci şi Daniel Stern) despre care s-a dus vestea, au mirosit şi ei că e rost de ceva şi, lingându-şi încă rănile de la ultima întâlnire cu Kevin, pun la cale o escrocherie pe scară mare.

HOME ALONE 3
Singur acasă 3
Comedie, SUA, 1997
R: Raja Gosnell
D: Alex D. Linz, Olek Krupa, Rya Kihlstedt, Lenny Von Dohlen, David Thornton

Patru spioni versaţi şi hoţi de tehnologie industrială de ultimă oră, cu înalta calificare în branşa lor, Beaupre, Alice, Jernigan si Unger, fură un cip ultrasecret de la Air Force.

Ca să se asigure că trec cu bine de paza aeroportului din Chicago, iscusiţii spărgători ai celor mai sofisticate sisteme de securitate ascund microcipul într-o maşinuţă de jucărie. Numai că, în harababura de la aeroport, jucaria în care este ascunsă o avere de sute de milioane de dolari ajunge din greşeală la morocanoasa doamna Hess. Care are o slăbiciune pentru vecinul ei de numai opt ani, năzdrăvanul Alex Pruitt. În disperare de cauză, cei patru hoţi iau decizia de a sparge toate casele de pe strada doamnei Hess pentru a găsi cipul, deşi încep să creadă că există mari şanse ca obiectul rătăcit să se afle în casa familiei Pruitt.

Alex îşi anunţă familia că a văzut periculoşii infractori pe strada lor, dar pentru că are o imaginaţie bogată, nimeni nu crede că este adevărat. Aşadar este lăsat singur acasă, în timp ce toţi membrii familiei sunt plecaţi cu treburi. Deşi are numai opt ani, abia când este lăsat singur devine un pericol real pentru cine îi incalcă proprietatea.

Aşadar, cei patru infractori au de ce să se teamă: Alex s-a pregatit pentru vizita lor. Ce poate face un puşti cu puţină vopsea şi câteva obiecte casnice, atunci când cineva vrea să-i ia jucaria preferată, poate pune în dificultate chiar şi marina americană….

HELLBOY
Regia: Guillermo Del Toro
Cu: Ron Perlman, Selma Blair, John Hurt, Karel Roden, Rupert Evans
Fantastic, SUA 2004

Născut în flăcările iadului acum 60 de ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Hellboy (Ron Perlman) a fost adus pe Pământ de către un nebun malefic, Grigori Rasputin (Karel Roden) pentru a dezlăntui fortele răului. Desemnat prezicător al Apocalipsei, Hellboy a fost salvat de Fortele Aliate conduse de profesorul Broom (John Hurt), fondator al B.C.A.F.P. clandestin (Biroul de Cercetare si Apărare Împotriva Fenomenelor Paranormale), care l-a crescut ca pe un fiu, dezvoltându-i darurile paranormale extraordinare. În ciuda originilor sale întunecate, Hellboy devine un campion al binelui, luptând împotriva fortelor malefice care amenintă lumea noastră.

La B.C.A.F.P., Hellboy devine o parte a unei familii neobisnuite care îi include pe telepaticul „Mer-Man” Abe Sapien (Doug Jones) si Liz Sherman (Selma Blair), care este pirokinetică. Ascunsi de însăsi societatea pe care trebuie să o protejeze, ei reprezintă linia întâi în lupta cu Rasputin- care încearcă să îl aducă pe Hellboy din nou de partea răului si să se folosească de puterile lui pentru a ajunge la Armageddon.

I DREAMED OF AFRICA
AFRICA VISELOR MELE
Regia: Hugh Hudson
Cu: Kim Basinger, Vincent Perez, Liam Aiken, Garrett Strommen, Eva Marie Saint
Dramă, SUA, 2000

Kuki Gallmann (Kim Basinger) se mută în Kenya rurală cu soţul şi cu tânărul ei fiu. Copleşită de puterea naturii şi de sentimentul de libertate pe care i-l dau stepele africane, Kuki descoperă repede că viaţa în Africa rurală e departe de-a fi una de basm.

Kim Basinger este starul acestui film inspirat din viaţa şi opera lui Kuki Gallmann. Copil fiind, Kuki a vizitat Africa împreună cu familia ei şi a fost fascinată de frumuseţea stepelor sale şi a vieţii sălbatice. Ani mai târziu, la 25 de ani, Kuki s-a întors în Africa cu soţul ei, Paolo (Vincent Perez) şi cu fiul lor cel mic, Emanuele (Liam Aiken). Kuki şi Paolo construiesc un ranch şi dezvoltă o pasiune pentru protejarea speciilor sălbatice aflate în pericol de dispariţie. Totuşi, cu toate că Africa e un loc plin de frumuseţe şi de mirare pentru Kuki, el devine şi plin de pericole şi de tragedii, atunci când Paolo este ucis pe neaşteptate, Kuki rămâne singură să-l apere pe Emanuele şi pe copilul pe care-l poartă în pântece, în acest peisaj spectaculos, dar şi necruţător.

INSPECTOR GADGET
Inspector Gadget
Comedie, SUA, 1999
R: David Kellogg
D: Matthew Broderick, Rupert Everett, Joely Fisher, Michelle Trachtenberg, Andy Dick

Când un paznic cumva naiv şi inept e rănit într-o explozie creată de maleficul Dr. Claw, Brenda, un om de ştiinţă şi o femeie superbă, îl ia sub aripa ei şi îl transformă în inspectorul Gadget – un instrument de luptă perfect.

În acest remake pentru televiziune al unui celebru serial TV, Matthew Broderick îl interpretează pe Gadget, care suferă un accident şi care se împrieteneşte cu Brenda (Joely Fisher), un chirurg robot. Aceasta îl repară şi-l transformă într-o maşină de luptă perfectă ca să-l poată înfrânge pe maleficul Claw (Everett). Între timp, Gadget şi Brenda se îndrăgostesc.

JOY RIDE 2: DEAD AHEAD
GLUMĂ MORTALĂ 2
Regia: Louis Morneau
Cu: Nicki Aycox, Nick Zano, Laura Jordan, Kyle Schmid, Mark Gibbon
Thriller, SUA 2008

Atunci când patru prieteni să îmbarcă pentru o călătorie spre Las Vegas în căutarea distracţiei, n-au nici cea mai mică idée că se vor alege, în schimb, cu abisul fricii primare. După ce maşina lor se strică în mijlocul pustietăţii, trebuie să găsească o cale să se întoarcă la civilizaţie. Dar Rusty Nail, un camionagiu ucigaş şi răzbunător cu un apetit insaţiabil pentru mutilarea fizică şi durerea sadică, nu se va da în lături de la nimic ca să se asigure că ei vor face cunoştiinţă cu toate poftele sale.

JUST MARRIED
TINERII INSURATEI
Comedie, SUA 2003
Regia: Shawn Levy
Cu: Ashton Kutcher, Brittany Murphy, Christian Kane, David Moscow, Monet Mazur

Tom Leezak (Ashton Kutcher), reporter la un post de radio, este un bãrbat chipeş şi un mare pasionat de sport. Sarah McNerney (regretata Brittany Murphy) este o frumoasã scriitoare, care vine dintr-o familie bogatã şi snoabã. Cei doi se îndrãgostesc unul de altul la prima vedere, spre surpriza prietenilor lui Tom şi disperarea familiei lui Sarah. Tom încearcã din rãsputeri, dar fãrã succes, sã se integreze în lumea privilegiatã din care face parte Sarah şi familia sa. La rândul sãu, Sarah, ignorând dezaprobarea tatãlui şi surorii ei, se hotãrãste sã-şi urmeze chemarea inimii şi se mãritã cu Tom.

Dupã nuntã, proaspãtul cuplu pleacã în Italia, pentru a-şi petrece luna de miere. Cei doi sunt plini de sperante şi de idealuri despre iubire şi cãsãtorie dar, din cauza fostului iubit al lui Sarah şi al unui şir de ghinioane, luna lor de miere se transformã într-un coşmar care pune la grea încercare proaspetele lor sentimente de iubire.

Poate o nouă căsnicie să supravieţuiască familiilor dezaprobatoare, prietenilor din ambele părţi şi celor mai groaznice hoteluri din Europa? Iată întrebarea ridicată de această spumoasă comedie.

JUSTICE LEAGUE: CRISIS ON TWO EARTHS
LIGA DREPTĂŢII: CRIZĂ PE CELE DOUĂ PĂMÂNTURI
Regia: Sam Liu, Lauren Montgomery
Animaţie, SUA 2009

O versiune eroică a lui Lex Luthor (Chris Noth) dintr-un univers paralel apare într-un alt univers pentru a recruta "Liga Justiţiei" ca să-l ajute să-şi salveze propriul Pământ din mâinile "Sindicatului Crimei" , o versiune malefică a Ligii. În timp ce majoritatea Ligii merge să-l ajute pe Luthor, Batman rămâne în urmă pentru a termina de reconstruit Turnul.

KNIGHT AND DAY
Întâlnire explozivă
Acţiune, SUA, 2010
R: James Mangold
D: Tom Cruise, Cameron Diaz, Peter Sarsgaard, Viola Davis, Jordi Mollà

June Havens se trezeşte că existenţa ei banală devine strâns legată de cea a unui agent secret pe care agenţii guvernamentali vor să-l ucidă. În timp ce lupta lor pentru supravieţuire îi poarta de-a lungul şi de-a latul globului, ei descoperă că n-au încotro decât să conteze unul pe celălalt.

June Havens (Cameron Diaz) se pregăteşte să ia un avion ca să ajungă la nunta surorei sale atunci când (literalmente) se ciocneşte de Roy Miller (Tom Cruise), în mijlocul unui aeroport aglomerat. Câteva minute mai târziu, cei doi sunt prinşi într-o discuţie banală. După alte câteva minute, June pleacă la toaleta avionului şi, în spatele ei, iadul se dezlănţuie în interiorul fuselajului. Până la întoarcerea femeii, Roy îi ucide pe toţi cei din avion, inclusiv pe piloţi. După o aterizare forţată, pe întuneric, într-un lan de porumb, Roy îi spune lui June că trebuie să se aştepte la o vizită de la agenţii guvernamentali, dar o avertizează că dacă va coopera cu aceştia, îşi va risca viaţa. În ziua următoare, avertizarea lui Roy se adevereşte atunci când June se confruntă cu câţiva spioni guvernamentali care o bombardează cu întrebări despre misteriosul ei companion de călătorie şi care, la rândul lor, sunt supuşi unui intens foc de arme. Brusc, Roy se întoarce şi, din nou, o conduce pe June într-un loc sigur. Dar ce vor agenţii şi de ce insistă că Roy e cel de care June trebuie să se teamă? În scurt timp, fata care n-a călătorit niciodată departe de casă, porneşte într-o aventură sălbatică care o va duce de la tropice şi până în Austria, Franţa şi Spania. În mijlocul acestei confuzii şi împuşcături, June începe să aibă încredere în Roy. Din nefericire, nu e prea clar dacă protectorul său imprevizibil e unul dintre tipii buni sau răi …

LAKE PLACID 3
Horror, 2010
Regia: G.E. Furst
Cu: Colin Ferguson, Yancy Butler, Kristy Mitchell, Kacey Bamfield, Michael Ironside

Pregătiţi-vă pentru un coşmar pe viu: un grup de crocodili gigantici terorizează o aşezare de lângă un lac de ţară izolat. Atunci când animalele locale sunt ucise brutal şi câţiva oameni care fac camping sunt şi ei omorâţi, biologul Nathan Bickerman (Colin Ferguson) ştie că un predator vorace se află în liberate. Aceeaşi părere o are şi o vânătoare neînfricată care-şi doreşte un nou trofeu. Pe măsură ce cadavrele se adună, şeriful local încearcă să muşamalizele lucrurile ca să nu sperie turiştii. Dar când adevărul oribil va ieşi la suprafaţă, cine îi va opri pe aceşti ucigaşi cu sânge rece să facă noi victime? Lake Placid 3 e un film horror pur, care îţi va ridica pulsul şi te va umple de adrenalină.

LE DIVORCE
Divorțul
Dramă, Franţa, 2003
R: James Ivory
D: Kate Hudson, Naomi Watts, Leslie Caron, Stockard Channing, Glenn Close

Când douã americance surori se trezesc prinse în intrigile intime din Paris, culturile diferite si pasiunile se ciocnesc. Rezultatul este o comedie de maniere, moravuri, sex, bani si mãritis centratã pe ce înseamnã sã fii american la Paris. Isabel Walker (Kate Hudson) este o tânãrã californianã tipicã sositã de curând în Orasul Luminilor, în vizitã la sora ei însãrcinatã, Roxeanne (Naomi Watts). Poetã romanticã fãrã faimã, Roxy tocmai a fost pãrãsitã de ticãlosul ei sot, Charles-Henri de Persand (Melvil Poupaud) si la orizont se profileazã divortul. Între timp, Isabel intrã într-o poveste de amor cu un diplomat francez însurat (interpretat de Thierry Lhermitte) care este, din întâmplare, unchiul sotului lui Roxy. Se iscã un scandal, în care idealismul american si caracterul impulsiv al surorilor Walker se confruntã cu sofisticarea tipic francezã si rationalismul încãpãtânat al familiei Persand. Ca lucrurile sã se complice si mai mult, Roxy descoperã cã este posesoarea unui tablou care valoreazã milioane de dolari. Brusc, o crimã pasionalã pune capãt intrigii între cele douã familii si culturi si deschide perspectiva unei posibile întelegeri.

LEATHERHEADS
JOCURI MURDARE
Regia: George Clooney
Cu: George Clooney, Renée Zellweger, John Krasinski, Jonathan Pryce, Peter Gerety
Comedie, SUA 2008

O poveste din fotbalul american profesionist din anii ’20, când acest sport popular se afla la început.

Protagoniştii acestei comedii romantice sunt George Clooney şi Renee Zellweger. Povestea este amplasată în anii ’20. Dodge Connelly (Clooney) este un bărbat chipeş şi robust care are cu adevărat vocaţie de lider. În clipa în care formaţia sa pierde sponsorizarea, acesta caută soluţii pentru ca echipa şi întreaga ligă de fotbal profesionist să depăşească acest moment de cumpănă. El încearcă să îl convingă pe Carter Rutherford (John Krasinski), un adevărat erou, să revină în echipă. Considerând că Rutherford este prea bun pentru a fi real, ziarista Lexie Littleton (Renée Zellweger) începe să scormonească în trecutul sportivului, sperând să descopere ceva compromiţător. Apariţia lui Lexie îi face pe Connelly şi pe Rutherford să intre în competiţie pentru a o cuceri. Această bătălie care se dă în afara terenului de joc nu este deloc guvernată de fairplay, ci dimpotrivă, “Jocurile murdare” fiind o tactică pe care o adoptă mai ales Connelly.

LETTERS TO JULIET
SCRISORI CĂTRE JULIETA
Regia: Gary Winick
Cu: Amanda Seyfried, Christopher Egan, Vanessa Redgrave, Gael García Bernal, Franco Nero
Acţiune, SUA 2010

O superbă comedie romantică, Scrisori către Julieta ne poartă către însoritele şi magnificele ţinuturi ale Italiei, acolo unde Sophie (Amanda Seyfried), o tânără scriitoare americană, se bucură de o vacanţă care îi va schimba viaţa pentru totdeauna.

Aflată în Verona, oraşul marilor iubiri şi al legendarilor Romeo şi Julieta, Sophie este de-a dreptul fascinată de mitul scrisorilor către Julieta, aşa că se hotărăşte să ajute miile de îndrăgostiţi care an de an vin şi cer sfaturi pentru a-şi rezolva problemele sentimentale.
După ce face primul pas şi se alătură unui grup de voluntari, Sophie găseşte o scrisoare rătăcită, veche de 50 de ani. De-a dreptul emoţionată de acest mesaj, tânăra scriitoare pregăteşte un răspuns pe măsură, fără să ştie că scrisoarea ei va atrage o reacţie imediată din partea destinatarei, Claire (Vanessa Redgrave), care va porni într-o aventură spectaculoasă prin Italia, în căutarea iubirii pierdute.

Din acest moment vom asistă la o emoţionantă şi amuzantă poveste despre dragoste, prietenie şi mai mult decât oricând despre destin.

LITTLE SHOP OF HORRORS (1986)
Prăvălia groazei
Comedie, SUA, 1986
R: Frank Oz
D: Rick Moranis, Ellen Greene, Vincent Gardenia, Steve Martin, James Belushi

În acest muzical aiurit, dar amuzant, timidul Seymour şi vivacea Audrey nu realizează că între ei se înfiripă un amor, dar îşi dau seama de potenţialul financiar al unei plante bizare. Doar că mâncarea favorită a acestei plante neobişnuite este sângele..

Seymour, un tocilar orfan care lucrează într-o florărie prăpădită, îşi petrece timpul cantonat în rutină şi visând la Audrey, colega lui de serviciu. Apoi, într-una din zile, chiar imediat după o eclipsă de soare, Seymour descoperă o plantă stranie. Această plantă exotică atrage clienţi, salvează magazinul de flori de la faliment şi-l face pe Seymour un erou în ochii lui Audrey. Dar planta are un apetit unic… şi e mai ales interesată Audrey. Bazat pe un film cult din 1961 şi pe un muzical de succes de pe Broadway.

LITTLE ZIZOU
Zizou cel mic
Comedie, India, 2008
R: Sooni Taraporevala
D: Jahan Bativala, Imad Shah, Sohrab Ardeshir, Shernaz Patel, Boman Irani

Little Zizou este o comedie care poate avea o audiență de toate vârstele și de toate naționalitățile. Urmăriți povestea a două familii din Bomay care ajung în sfârșit la o înțelegere.

Xerxes (Jahan Bativala), cunoscut ca Zizou cel mic, este un puști de unsprezece ani al cărui idol este fotbalistul Zinedine Zidane. Visul aceastuia este să îl vadă pe francez în Bombay. Fratele lui mai mare (Imad Shah) este un artist talentat a cărui fantezie capătă viață într-un mod foarte neobișnuit, iar tatăl lor, Cyrus II Khodaiji (Sohrab Ardeshir), e un om foarte religios. Din cauza fanatismului lui Khodaiji, Xerxes își petrece cea mai mare parte a timpului în casa rivalului tatălui său, Boman Pressvala, un om de presă care are o soție iubitoare și două fiice. Marele scandal dintre cele două familii izbucnește după ce Pressvala scrie un articol critic la adresa lui Khodaiji. Din acest moment, viața celor două familii devine din ce în ce mai complicată, iar dramatismul exagerat al celor implicați crează situații extrem de amuzante. În cele din urmă, cei cele două familii aflate în conflict vor găsi calea spre împăcare.

LIVING OUT LOUD (1998)
TRĂIEŞTE-ŢI VIAŢA
Dramă, SUA 1998

Regia: Richard Lagravenese
Cu: Holly Hunter, Danny Devito, Queen Latifah, Martin Donovan, Richard Schiff

Judith Nelson, interpretată de Holly Hunter, este o americancă din înalta societate, care a trăit întotdeauna în umbra soţului său, un reputat medic. Acesta i-a asigurat o viaţă mai mult decât liniştitiă şi plină de bucurii. Judith s-a învârtit în cercurile înalte ale societăţii americane, a avut un suport financiar sigur şi nu a ştiut niciodată ce înseamnă sintagma nu se poate.

Când soţul ei este prins în mrejele unei tinere, Judith se vede pusă în situaţia de a se descurca singură. Pentru o femeie care nu a muncit niciodată, aceasta pare sa fie cea mai mare încercare. Singură şi izolata, Judith încearcă să îşi găsească un drum. Din nefericire, primele luni sunt foarte dificile, pentru că femeia nu poate sa uite viaţa de dinainte. Într-o bună zi, intâlneşte un bărbat aparent banal care îi va schimba viaţa şi care o va ajuta să priveasca lumea cu alţi ochi.

LOST BOYS: THE THIRST
BĂIEŢII PIERDUŢI: SETEA
Regia: Dario Piana
Cu: Corey Feldman, Casey B. Dolan, Tanit Phoenix, Jamison Newlander, Seb Castang
Horror, 2010

Corey Feldman se întoarce în rolul inamicului nemuritor al tuturor demonilor ce sug sânge. Dorm toată ziua. Petrec toată noaptea. Nu îmbătrânesc. Nu mor. E fun să fii vampir– până când îţi încrucişezi drumurile cu Edgar şi Alan Frog.

În San Cazador, California, Edgar Frog (Corey Feldman), vânătorul neîndemânatic de vampiri, e dat afară din rulota în care locuieşte. Dar Gwen Lieber (Tanit Phoenix), un scriitor de best-seller-uri, îi oferă o slujbă ca să-l distrugă pe DJ X (Seb Castang), capul vampirilor, cel care promovează petreceri rave mondiale ca să-şi mărească armata de morţi-vii. Gwen îi spune că fratele său, Peter, a dispărut în Ibiza în urmă cu doi ani la o petrecere organizată de acest vampir alfa. Acum DJ X vine la San Cazador ca să îndeplinească un sacrificiu în timpul unei petreceri cu lună plină, iar Edgar descoperă că evenimentul va avea loc într-un abator pe insulă. Gwen îl angajează pe Lars von Goetz, un participat la un reality show hollywoodian care vine împreună cu operatorul său, Lars von Goetz. Atunci când grupul dă de urmă lui DJ X, Edgar descoperă un secret compromiţător al vampirului şef.

MACGRUBER
Regia: Jorma Taccone
Cu: Will Forte, Kristen Wiig, Ryan Phillippe, Val Kilmer, Powers Boothe
Acţiune, SUA 2010

După ce nişte ticăloşi i-au ucis logodnica, soldatul MacGruber şi-a devotat viaţa menţinerii păcii. Însă atunci când vechiul său duşman pune mâna pe o armă nucleară, fostul şef al lui MacGruber îl convinge pe acesta să-şi rişte din nou viaţa şi să strângă o nouă echipă.

Doar un singur erou american a câştigat 16 Inimi de purpură, 3 Medalii de onoare şi 7 Medalii pentru curaj acordate de preşedinte. Şi numai un singur individ e suficient de cool ca să continue să se tundă cu chică. În cei 10 ani de când logodnica i-a fost ucisă, agentul MacGruber a lăsat la o parte vechea existenţă în care se lupta cu crima cu pumnii goi. Dar după ce află că ţara are nevoie de el ca să găsească o bombă nucleară furată de Dieter, inamicul său, MacGruber îşi dă seama că e singurul care poate să ducă această misiune la bun sfârşit. Asamblând o echipă de experţi de elită, MacGruber pleacă să-l vâneze pe Cunth şi să-l aducă în faţa justiţiei. E drept că metodele sale sunt puţin ortodoxe şi lupta cam murdară… Însă dacă vrei ca lumea să fie salvata ca la carte, numai pe MacGruber poţi conta.

MAMMUTH
Dramă, Franţa, 2010
Regia: Gustave De Kervern, Benoit Delépine
Cu; Gérard Depardieu, Yolande Moreau, Isabelle Adjani, Miss Ming, Anna Mouglalis

Serge Pilardosse (GérardDepardieu) e un muncitor la un abator, uriaş şi tăcut, poreclit "Mammuth", care împlinit de curând 60 de ani. Lucrează de la vârsta de 16 ani şi acum a ieşit la pensie. Niciodată şomer, niciodată bolnav, lui Serge îi va fi acum foarte greu să îşi umple zilele. Nu îi place să citească, nici să îşi găsească lucruri inutile de făcut prin casă, cumpărăturile nu au fost niciodată vreun hobby pentru el…

Lucrurile se complică atunci când descoperă că nu va obţine toate drepturile financiare pe care le aduce pensionarea, pentru că unii dintre foştii săi angajatori nu i-au înregistrat toţi anii de muncă. Încurajat de soţia sa, Catherine (YolandeMoreau), se urcă pe motocicleta sa din anii’70, Mammuth (de unde şi porecla) şi pleacă în căutarea documentelor care lipsesc.

În timpul călătoriei îşi regăseşte trecutul şi înţelege că oamenii au văzut în el un om slab la minte. Cuprins de îndoială, bântuit de apariţiile fantomatice ale lui Yasmine (Isabelle Adjani), prima lui dragoste, pierdută într-un dramatic accident de motocicletă, căutarea documentelor trece pe un plan secund…

Salvarea vine de la tânăra lui nepoată (Miss Ming), a cărei prospeţime şi imaginaţie îi deschid noi orizonturi, pe care niciodată nu le-a bănuit…

MISSION TO MARS
MISIUNE PE MARTE
SF, SUA, 2000
Regia: Brian De Palma
Cu: Gary Sinise, Tim Robbins, Don Cheadle, Connie Nielsen, Jerry O’Connell

Puşi pe jar de mesajul primit de la echipa de pe Marte, cei de la NASA pregătesc în grabă o misiune de salvare care să meargă la fata locului pentru investigatii si care să-i aducă înapoi pe eventualii supravietuitori. Comandantul Woody Blake (Tim Robbins), Jim McConnell (Gary Sinise), medicul Terri Fisher (Connie Nielsen) si cercetătorul Phil Ohlmyer (Jerry O’Connell) pornesc într-o călătorie eroică de 6 luni pe Marte.

"MISIUNE PE MARTE" este povestea captivantă a astronautţilor din misiunea de recuperare, a pericolelor aproape insurmontabile pe care le au de înfruntat aceştia în timpul călătoriei în spatiu si a descoperirii uimitoare pe care o fac odată ajunşi pe Marte.

MR. NOBODY
DOMNUL NIMENI
Regia: Jaco Van Dormael
Cu: Toby Regbo, Linh Dan Pham, Noa Costanzo
Dramă, Canada 2008

Un băieţel stă pe peronul unei gări. Trenul mai are puţin şi pleacă. Ar trebui să meargă cu mama lui sau să rămână cu tatăl? Posibilităţi nenumărate depind de această decizie. Dar, dacă nu alege, totul este posibil. Fiecare viaţă merită trăită…

ORPHAN
ORFANA
Regia: Jaume Collet-Serra
Cu: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard
Horror, SUA 2009

Kate (Vera Farmiga ”The Departed”) și John (Peter Sarsgaard “Rendition”), sunt devastați de pierderea tragică a copilului lor nenăscut.

Încercând cu disperare să readucă normalitatea în viața lor, cei doi decid să adopte un copil. Când merg în vizită la orfelinat, cei doi remarcă o fetiță, este vorba despre Esther (Isabelle Fuhrman). Însă, micuța cu înfățișare angelică nu este nici pe departe ceea ce pare sau ceea ce își doresc cei doi soți să fie.

OUR FAMILY WEDDING
Nuntă în familia noastră
Comedie, SUA, 2010
R: Rick Famuyiwa
D: Forest Whitaker, America Ferrera, Carlos Mencia, Regina King, Lance Gross

Nimic nu este mai periculos decât un tată în stare de orice pentru familia lui, dar ce te faci când prin cadru trec nu unul, ci două astfel de exemplare? Forest Whitaker şi Carlos Mencia interpretează doi cuscri care trebuie să treacă peste o mulţime de divergenţe pentru a reuşi o misiune aparent imposibilă: să organizeze nunta copiilor lor, în doar două săptămâni.
Familia Boyd si Ramirez trebuie să renunţe la conflicte şi să depăşească diferenţele culturale care le despart pentru a asigura un viitor liniştit şi îmbelşugat atât copiilor lor, cât şi bebeluşului nenăscut.

PIECE MONTEE
Tortul de nuntă
Comedie, Franţa, 2010
R: Denys Granier-Deferre
D: Jérémie Renier, Clémence Poésy, Jean-Pïerre Marielle, Danielle Darrieux, Christophe Alévêque

Bérangère şi Vincent se căsătoresc, respectând toate tradiţiile nunţilor burgheze şi ale evenimentelor sociale. Punctele de vedere distorsionate ale invitaţilor – cinice, amuzante, reci sau emoţionante – vor revela, de-a lungul unei singure zile, defectele tuturor şi ipocrizia acestei celebrări: măştile vor cădea şi secrete de familie vor erupe.

POST GRAD
ABSOLVENT: VIAŢA ÎNCEPE ACUM
Regia: Vicky Jenson
Cu: Alexis Bledel, Zach Gilford, Michael Keaton, Jane Lynch, Bobby Coleman
Comedie, SUA 2009

Ryden Malby (Alexis Bledel) are un plan genial. Să termine facultatea, să obţină o slujbă extraordinară, să se distreze cu cel mai bun prieten al ei şi să întâlnească bărbatul perfect. Dar planul ei se duce dracului, într-o manieră extrem de amuzantă, atunci când e forţată să se mute înapoi cu familia ei excentrică. Însă când obţine, finalmente, slujba vis, Ryden îşi dă seama că aceasta nu valoarează nimic fără bărbatul viselor ei şi fără oamenii pe care-i iubeşte.

PREACHER’S KID
FIICA PREDICATORULUI
Dramă, 2010
Regia: Stan Foster
Cu: Letoya Luckett, Durrell ‘Tank’ Babbs, Clifton Powell, Gregory Alan Williams, Sharif Atkins

Obosită de viaţa ei ca fiică a unui predicator şi tânjind să experimenteze lumea, o tânără de 20 de ani cu talentul de a fermeca oamenii cu vocea se alătură unei trupe de gospel, dar descoperă că viaţa în turneu nu e chiar aşa cum şi-a imaginat-o. Acum, se teme să se întoarcă acasă fără a fi realizat mai nimic, la un tată care n-o mai iubeşte.

NINJA ASSASSIN
NINJA ASASIN
Regia: James Mcteigue
Cu: Rain, Naomie Harris, Ben Miles, Rick Yune, Sho Kosugi
SUA, Acţiune 2009

Un orfan este transformat într-un asasin ninja de către o organizaţie secretă.

Pentru că era un copil al nimănui, Raizo (Rain) este înfiat de mic de către o societate secretă cunoscută sub numele de clanul Ozunu.

Cu timpul, acesta ajunge să fie o maşină de ucis imposibil de oprit Cei care formează această organizaţie sunt atât de preocupaţi să-şi ţină existenţa secretă, încât mulţi cred că-i este vorba doar despre un mit. Însă, din clipa în care asasinii Ozunu îl ucid pe un prieten de-al lui Raizo, maniera lor de a acţiona din umbră va deveni istorie.

PRINCE OF PERSIA: THE SANDS OF TIME
PRINŢUL PERSIEI: NISIPURILE TIMPULUI
Regia: Mike Newell
Cu: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina, Steve Toussaint
Aventură, SUA 2010

Inspirat dintr-un faimos joc video, Prinţul Persiei ne poartă în antichitate, unde un prinţ persan se aliază cu o prinţesă dintr-un imperiu rival pentru a dejuca planurile unui rege care vrea să provoace o furtună de nisip în stare să distrugă lumea întreagă. Pentru a câştiga, prinţul trebuie să învingă o serie de fiinţe fantastice, ajutat şi de Pumnalul Timpului, o armă în stare să controleze timpul: să-i încetinească scurgerea sau să-l dea înapoi.

Un mare spectacol “made in Hollywood”, unde acţiunea care-ţi taie respiraţia se îmbină cu exoticul vechilor mituri şi cu extraordinarele efecte speciale.

REMEMBER ME (2010)
AMINTEŞTE-ŢI DE MINE
Regia: Allen Coulter
Cu: Robert Pattinson, Emilie De Ravin, Chris Cooper, Lena Olin, Pierce Brosnan
Romantic, SUA 2009

Robert Pattinson este Tyler, un tânăr al cărui frate s-a sinucis. Tragedia i-a despărţit părinţii, iar pe Tyler l-a făcut să-şi piardă orice dorinţă de a trăi. Lucrurile se schimbă în momentul în care tânărul o întâlneşte pe Ally, şi ea marcată de o tragedie: la numai 10 ani, mama sa a fost ucisă chiar in fata ei. Ally, o fire ambiţioasă, se îndrăgosteşte de Tyler, un tânăr aparent lipsit de simţul realităţii, aflat într-un conflict cu tatăl său, un om de afaceri care, în opinia fiului, îsi neglijează familia, sau ce-a mai rămas din ea, şi pe care tânărul rebel îl consideră vinovat de moartea fratelui său. Finalul este cât se poate de neaşteptat, aducând în prim-plan poate cel mai important eveniment din istoria modernă a Statelor Unite ale Americii…

SCOOBY-DOO! ABRACADABRA-DOO
SCOOBY-DOO! ABRACADABRA-DOO
Regia: Spike Brandt, Tony Cervone
Animaţie, SUA 2010

Scooby-Doo şi gaşca pleacă în excursie pentru a o verifica pe sora lui Daphnes, Melissa. Ea studiază magia la Academia lui Merlin Whirlen. Dar se pare că au existat câteva probleme acolo. Apariţiile unui dragon uriaş au băgat în sperieţi mai toţi studenţii, mulţi renunţând la cursuri. Gaşca îşi dă seama că e ceva putred la mijloc şi decide să investigheze.

ROVER DANGERFIELD
Regia: James L. George, Bob Seeley
Animaţie, SUA 1991

Celebrul comic Rodney Dangerfield, cel care nu are niciun subiect tabu, întră aici în pielea unui câine animat botezat "Rover Dangerfield". Câinele trebuie să-şi părăsească locuinţa din Las Vegas şi nimereşte la o mică fermă pierdută în America profundă, unde felul de-a fi al orăşenilor nu e foarte apreciat de săteni.

SHALLOW HAL
Uşuraticul
Comedie, SUA, 2001
R: Peter Farrelly, Bobby Farrelly
D: Gwyneth Paltrow, Jack Black, Jason Alexander, Joe Viterelli, Rene Kirby

Să fie adevărat? E posibil ca fraţii Farrelly – cei care au introdus în lexicon fraza “tăntălăi şi gogomani” – să devina mai sentimentali şi mai dulci pe măsură ce trece timpul?

Regizorii îşi continuă seria de comedii trăznite şi hilare cu “Shallow Hal”. Hal (Jack Black) e un tip obişnuit care nu are noroc la femei pentru că nu-şi doreşte decât o iubită care arată ca un supermodel. În urma unui tratament, un guru al self-help-ului îl hipnotizează ca să poată vedea frumuseţea interioară a unei femei.

Atunci când o întâlneşte pe Rosemary (Gwyneth Paltrow), o voluntară a corpului de pace inteligentă şi amuzantă, crede că visele sale au devenit realitate. Ceilalţi, printre care şi Mauricio, libidinosul său prieten, o văd pe Rosie aşa cum arată ea în realitate – o obeză de 150 de kilograme. Însă Hal nu poate zări decât frumuseţea ei interioară – şi aceasta are atrăgătoarea formă a lui Gwyneth Paltrow.

Comediile fraţilor Farrelly funcţionează atât de bine graţie amestecului de umor ireverenţios şi personaje cu care publicul se identifică uşor. “Shallow Hal” e scandalos şi hilar, sărind doar ocazional pârleazul bunului gust. E, însă, mai presus de toate, o emoţionantă poveste de dragoste. Avem de-a face cu o mult mai gentilă comedie din partea celor care ne-au dat “There’s Something About Mary” şi “Me, Myself and Irene.” Pur şi simplu, nu ne putem abţine să nu-l simpatizăm pe Jack Black în rolul superficialului Hal care, de la moartea tatălui său, căută perfecţiunea. Această perfecţiune a fost, până acum, exterioară. Întoarcerea de situaţie rezidă în faptul că Hal nu e foarte arătos – o subtilă reflecţie a lumii în care trăim – în care bărbaţii îşi permit să fie neglijenţi cu fizicul lor, însă femeile sunt puse sub o lupă cu mult mai puternică. În primul său rol principal Jack Black e absolut senzaţional.

Energia sa maniacală şi hilară menţine filmul la o turaţie înaltă. Paltrow e şi ea complet credibilă în pielea XXL a lui Rosemary. Interpretarea ei minimalistă şi afectuoasă reuşeşte să sugereze defensivitatea unei persoane teribil de nemulţumite cu sine însăşi. Treptat, sub ochii noştri, ea devine o femeie încrezătoare care începe să privească oamenii în ochi. Împreună, Black şi Paltrow creează bula de şarm necesară pentru a face această lume de fantezie să funcţioneze.

SALT (2010)
Regia: Phillip Noyce
Cu: Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor, Daniel Olbrychski, August Diehl
Acţiune, SUA 2010

Ofiţerul CIA Evelyn Salt (Angelina Jolie) devine ţinta agenţilor federali, atunci când e acuzată că ar fi spion rus. Pusă pe fugă, ea trebuie să se folosească de toate abilităţile şi de experienţa sa ca să-şi protejeze familia şi să găsească adevăratul trădător.

Evelyn Salt (Angelina Jolie) e un ofiţer CIA care a jurat să-şi servească ţara cu onor. Însă atunci când e acuzată că e spion rus, Salt e forţată să devină fugară. Ea încearcă să-şi reabiliteze reputaţia şi să-şi dovedească loialitatea. Folosindu-se de toate atuurile sale şi de anii de experienţă ca agent sub acoperire, Salt fuge de urmăritori şi încearcă să-şi protejeze familia, pentru că forţele cele mai puternice din lume ameninţă să-i şteargă orice urmă a existenţei. Şi cum superiorii ei sunt convinşi că ea urmăreşte să-l asasineze pe preşedinte, trebuie să se grăbească să afle identitatea adevăratului trădător.

SIMPLE SIMON (AKA. I RYMDEN FINNS INGA KANSLOR)
PRIETENA PERFECTĂ
Regia: Andreas Öhman
Cu: Bill Skarsgård, Martin Wallström, Cecilia Forss, Sofie Hamilton, Susanne Thorson
Comedie, Suedia 2010

Atunci când iubita îi dă papucii, Sam intră în depresie. Pentru a pune lucrurile pe un făgaş normal, Simon, fratele său antisocial care se luptă cu sindromul Asperger, decide să-i caute o iubită nouă şi perfectă.

“Sunt Simon. Am sindromul lui Asperger. Îmi place spaţiul, cercurile şi fratele meu Sam care are grijă de mine. Nu-mi plac sentimentele, alţi oameni, schimbările şi comediile cu Hugh Grant.” Aşa grăieşte Simon cel sărăc cu duhul la începutul unei comedii emoţionante şi hilare regizate de suedezul Andreas Öhman care ajuns pe short list-ul nominalizărilor Oscar la “cel bun film străin”. E povestea lui Sinom, un băiat de 18 ani cu sindromul Asperger, a cărui viaţă e întoarsă pe dus atunci când fratele său Sam se desparte de iubită. Simon are nevoie de ordine. Are nevoie ca lucrurile să urmeze un anume model – acelaşi program, aceleaşi mese, aceleaşi haine, săptămână de săptămână. Sam a fost cel care-a avut mereu grijă de Simon. Îi făcea mâncare în formă de cercuri şi-l făcea să înţeleagă oamenii. Dar acum Sam e deprimat din cauza despărţirii de iubita sa şi totul se schimbă: lumea lui Simon se transformă în haos. Dorindu-şi ca lucrurile să reintre în normal, Simon îşi ia pe umerii săi o misiune: să-i găsească lui Sam o nouă iubită. Din nefericire, Simon nu ştie nimic despre dragoste şi nu înţelege emoţiile – dar are un impecabil plan ştiinţific. Filmul îmbină umorul cu seriozitatea şi ne face să experimentăm lumea din punctul de vedere al lui Simon. În rolul acestuia, Bill Skarsgård (fratele lui Alexander, starul True Blood, şi fiul lui Stellan) demonstrează că talentul se transmite genetic.

STEP UP 3-D
DANSUL DRAGOSTEI 3
Dramă, 2010
Regia: Jon Chu
Cu: Rick Malambri, Adam G. Sevani, Sharni Vinson, Alyson Stoner, Keith Stallworth

Tyler Grange (Tatum) este un delincvent obişnuit, un şmecher al străzii care dă de belea şi trebuie să facă ore de muncă pentru comunitate la un liceu.

Tyler nu vrea să aiba nimic de-a face cu elevii, dar se întâmplă să se îndrăgostească de o frumoasă dansatoare. Fata însă vrea să-l atragă în lumea ei. În ciuda tuturor asteptãrilor, Ty descoperă că are cu adevarăt talent pentru dans.

Filmul are o combinaţie infailibilă de muzică bună, coregrafie detonantă şi actori sexy. Totul devine o reinventare modernă a poveştii clasice despre tineri din lumi diferite, care nu au nimic în comun, dar se simt atraşi unul de celălalt. Şi mai e o poveste despre sacrificiul pe care trebuie sã-l facă fiecare dintre ei ca să-şi urmeze visul.

THE A-TEAM
ECHIPA DE SOC
Acţiune, SUA, 2010
R: Joe Carnahans
D: Liam Neeson, Bradley Cooper, Jessica Biel, Quinton ‘Rampage’ Jackson, Sharlto Copley

Aventurile temerare ale unei echipe pitoreşti alcătuite din foşti soldaţi din forţele speciale cărora li s-a înscenat o crimă. Folosindu-se de metode “clasice”, ei îşi utilizează talentele unice ca să-şi spele onoarea şi să-l găsească pe adevăratul vinovat.

The A-Team urmăreşte aventurile unei echipe alcătuite din foşti soldaţi ai forţelor speciale printre care Hannibal Smith, un maestru care plănuieşte misiuni inventive ce necesită sincronizare la secundă, abilităţi neobişnuite şi o echipă de soldaţi incredibil de eficienţi, Templeton Peck zis şi “Faţă” care poate procura orice pentru misiunile neortodoxe şi curajoase ale echipei, B.A. Baracus, şoferul grupului şi “muşchiul ei” şi H.M Murdock, un pilot cu patalama dar şi un nebun cu acte. Timp de 8 ani, aceşti băieţi s-au luptat de partea binelui şi, drept răsplată, s-au trezit că sunt condamaţi la închisoare pentru o crimă pe care n-au comis-o. După ce evadează destul de uşor, ei pornesc într-o căutare periculoasă pentru a-şi spala onoarea. Necazul face ca, în timp acest timp, să fie vânaţi peste tot de Charisa Sosa, un ofiţer militar de înalt rang şi una dintre multele foste iubite ale lui “Faţă”. Dar chiar atunci când se pare că A-Team are toate dovezile necesare pentru a-şi dovedi inocenţa, băieţii descoperă că ultima lor misiune abia a început.

THE BACK-UP PLAN
PLAN DE REZERVĂ
Comedie, SUA 2010
Regia: Alan Poul
Cu: Jennifer Lopez, Alex O’Loughlin, Michaela Watkins, Eric Christian Olsen, Anthony Anderson

Plan de rezervă este o comedie care explorează întâlnirile amoroase, dragostea, căsătoria şi familia, numai că… în ordine inversă.

După ani de întâlniri amoroase, Zoe (Jennifer Lopez) s-a gândit că aşteptarea bărbatului potrivit durează prea mult. Hotărâtă să devină mamă, ea pune în aplicare un plan, se duce la doctor şi porneşte singură la drum. În aceeaşi zi, Zoe îl întâlneşte pe Stan (Alex O’Loughlin) – un bărbat care promite.

Încercarea lui Zoe de a încuraja relaţia aflată la început dar şi de a ascunde primele semne ale sarcinii, conduce la o comedie de situaţie care-i transmite semnale false lui Stan. Când Zoe îi dezvăluie, într-un acces de nervi, motivul comportării ei imprevizibile, Stan cade pe gânduri în legătură cu viitorul neobişnuit care se profilează; totuşi, el spune da. Nu s-a mai pomenit să faci curte unei fete si să petreci o noapte de sex nebun într-un pat unde se găsesc trei persoane – Stan, Zoe şi bebeluşul încă în fază de embrion.

Încercarea cea mare vine abia când cei doi îşi dau seama că de fapt, luaţi de valurile hormonilor şi ale pregătirilor pentru naştere, n-au avut timp să se cunoască cu adevărat. Cele nouă luni se vor scurge repede, aşa că cei doi încep să simtă fiori pe şira spinării. Oricine se poate îndrăgosti, se poate căsători şi poate avea un copil, dar să faci lucrurile astea în ordine inversă, şi încă în mare viteză, asta poate fi un semn că cei doi parteneri sunt făcuţi unul pentru celălalt.

THE BOOK OF ELI
CARTEA LUI ELI
Regia: Albert Hughes, Allen Hughes
Cu: Denzel Washington, Gary Oldman, Mila Kunis, Ray Stevenson, Jennifer Beals
Acţiune, SUA, 2010

În viitorul nu foarte îndepărtat, la vreo 30 de ani după un război catastrofal, un om străbate singur întinderile pustii ale ceea ce fusese altădată America.

Oraşe pustiite, şosele distruse, pământ pârjolit – tot ce-l înconjoară poartă semnele apocalipsei. Nu mai există nicio urmă de civilizaţie, sau lege. Drumurile aparţin unor bande de tâlhari care sunt în stare să omoare un om pentru pantofii lui, pentru o cană de apă, sau… chiar pentru nimic. Dar ei nici nu se compară cu acest călător solitar.

Eli (Denzel Washington), un luptător de nevoie şi nu de plăcere, nu doreşte decât pacea, dar dacă e provocat, el îşi distruge atacatorul înainte ca el să-şi dea seama ce greşeală fatală a făcut. El nu-şi apără atât viaţa, cât speranţa de viitor; o speranţă pe care a apărat-o în toţi aceşti ani şi pe care este hotărât s-o împlinească. Mânat de această hotărâre şi condus de credinţa în ceva mai presus de el, Eli face tot ceea ce e nevoit să facă pentru a supravieţui şi pentru a continua pe drumul său.

Eli trebuie să meargă înainte pentru a-şi împlini destinul şi pentru a da ajutor oamenilor năpăstuiţi.

THE EXTRA MAN
ULTIMUL GENTLEMAN
Regia: Shari Springer Berman, Robert Pulcini
Cu: Paul Dano, Kevin Kline, Katie Holmes, John C. Reilly, John Pankow
Comedie, SUA 2010

Un bărbat care îşi câştigă existenţa ca escortă pentru femeile înstărite din partea de est a New York-ului, ia sub aripa lui protectoare o tânără si ambiţioasă dramaturgă

THE MINISTERS
JURĂMÂNT DE RĂZBUNARE
Regia: Franc. Reyes
Cu: John Leguizamo, Harvey Keitel, Florencia Lozano, Diane Venora, Wanda De Jesus
Thriller, SUA, 2009

Micuţa Celeste assistă la asasinarea tatălui ei, la frageda vârstă a adolescenţei. Tatăl ei a fost un bun poliţist, precum şi un partener demn de încredere pentru Bruno. Asasinii au lăsat la locul crimei, chiar în mâna fetei, o cărticică cu citate din Biblie. Anii trec. Celeste devine poliţistă. Partenerul ei este acelaşi Bruno. El încearcă să o protejeze cât mai mult, dar, în momentul când asasinii cu Biblia revin în lumea crimei, presimte că totul va degenera. Celeste între timp, se va îndrăgosti, chiar la uşa bisericii, de Dante, care pare să fie iubitul ideal. Însă Dante şi fratele său sunt mult prea implicaţi să-l găsească pe asasin.

THE HI-LO COUNTRY
DRAGOSTE DE COWBOY
Regia: Stephen Frears
Cu: Woody Harrelson, Billy Crudup, Patricia Arquette, Penélope Cruz, Sam Elliott
Dramă, Marea Britanie 1999

O femeie ca Mona îi poate impinge pe bărbaţi să facă lucruri extreme.

O poveste intima a unei legături durabile între doi bărbaţi cu vieţi complicate, amplasată în decorul vestului american postbelic, atunci când mitul american îşi dădea ultima suflare. Pete (Billy Crudup) şi Big Boy (Woody Harrelson) sunt maeştri ai preriei, dar acum au de înfruntat un teren şi mai dificil: sufletul lor. Între ei se întrepune focoasa Mona.

SHREK FOREVER AFTER
Shrek pentru totdeauna
Animaţie, SUA, 2010
R: Mike Mitchell
Voci: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Julie Andrews

Tânjind la vremurile când era un “adevărat căpcăun”, Shrek semnează un pact cu Rumpelstiltskin ca să-şi recapete vechea reputaţie de “băiat rău”, dar îşi dă peste cap familia. Şi acum are la dispoziţie doar 24 de ore ca să schimbe contractul şi să repare ce-a stricat.

Totul a început cu un căpăcun adorabil.. care s-a împrietenit cu un măgar vorbăreţ… şi a salvat o prinţesă frumoasă. Toate, într-o poveste de neuitat care a instaurat un model pentru toate filmele de animaţie ce au urmat.

Shrek Forever After este finalul hilar şi numai potrivit pentru un fenomen câştigător de Oscar. Tânjind la vremurile când era un “adevărat căpcăun”, Shrek semnează un pact cu Rumpelstiltskin ca să-şi recapete vechea sa reputaţie… dar îşi dă peste cap familia. Şi acum are la dispoziţie doar 24 de ore să schimbe contractul şi să restaureze ce-a stricat. Brusc, măgarul nu-şi mai aminteşte de cel mai bun prieten al lui, Fiona e acum o prinţesă războincă dură şi Puss e o pisică obeză! Împreună, au doar 24 de ore la dispoziţie să anuleze contractul şi să trăiască fericiţi până la adânci bătrâneţi.

THE BROKEN HEARTS CLUB: A ROMANTIC COMEDY
Clubul inimilor zdrobite
Comedie, SUA, 2000
R: Greg Berlanti
D: Timothy Olyphant, Andrew Keegan, John Mahoney, Dean Cain, Matt Mcgrath

În oaza cu palmieri din Hollywood-ul de vest, facem cunoştinţă cu Dennis, un fotograf promiţător. În timp ce se pregăteşte să-şi sărbătorească cea de-a 28 aniversare, el se lamentează: “Nu pot să mă hotărăsc dacă prietenii mei sunt cele mai bune sau cele mai rele lucruri care mi s-au întâmplat vreodată”.

Dennis e un fotograf promiţător din partea de vest a Hollywood-ului care, în pragul aniversării a 28 de ani, nu se poate decide dacă prietenii săi sunt cel mai bun sau cel mai rău lucru din viaţa sa. Printre aceştia se numără Benji, un punker inocent care are o apetenţă pentru trupurile musculoase; Howie, un absolvent de psihologie care gândeşte prea mult şi trăieşte prea puţin; Cole, un actor carismatic care vrea să fie mereu în centrul atenţiei; Patrick, cinicul şi Taylor, drama queen-ul rezident care, până recent, s-a mândrit cu relaţia sa de lungă durată. Cel care îi oferă şi sfaturi şi joburi este Jack, un patriarh îndrăgit al cărui restaurant e un paradis pentru toţi. Atunci când tragedia loveşte grupul, legăturile lor sunt puse la test.

THE INFORMANT! (2009)
Informatorul!
Comedie, SUA, 2009
R: Steven Soderbergh
D: Matt Damon, Scott Bakula, Joel Mchale, Melanie Lynskey, Rick Overton

Urmăriţi o comedie neagră, în fapt, este vorba despre o peliculă care este mai mult neagră decât comedie…

Pelicula regizată de Steven Soderbergh se inspiră dintr-o întâmplare reală. Oare ce a avut în minte Mark Whitacre (Matt Damon “The Departed”) când a făcut alegerea de deveni informator? În anii ’90, acesta era un nume important în industria alimentară, fiind preşedintele diviziei de produse organice a ADM, un gigant al acestei industrii. Fără ca prietenii, familia sau oricine altcineva să ştie, vreme de trei ani, el a purtat un microfon, fiind de acord să lucreze pentru FBI. El ţinea ascuns în servietă un reportofon cu care îşi înregistra colegii. Whitacre visa să ajungă erou, însă a sfârşit dincolo de gratii, deoarece a fraudat compania cu nouă milioane de dolari. În final, condamnarea lui pentru această fraudă a fost mai mare decât a celor la demascarea cărora contribuise.

THE INCREDIBLES
Incredibilii
Animaţie, SUA, 2004
R: Brad Bird
Voci: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Samuel L. Jackson

O superbă producţie Pixar despre un grup de super-eroi care sunt nevoiţi să renunţe la acţiunile de salvare a celor aflaţi în pericol şi obligaţi să ducă o viaţă liniştită într-o suburbie… Dar inevitabilul se produce, şi ei vrând-nevrând trebuie să salveze lumea încă o dată…

Mr. Incredible a fost un supererou, pâna când o serie de procese intentate de persoanele salvate i-au fortat pe toţi supereroii să se înscrie în programe de protecţie pentru a putea trăi vieţi normale, sub anonimat. Acum el este cunoscut ca Bob Parr şi trăieşte împreuna cu Helen, fosta Elastigirl şi cei trei copii ai lor, Violet, Dash si Jack . Lucrează ca specialist în asigurări şi e stresat de şeful care îl împinge întotdeauna de la spate; dar soţia lui s-a străduit prea mult pentru a crea o viaţa normală pentru familia ei, pentru ca el să fie nostalgic după zilele de supererou. Când i se oferă şansa să joace din nou acest rol, el acceptă numaidecât, căzând însă într-o capcană pusă la cale de un vechi duşman. Acum întreaga familie trebuie să-i vină în ajutor pentru a-l salva atât pe el, cât şi alte numeroase victime inocente.

THE ONION MOVIE
The Onion
Comedie, SUA, 2008
R: James Kleiner
D: Len Cariou, Steven Seagal, Daniel Dae Kim, Larissa Laskin, Abigail Mavity

Un amalgam de interpretări satirice ale evenimentelor lumii, dar şi ale curiosului comportament uman…

Totul începe o dată cu ştirile Onion, cea mai bună sursă de ştiri din America, cu prezentatoarea Dana Dobbs, un corespondent pe nume Kip Kendall şi Norm Archer, un câştigător al premiului pentru cel mai bun crainic. Pe lângă ştiri putem vedea reclamele postului, câteva comentarii despre filmul care urmează să fie difuzat după ştiri, şi mai urmărim şi nişte terorişti care se antrenează într-o tabără. Filmul este cu Steven Segal în rolul principal, care în tinereţe s-a antrenat în arte marţiale. După ani de antrenament Segal se bate cu "ăia răii" şi îi loveşte doar în punctul sensibil, sub centură. In spatele acestei emisiuni, Global Tetrahedron caută o soluţie pentru a-şi promova produsele.

THE PRINCE OF PENNSYLVANIA
PRINTUL DIN PENNSYLVANIA
Regia: Ron Nyswaner
Cu: Fred Ward, Keanu Reeves, Bonnie Bedelia, Amy Madigan, Joseph De Lisi
Comedie, 1988

Plasată într-un oraş minier din statul Pennsylvania, acţiunea acestei comedii neobişnuite urmăreşte prietenia aparent nesănătoasă dintre o hippioată trecută de a doua tinereţe şi un punkist deprimat că toată lumea îl consideră un paria. Tatăl băiatului, un individ cam sărit de pe fix, contribuie cel mai mult la starea de depresie a fiului sau.

Când acesta din urmă începe să conspire cu prietena sa să-l răpească pe părintele insuportabil în speranţa de-a pune mâna pe averea familiei, situaţia devine dramatică.

THE RUNAWAYS
Biografic, SUA 2010

The Runaways este filmul rock’n’roll al anului. Michael Phillips de la Chicago Tribune spune "Stewart şi Fanning n-au fost niciodată mai bune", iar Jan Wahl, Kron, TV San Francisco, mărturiseşte "Iubesc rock’n’roll-ul şi iubesc acest film!". Kristen Stewart şi Dakota Fanning le interpretează pe Joan Jett şi, respective, Cherie Currie, în această poveste despre maturizare, plină de vibe-uri rock, care trasează fulminanta şi fulguranta carieră a revoluţionarei trupe de fete The Runaways.

Ele cad sub influenţa puternicului impresar rock Kim Fowley, care le transformă din puştoaicele rebele din sudul Californiei, într-o trupă cu un succes scandalos.

Graţie imaginii lor de femei dure şi a talentului brut, trupa se face repede cunoscută, în special prin cele două lidere: Joan, care e inima pură, rock, a grupului, şi Cherie care, cu un look ce pare o combinaţie între David Bowie şi Brigitte Bardot, preia rolul de sex symbol.

THE SORCERER’S APPRENTICE (2010)
Ucenicul vrăjitor
Fantastic, SUA, 2010
R: Jon Turteltaub
D: Nicolas Cage, Jay Baruchel, Alfred Molina, Teresa Palmer, Toby Kebbell

Filmul spune povestea lui Balthazar Blake (Nicholas Cage), un maestru- vrăjitor şi ucenic al faimosului Merlin, care vrea să salveze Manhattan-ul contemporan de planurile malefice ale inamicului său, Maxim Horvath, personaj interpretat de Alfred Molina. Deoarece nu îi poate face faţă lui Horvath singur, Blake îl recrutează pe timidul descendent al lui Merlin, Dave Stuller, interpretat de Jay Baruchel.

Cu toate că la început Dave pare sa fie neîndemînatic şi mediocru în arta magiei, îşi dovedeşte în cele din urmă adevăratul potenţial de erou şi puterile moştenite de la predecesorul său. Astfel, alături de ucenicul său talentat şi bine instruit, Blake este pregătit să-l înfrunte pe Horvath şi forţele malefice.

Producţia are ca punct de pornire poemul Ucenicul Vrăjitor, scris în anul 1797 de Johann Wolfgang von Goethe, bine cunoscut scriitor german, gânditor şi fizician. O sută de ani mai târziu, poemul a fost adaptat de către compozitorul francez Paul Dukas într-un mare succes simfonic de 10 minute, L’Apprenti Sorcier. După 40 de ani, Walt Disney a creat celebra Fantasia, versiunea animată avându-l ca personaj principal în rolul ucenicului pe nimeni altul decât Mickey Mouse.

La o distantanţă de 69 de ani de la lansarea filmului de desene animate Fantasia, Walt Disney Pictures şi Jerry Jery Bruckheimer Films au creat o nouă poveste pentru marele ecran. Ucenicul Vrăjitor este o aventură plină de umor şi magie, despre modul în care lumea noastră este influenţată de forţele magice în timpul anticei bătăliei între bine şi rău.

THE TWILIGHT SAGA: ECLIPSE
SAGA AMURG: ECLIPSA
Fantastic, SUA 2010
Regia: David Slade
Cu: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Xavier Samuel, Bryce Dallas Howard

În Saga Amurg: Eclipsa, cel de-al treilea film al seriei, răul care a pândit din umbră până acum îşi arată colţii. Oraşul Seattle este devastat de o serie de crime sângeroase şi dispariţii misterioase. Creând o armată dintr-o rasă nouă de vampiri însetaţi de sânge, malefica Victoria s-a întors pentru a se răzbuna. Iar Bella, ţinta principală, este acum în pericol de moarte. Uniţi de acest secret înfricoşător, Edward şi Jacob trebuie să încerce să uite rivalitatea dintre ei şi să se alieze pentru a o apăra.

În timp ce luptă pentru a supravieţui, Bella este nevoită să aleagă între cei doi. Conflictul care mocneşte de mii de ani între vampiri şi vârcolaci se poate transforma acum într-un adevarăt razboi, declanşat de decizia unei simple muritoare.

Dar Bella mai are o alegere de făcut, una care va schimba vieţile tuturor.
Dragostea şi pasiunea se contopesc cu haosul şi disperarea în cel mai capitol al deja legendarei francize.

THE WARLORDS (AKA. TAU MING CHONG)
RĂZBOINICII
Acţiune, Hong Kong 2007
Regia: Peter Chan
Cu: Jet Li, Andy Lau, Takeshi Kaneshiro, Jinglei Xu

Worlords spune povestea a trei fraţi de sânge, a căror viaţă este afectată de uciderea faimosului general Ma Xinyi (Jet Li), ucis chiar când trebuia să primească funcţia de guvernator al unei provincii. În vremurile de restrişte provocate de eveniment, cei trei fraţi vor avea nevoie de multă dragoste şi răbdare pentru a depăşi problemele care apar, mai ales când relaţiile dintre ei devin tensionate din cauza unei tinere de o frumuseţe neobişnuită.

TORCH SONG TRILOGY
TRILOGIA CÂNTECULUI DE DRAGOSTE
Dramă, SUA 1998
Regia: Paul Bogart
Cu: Harvey Fierstein, Anne Bancroft, Matthew Broderick, Brian Kerwin, Karen Young

Protagonistul poveștii se se află în căutarea unei iubiri adevărate, a unei relații care să dureze, însă viața nu e deloc un câmp de roze…

Piesa câștigătoare a premiului Pulitzer a lui Harvey Fierstein de pe Broadway a fost adaptată pentru marele ecran chiar de către autor. În esență, povestea este simplă: eroul se află în căutarea unei iubiri adevărate, a unei relații care să dureze. Povestea începe în anul 1971, când Arnold Beckoff (Fierstein) are inima frântă de către iubitul lui bisexual, Ed Reese (Brian Kerwin). Peste doi ani, în ’73, protagonistul își trăiește scurta poveste amoroasă cu marea lui iubire, Alan Simon (Matthew Broderick). Actul final al poveștii este plasat în 1980, când Arnold încă jelește moartea fulgerătoare a lui Alan și se străduiește să crească băiețelul pe care îl adoptaseră împreună. În mod cert, nu e ușor să fii în pielea lui Arnold, mai ales dacă ai o mamă precum doamna Beckoff (Anne Bancroft).

TOY STORY 3
POVESTEA JUCARIILOR 3
Regia: Lee Unkrich
Animaţie, SUA 2010

Studiourile Disney şi Pixar redeschid cufărul cu jucării pentru o nouă capodoperă animată, o superbă, palpitantă şi profund emoţionantă aventură a personajelor din deja legendara franciză Toy Story. De data aceasta Buzz, Woody şi întreaga gaşcă sunt nevoiţi să facă faţă unei probleme cu totul deosebite. Stăpânul lor, Andy pleacă la facultate, iar jucăriile se trezesc într-o creşă plină de bebeluşi şi copii mici care abia aşteaptă să pună mânuţele pe marfă nouă, pe care să o rupă, să o murdărească şi să o roadă după bunul plac.

Atât adulţii, cât şi copiii, se vor delecta cu o comedie inedită şi savuroasă bazată pe un scenariu scris de Michael Arndt, laureat al premiului Oscar pentru scenariul filmului “Little Miss Sunshine”. Regizorul filmului, Lee Unkrich, a făcut parte din echipele care au realizat binecunoscutele filme de animaţie ”Finding Nemo” (câştigător al unui premiu Oscar) şi ”Monsters Inc”.

În varianta originală, o întreagă pleiadă de vedete Hollywood dau glas personajelor din Toy Story 3, printre aceştia numărându-se Tom Hanks (Woody), Tim Allen (Buzz), Joan Cusack (Jessie the Yodeling Cowgirl), Timothy Dalton, Jeff Garlin sau Whoopi Goldberg (Caracatiţa Stretch).

TRUE STORIES
POVEŞTI ADEVĂRATE
Regia: David Byrne
Cu: John Goodman, Annie Mcenroe, Swoosie Kurtz, Spalding Gray, Pops Staples
Comedie, SUA 1986

O comedie spumoasă în care vă veţi amuza copios pe seama unor femei (leneşe sau simpatice) şi a unor bărbaţi (burlaci sau vraci…), toţi locuitori ai unui orăşel din Texas.

Pelicula regizată de David Byrne este plasată într-un mic oraş din Texas. Urmăriţi un şir de poveşti care se pretind a fi adevărate, o comedie localizată într-un univers urban foarte pitoresc. Aflaţi despre o femeie, pare-se cea mai lenesa din lume, care nu s-a mai dat jos din pat de ani întregi, despre un burlac la fel de neobişnuit, despre un valet cu puteri de tămăduitor şi despre o mulţime de alte ciudaţenii.

UNE SUITE POUR 2 (AKA. A SUITE FOR 2)
APARTAMENT PENTRU DOI
Regia: Didier Albert
Cu: Cristiana Réali, Richard Berry, Tasha De Vasconcelos, José Paul, Laurent Ournac
Comedie, Franţa 2008

O poveste despre o familie de condiţie mijlocie care câştigă un sejur într-un hotel de lux şi trebuie să se lupte cu un fotograf faimos care pretinde că a rezervat aceeaşi cameră.

UP IN THE AIR
SUS, IN AER
Regia: Jason Reitman
Cu: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman, Danny Mcbride

Ryan Bingham lucrează ca expert în resurse umane la o companie de consultanţă din Omaha – Nebraska, călătoreşte cu avionul din oraş în oraş pentru a-i anunţa pe salariaţi că sunt concediaţi şi îşi doreşte să ajungă la 10 milioane de mile de zbor. Planurile lui sunt compromise atunci când şeful său o angajează pe tânăra Natalie Keener, care propune reducerea cheltuielilor prin implementarea unui program de disponibilizare a angajaţilor prin intermediul unor videoconferinţe pe internet. Temându-se că ideea noii colege ar putea pune capăt excursiilor lui pe tot teritoriul SUA, Ryan Bingham porneşte împreună cu Natalie într-o călătorie de afaceri pentru a-i demonstra acesteia avantajele sistemului său de concedieri. În barul unui hotel, Ryan Bingham o întâlneşte pe Alex, o femeie enigmatică, care îşi petrece cea mai mare parte a vieţii pe drumuri şi care se implică în relaţii amoroase de o singură noapte cu necunoscuţi. Ceea ce porneşte ca o aventură pasageră, s-ar putea transforma într-o relaţie serioasă, cu condiţia ca lui Ryan Bingham să mai fie lăsat să mai călătorească cu avionul, iar Alex să nu ascundă un secret care să schimbe totul. O comedie în cea mai bună tradiţie clasică, cu dialoguri brici şi o chimie detonantă între cele două staruri, dar şi cu o doză de modernitate ce o face relevantă, Up in the Air pune din nou în evidenţă şarmul irezistibil al George Clooney

WHEN IN ROME (2010)
Amor la Roma
Comedie, SUA, 2010
R: Mark Steven Johnson
D: Kristen Bell, Josh Duhamel, Will Arnett, Jon Heder, Danny Devito

Exact atunci când nu mai credea în existenţa unei relaţii perfecte, Beth (Kristen Bell) găseşte dragostea adevărată!

Beth este o tânără ambiţioasă din New York, cu un program extrem de încărcat. Atunci când sora ei o anunţă că se mărită cu un italian pe care îl cunoscuse de doar două săptămâni, este destul de sceptică, dar lasă totul la o parte şi pleacă la Roma. De fapt, Beth abia aştepta să părăsească New Yorkul, fiind deziluzionată de tot ceea ce a avut parte până acum din punct de vedere sentimental şi este convinsă că viaţa nu îi va oferi niciodată o relaţie perfectă.

Domnişoară de onoare la nunta surorii ei, Beth se simte atrasă de jurnalistul Nick (Josh Duhamel), cavalerul de onoare. În ciuda eforturilor de a-l cuceri, seara se termină cu o mare dezamăgire pentru ea: îl vede pe Nick în compania unei italience focoase. Nervoasă, Beth declară război iubirii şi fură, în chip de sfidare a destinului, câteva monede din celebra fântână a dragostei din Roma.

Inexplicabil, toţi cei care aruncaseră acele monezi în acea fântână, sperând în îndeplinirea dorinţelor, se îndrăgostesc la nebunie de Beth. Prin urmare, femeia care credea că nu va întâlni niciodată dragostea, are parte de mai mult decât poate duce. Printre "pretendenţi" se numără un magnat din industria cârnaţilor – Al Russo (Danny DeVitto), un magician de stradă – Lance (Jon Heder), un pictor – Antonio (Will Arnett) şi un model încrezut – Gale (Dax Shepard). Aceştia o copleşesc cu daruri şi atenţia la care nu sperase niciodată. Pe toţi îi respinge fără să stea pe gânduri, însă adevăratele probleme apar atunci când Nick începe să îi facă şi el curte. Oare această dragoste este reală sau doar o consecinţă a gestului ei nesăbuit?

WRONG TURN AT TAHOE
LA UN PAS DE MOARTE
Regia: Franck Khalfoun
Cu: Cuba Gooding Jr., Harvey Keitel, Miguel Ferrer, Johnny Messner, Mike Starr
Thriller, SUA, 2009

Joshua este mâna dreaptă a interlopului Vincent care l-a crescut de mic, după ce tatăl său a fost ucis chiar în faţa sa. În urma unei dezinformari, Vincent ucide un traficant de droguri pe nume Tahoe. Numai că Tahoe lucra pentru Nino – un mare mafiot care, în lumea crimei organizate, era un rechin faţă de "peştişorul" Vincent. Nino îi solicitaă lui Vincent să-l despăgubească pentru pierderile băneşti generate de pierderea lui Tahoe, iar refuzul acestuia determineă o spirală a violenţei care ameninţă ambele grupari, dar şi persoanele apropiate acestora.

X2 (AKA. X-MEN 2)
X MEN 2
SF, SUA, 2003
Regia: Bryan Singer
Cu: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian Mckellen, Halle Berry, Famke Janssen

În această continuare a blockbusterului X-Men (2000) este reluată aventura mutanţilor care fac echipă în acest film cu noi colegi, Ice Man si Pyro pentru a lupta împotriva unei ameninţări comune la adresa umanităţii şi a mutanţilor. Inamicul lor comun este William Stryker şi mâna sa dreaptă, si a Lady Deathstrike. În acelasi timp, Academia Mutantilor condusă de Profesorul X, este atacată de forţe militare, iar Magneto, vechiul coleg şi inamic al profesorului, evadeaza din inchisoarea de maximă securitate în care a fost lăsat la sfârşitul primului film.

DOCUMENTARE:

A PIERRE WOODMAN SZTORI (AKA. THE PIERRE WOODMAN STORY)
POVESTEA LUI PIERRE WOODMAN
Regia: András Kovács M., Péter Szajki
Documentar, Ungaria 2009

HBO Ungaria abordează, din nou, un subiect tabu: spectatorii vor avea parte de un tablou inedit al felului în care operează industria porno, văzut prin intermediul lui Pierre Woodman, un “rege al genului”.

Woodman, un regizor şi producător francez de porno, a descoperit zeci de fete maghiare, cehe, slovace şi din fosta Uniune Sovietică şi le-a deschis porţile industriei sexului. Niciuna dintre ele n-a avut nici cea mai mică ezitare să vină la casting. Ce anume le-a atras la Pierre? Documentarul vă oferă adevărul gol-goluţ despre pornografie şi despre metodele de lucru ale lui Woodman.

COUNTDOWN TO ZERO
NUMĂRĂTOARE INVERSĂ
Documentar, SUA, 2010
Regia: Lucy Walker

Documentarul trasează istoria bombei atomice de la origini şi până în prezent: celor nouă naţiuni care posedă arme nucleare vor să li se alăture altele, într-o lume aflată într-un echilibru fragil ce ar putea fi oricând zguduit de un act de terrorism, de eşecul diplomaţiei sau de un simplu accident. Scris şi regizat de faimoasa documentaristă Lucy Walker (The Devil’s Playground, Blindsight, Waste Land), pelicula ne înfăţişează o galerie importantă de şefi de stat, printre care Jimmy Carter, Mihail Gorbachiov, Pervez Musharraf şi Tony Blair. Cineasta face o pledoarie impresionantă pentru dezarmarea nucleară, o problemă mai actuală ca niciodată.

NEBE, PEKLO (AKA. HEAVEN, HELL)
Documentar, Cehia 2009
Regia: David Čálek

Un film mozaic care înregistrează vieţile a patru oameni aflaţi la vârste diferite, cu profesiuni şi stiluri de viaţă diverse. Ce au ei în comun e atitudinea pozitivă faţă de durere, în toate formele ei.

TEENAGE PAPARAZZO
Documentar, SUA 2010
Regia: Adrian Grenier

Într-o noapte din Los Angeles, Adrian Grenier, starul serialului HBO Entourage, l-a întâlnit pe Austin Visschedyk, un paparazzo de 14 ani.

Uimit şi inspirat de adolescentul hiperactiv, Grenier decide să întoarcă obiectivul către Visschedyk într-un efort de a-l înţelege mai bine pe acest adolescent unic şi de a afla ce-i motivează pe unii să hărţuiască vedetele.

THE COVE
GOLFUL
Regia: Louie Psihoyos
Documentar, SUA 2009

Folosind echipament de cea mai înaltă performanţă, un grup de activişti, condus de dresorul de delfini Richard O’Barry, se infiltrează într-un mic golf de lângă Taijii, Japonia, pentru a demasca obiceiuri şocante de abuz asupra animalelor, dar şi o ameninţare serioasă asupra sănătăţii umane. Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar de lungmetraj.

THE FENCE (AKA. LA BARDA)
GARDUL
Regia: Rory Kennedy
Documentar, SUA 2010

În 2006, guvernul SUA a decis să construiască un gard de-a lungul graniţei cu Mexicul. După 3 ani, 350 de ingineri, mii de contructori, zeci de mii de tone de metal şi miliarde de dolari, întrebarea e: a meritat tot efortul? În Gardul, regizoarea multipremiată Rory Kennedy investighează impactul acestui proiect de 3 miliarde de dolari dând la iveală felul în care ţelurile iniţiale ale gardului – oprirea imigraţiei ilegale, reducerea traficului de droguri şi protecţia Americii de terorişti – au generat consecinţe neprevăzute, ba chiar absurde.

THE WHITE BEAUTY MYTH: THE BODY
Documentar, Marea Britanie, 2010

Explorând subiectul controversat al chirurgiei plastice „etnice”, filmul se întreabă care sunt procedurile practicate şi ce anume îi determină pe pacienţi să ia măsuri atât de drastice ca să-şi schimbă înfăţişarea. Un fenomen recent, în creştere, al cărui simbol virtual a fost Michael Jackson.

WARTORN 1861-2010
RAVAGIILE RĂZBOIULUI: 1861 – 2010
Regia: Jon Alpert, Ellen Goosenberg Kent
Documentar, SUA 2010

Acest documentar HBO explorează stresul războiului şi sindromul post traumatic în armata americană de-a lungul istoriei, începând de la primele cazuri documentate din Războiul Civil şi terminând cu cele mai noi diagnostice şi locuri de tratament.

Doctorii din timpul războiului civil îi spuneau “isterie”, “melancolie” sau “nebunie”. În timpul celui de-al doilea război mondial era denumită “comoţie cerebrală”. În cel de-al doilea război mondial, “oboseală combativă”. Acum, această boala psihică este cunoscută sub denumirea clinica de “stres post traumatic”, o anxietate paralizantă care rezultă din expunerea la situaţii care-ţi pun în pericol viaţa.

Acest răscolitor documentar HBO explorează impactul stresului post traumatic asupra personalului militar şi a familiilor acestora de-a lungul întregii istorii militare americane, trecând prin cele două războaie mondiale, Vietnam şi, mai recent, Irak şi Afganistan.

TONY CURTIS, DRIVEN TO STARDOM
TONY CURTIS – DRUMUL SPRE CELEBRITATE
Documentar, Franţa 2010
Regia: Ian Ayres

Un documentarul despre şarmantul Tony Curtis, unul dintre cele mari staruri din istoria Hollywoodului, şi despre drumul său de la statutul de evreu foarte sarac, la cel de actor premiat cu Oscar.

WHICH WAY HOME
DEPARTE DE CASA
Regia: Rebecca Cammisa
Documentar, SUA 2009

Exploataţi de traficanţii de carne vie. Deshidrataţi în deşert. În pericol de a fi striviţi de tren. Acestea sunt doar câteva dintre ameninţările cu care se confruntă mii de copii din America Latina ce călătoresc pe acoperişurile trenurile ca să ajungă în SUA. Documentarul trasează partea personală a imigraţiei prin ochii a câtorva dintre aceşti copii care se îmbarcă, singuri, într-o călătorie periculoasă deasupra unui tren pe care ei l-au poreclit “Bestia”. Pe drum, poveştile lor despre speranţă, curaj, dezamăgire şi durere sunt revelate pe măsură ce aceştia se apropie de “Tărâmul făgăduinţei.”

ZACHRANTE EDWARDSE (AKA. SAVING EDWARDS)
SINDROMUL EDWARDS
Regia: Dagmar Smrzová
Documentar, Cehia, 2010

Edwards e copilul mult dorit al unui cuplu iubitor, un fetus la a cărui concepţie a survenit o greşeala fatală. Edwards are un cromozom în plus faţă de numărul exact necesar ca bebeluş ca să se dezvolte sănătos. Această greşeală cauzează probleme severe de dezvoltare ce nu pot susţine viaţa extrauterină. Defectul a fost pentru prima dată descris de omul de ştiinţă John Alexander Edwards, de unde denumirea de „sindromul Edwards”. Graţie diagnosticării prenatale, aceşti copii nu ajung, de obicei, să se nască. În majoritatea cazurilor, se recurge la avort. Însă părinţii celui de faţă decid altfel. Filmul urmăreşte lupta lor de a salva o viaţă care a fost îngropată de mulţi chiar înainte de a se naşte.

ONE TIME ONLY:

CLASH OF THE TITANS (2010)
INFRUNTAREA TITANILOR
Regia: Louis Leterrier
Cu: Liam Neeson, Ralph Fiennes, Sam Worthington
Acţiune, Marea Britanie, 2010

Născut din zei, dar crescut printre muritori, Perseus este neputincios atunci când Hades, răzbunătorul zeu al Infernului, îi omoară familia. Acum, când nu mai are nimic de pierdut, Perseu porneşte într-o misiune periculoasă pentru a-l învinge pe Hades, înainte ca acesta să dezlănţuie iadul pe pământ.

În “Clash of the Titans”, o teribilă luptă pentru putere îi opune pe oamenii simpli contra regilor, şi pe regi contra zeilor. Dar cel mai periculos este războiul dintre zeii înşişi, pentru că ar putea distruge planeta. Sam Worthington (Terminator Salvation, Avatar) îl interpretează pe eroul grec Perseu în această repovestire a faimosului mit clasic (care a inspirat şi un film cult în anii ’80). Născut din zei, dar crescut de pescari, Perseu nu reuşeşte să-şi salveze familia din ghearele lui Hades (Ralph Finnes), răzbunătorul zeu al Infernului. Pentru că nu mai are nimic de pierdut, el se oferă voluntar într-o misiune periculoasă: trebuie să-l învingă pe Hades înainte ca acesta să-i fure puterea lui Zeus (Liam Neeson) şi să dezlănţuie iadul pe pământ. Alături de o armată de războinci curajoşi, Perseu porneşte într-o călătorie periculoasă în adâncul lumilor interzise. Luptându-se şi cu demonii păgâni şi cu bestiile cumplite, el va putea triumfa doar dacă îşi va accepta condiţia de zeu, îşi va înfrunta destinul şi îşi va crea propriul destin.

CORALINE
Regia: Henry Selick
Animaţie, SUA, 2009

Coraline e plictisită în noua ei casă, până când găseşte o uşă secretă care o conduce într-o lume cum n-a mai văzut niciodată… O lume mai bună şi mai nebună! Totuşi, această aventura fantastică devine periculoasă şi mama ei din acest nou univers încearcă s-o ţină acolo pe vecie.

Bazată pe minunata carte a lui Neil Gaiman, universal adorată, Coraline e o animaţie splendidă, inovatoare, un basm coşmăresc care are toate datele unei poveşti clasice şi multă, multă magie.

O tânără iese pe o uşă secretă din casa ei şi descoperă o versiune alternativă a propriei sale vieţi – doar că una mai bună. Dar atunci când această aventură fascinantă se transformă într-una periculoasă, Coraline va trebui să se bazeze pe determinarea, pe înzestrarea şi pe curajul ei ca să ajungă înapoi acasă.

HELLO! HOW ARE YOU? (AKA. BUNA, CE FACI?)
BUNĂ! CE FACI?
Regia: Alexandru Maftei
Cu: Dana Voicu, Ionel Mihăilescu, Paul Diaconescu, Jordi García, Ana Popescu
Comedie romantică, România 2010

Un altfel de film românesc, de un realism magic, un love story tandru şi răvăşitor, dar şi foarte amuzant, din epoca Internetului, având ca protagonişti două personaje atipice – un cuplu de vârstă mijlocie, căsătorit, plictisit, care redescoperă pasiunea via IM (instant messaging) şi care nu realizează că persoanele de care se îndrăgostesc sunt mult mai aproape decât ar fi putut crede. Fiul lor, Vladimir, este foarte mirat să descopere că şi părinţii lui sunt mânaţi de dorinţe. La un moment dat, întâlnirea dintre iubiţii virtuali devine inevitabilă în viaţa reală.
Filmul lui Maftei este pelicula românească pe care o aşteptam de foarte mult timp: un amestec foarte fresh şi inventiv de comedie, aventuri erotice şi personaje pe care nu le veţi uita prea curând.

RED (2010)
GREU DE PENSIONAT
Regia: Robert Schwentke
Cu: Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich, Helen Mirren, Mary-Louise Parker

Frank e un fost agent CIA care duce o viaţă liniştită şi solitară… până când, într-o zi, o echipă de ucigaşi îi apare-n prag, hotărâtă să-l ucidă. Acum că identitatea i-a fost compromisă, Frank îşi recompune vechea sa echipă şi încearcă să reintre în joc.

Bazat pe romanele grafice ale lui Warren Ellis şi Cully Hamner, RED (în engleză, Retired Extremely Dangerous) e o comedie de acţiune explozivă. Frank (Bruce Willis), Joe (Morgan Freeman), Marvin (John Malkovich) şi Victoria (Helen Mirren) erau agenţi CIA de top – dar secretele pe care le-au aflat i-au transformat în prezent în ţintele principale ale Agenţiei. Acum li s-a înscenat o asasinare şi ei trebuie să-şi folosească experienţa, viclenia şi spiritul de echipă ca să fie cu un pas înaintea urmăritorilor şi să rămână în viaţă. Foştii agenţi se îmbarcă într-o misiune imposibilă care-i poartă în locuri dintre cele mai dierite şi mai periculoase, inclusiv în cartierul strict secret al CIA, acolo unde dau peste cea mai mare conspiraţie şi muşamalizare din istoria guvernului.

SHERLOCK HOLMES (2009)
SHERLOCK HOLMES
Acţiune, SUA 2009
Regia: Guy Ritchie
Cu: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel Mcadams, Mark Strong, Eddie Marsan

Sherlock Holmes şi-a construit reputaţia dezlegând cele mai încâlcite enigme. Cu ajutorul doctorului John Watson, colaboratorul său de încredere, renumitul “detectiv consultant” a devenit indispensabil pentru descoperirea infractorilor de orice fel, bazându-se fie pe puterea sa de observaţie, pe deducţia sa infailibilă, fie, la nevoie, pe forţa pumnului.

Dar acum, deasupra Londrei se adună norii unei ameninţări cu care Holmes nu s-a mai confruntat până acum…dar pe care abia o aşteaptă.

După un şir lung de crime violente de tip ritual, Holmes şi Watson sosesc la timp pentru a o salva pe ultima lui victimă şi pentru a-l prinde pe ucigaş: recidivistul Lord Blackwood. În timp ce se apropie data osândei sale prin spânzurătoare, Blackwood—care îi terorizase pe colegii de puşcărie şi totodată pe gardieni cu puterea sa de a stârni şi folosi forţele răului—îl previne pe Holmes că moartea nu va avea nicio putere asupra sa, iar după cum se va vedea, execuţia va eşua conform planurilor lui Blackwood.

Iar atunci când Blackwood pare a-şi fi dus la bun sfârşit toate ameninţările, aparenta sa reînviere seamănă panică în Londra şi confuzie în rândul celor de la Scotland Yard. Dar pentru Holmes, acest joc este doar o nouă provocare.

Guy Ritchie reinventează mitul celebrului detectiv cu un fler vizual inegalabil şi cu o distribuţie super-cool: Robert Downey Jr şi Jude Law.

THE KARATE KID (2010)
KARATE KID
Regia: Harald Zwart
Cu: Jaden Smith, Jackie Chan, Taraji P. Henson, Wenwen Han, Rongguang Yu
Acţiune, SUA, 2010

Dre Parker are 12 ani şi a crescut în Detroit, însă mama lui l-a luat cu ea în China. După ce colegii de clasă îl hărţuiesc şi îl umilesc, Dre e nevoit să apeleze la ajutorul lui Mr. Han (Jackie Chan), un maestru Kung Fu.

Dre Parker (Jaden Smith), un băiat de 12 ani, ar fi putut deveni cel mai popular puşti din Detroit, însa mama lui (Taraji P. Henson) obţine o slujbă în China şi cei doi trebuie să se mute acolo. Dre se îndrăgosteşte imediat de colega lui de clasă, Mei Ying, şi sentimentul e mutual – dar diferenţele culturale fac imposibilă prietenia lor. Şi mai rău, sentimentele lui Dre îl transformă în ţinta băieţilor duri din clasă, care încep să-l hărţuiască. Aflat în patria kung fu-ului, Dre ştie doar un pic de karate şi devine ciuca bătăilor. Pentru că nu are prieteni în această ţară stranie, Dre e nevoit să-i ceară ajutorul domnului Han, cel care se ocupă cu întreţinerea casei şi care e, în secret, un maestru kung fu. În timp ce învaţă de la Han că kung fu-ul nu se reduce la atac şi la apărare, ci la maturitate şi calm, Dre îşi dă seama că lupta cu duşmanii lui din clasă riscă să devină bătălia vieţii sale. Un remake al unui faimos film al anilor ’80 cu Jaden Smith, fiul faimosului Will Smith, în rolul principal.

THE MUMMY: TOMB OF THE DRAGON EMPEROR
Mumia: Mormântul Împăratului Dragon
Regia: Rob Cohen
Cu: Brendan Fraser, Jet Li, Maria Bello, Michelle Yeoh, Luke Ford
Fantastic, SUA, 2008

Franciza “Mumia” intră în altă epocă, din clipa în care acțiunea sa se mută în Asia.

În “Mumia: Mormântul Împăratului Dragon”, Brendan Fraser revine, interpretându-l pe explotatorul Rick O’Connell, care, de această dată, are de gând să îl oprească pe împăratul Han (Jet Li). Au trecut 2000 de ani de când nemilosul împărat al Chinei și armata lui formidabilă făceau istorie, iar acum spiritul trezit al acestuia revine în foță, având un plan diabolic prin care urmărește înrobirea omenirii.

THE OTHER GUYS
AGENŢII DE REZERVĂ
Regia: Adam Mckay
Cu: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Eva Mendes, Michael Keaton, Dwayne Johnson
Comedie, SUA, 2010

Doi detectivi rataţi din New York profită de oportunitatea de a deveni egalii poliţiştilor faimoşi pe care-i idolatrizează – doar că lucurile nu merg conform planurilor.

Detectivii newyorkezi Gamble şi Hoitz (Will Ferrell şi Mark Wahlberg) sunt condamnaţi la… o viaţă de birou. Se urăsc unul pe celălalt şi detestă monotonia slubjelor lor nesemnificative, mai ales că sunt forţaţi să trăiască în umbra a doi dintre cei mai mari şi mai tari poliţişti din oraş (Samuel L. Jackson şi Dwayne Johnson). Dar atunci când aceşti tipi duri refuză un caz, Gamble şi Hoitz văd în el o oportunitate. Acum, că au dat peste una dintre cele mai mari crime din ultima vreme, vor fi aceşti agenţi de rezervă în stare să rezolve cazul, fără să se omoare unul pe altul şi fără să distrugă întreg oraşul?

10-
10
Comedie, SUA, 1979
R: Blake Edwards
D: Dudley Moore, Julie Andrews, Bo Derek, Robert Webber, Dee Wallace

Un bărbat care avea tot ceea ce își poate dori cineva, încă mai visează la marea iubire și chiar va avea șansa de a o găsi pe femeia viselor sale.

Protagonistul acestei comedii sofisticate a lui Blake Edwards este George Webber (Dudley Moore), un compozitor de succes de la Hollywood. La 42 de ani, eroul pare să aibă tot ceea ce își poate dori cineva: telent, o iubită sexy, o carieră strălucită, bani, și o casă foarte frumoasă. Cu toate acestea, el simte că viața trece pe lângă el și se distrează, uitîndu-se după femei frumoase, femei cărora le dă note, punctajul acordat de el încadrîndu-se între 1-10. George este un bărbat cu standrade foarte ridicate din moment ce găsește de cuviință să o îi dea lui Venus din Milo doar nota 7. Într-o bună zi, eroul poveștii o întâlnește pe Jenny (Bo Derek), femeia de nota 10. Deși se întâmpă ca ea să fie proaspăt căsătorită, aflîndu-se chiar în luna de miere, George este de neoprit în dorința sa de a o cuceri.

CARRYOVER RETURN MOVIES:

ALVIN AND THE CHIPMUNKS: THE SQUEAKQUEL
Alvin şi veveriţele 2
Comedie, SUA, 2009
R: Betty Thomas
D: Zachary Levi, David Cross, Jason Lee, Wendie Malick, Anjelah Johnson

Continuarea aventurilor celor trei veveriţe cântăreţe: Alvin, Simon şi Theodore.

Managerul Dave Seville le convinge pe cele trei veveriţe să meargă la şcoală asemenea unor copii obişnuiţi, predicându-le că va fi în interesul lor să înveţe carte.

În vreme ce veveriţele cântăreţe se acomodează cu noul stil de viaţă în mijlocul elevilor, Ian Hawke este eliberat din închisoare şi colindă prin toată lumea în încercarea de a descoperi animale talentate, care să poata cânta şi dansa.

În Australia, Ian Hawke întâlneşte niste femele de veveriţă înzestrate din punct de vedere muzical, pe care intenţionează să le transforme în vedete pentru a se răzbuna astfel pe Alvin, Simon şi Theodore.

DOCUMENTAR:

DOINA GROPARILOR
DIGGING FOR LIFE
Regia: Pavel Cuzuioc
Documentar, România, 2011

Doina groparilor spune povestea de zi cu zi a singurilor locuitori vii ai unuia dintre cele mai mari cimitire din Europa, groparii şi microcosmosul în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea, cimitirul „Doina” din Chişinău, Republica Moldova.

Bătrâni, tineri, creştini, musulmani, celebrităţi, necunoscuţi, români, ruşi, evrei, ţigani – cu toţii ajung la „Doina” decedaţi. Fie iarnă, primăvară, vară sau toamnă, ocupaţia groparilor rămâne mereu aceeaşi: sapă şi îngroapă. Ei sapă pământul ascuns în întuneric şi-l aruncă la suprafaţă, către lumină. E un drum dinspre negru spre alb şi vice-versa. Cei patru pereţi între care muncesc groparii le par multora un soi de înrămare a realităţii unei munci constante. Pentru cei mai mulţi, meseria de gropar e una mai degrabă „exotică”, „morbidă”, dar şi „murdară”. Atitudinea groparilor faţă de cei morţi şi de înmormântări e una de simplă rutină. Sunt imuni la lacrimi şi bocete. Par să nu se teamă şi să fie lipsiţi de sensibilitate. Clişeul „negru” ce li se atribuie reprezintă, de fapt, o realitate multicolorată şi plină de nuanţe. Filmul explorează şi analizează practicarea uneia dintre cele mai vechi meserii din istorie.

ONE TIME ONLY:

HOW TO TRAIN YOUR DRAGON
CUM SĂ-ŢI DRESEZI DRAGONUL
Regia: Dean Deblois, Chris Sanders
Animaţie, SUA, 2010

Studiourile care v-au încântat cu Shrek, Madagascar şi Kung Fu Panda vă inviţă acum să porniţi într-o aventură veselă şi colorată în lumea mitică populată de vikingii cei puternici şi de dragoni neîmblânziţi.

Hiccup (Sughiţ), fiul conducătorului vikingilor de pe insula Berk, pare cel mai slab viking dintre toţi locuitorii insulei, locuitori aflaţi într-un permanent război cu dragonii înaripaţi. Cu un aspect fizic nu tocmai vânjos şi cu alte preocupari decât tinerii vikingi de-o seama cu el, Sughiţ este ţinta tuturor ironiilor şi o permanenta dezamăgire pentru neînfricatul sau tata. Ajuns la vârsta la care trebuie să-şi dovedească bărbaţia, Sughiţ trebuie să omoare primul său dragon şi să arate astfel că merită să fie fiul tatalui sau. Dar socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, iar Sughiţ ajunge să se împrietenească cu cel mai temut dintre dragoni, căruia ii da numele de, Toothless (Ştirbul). Prietenia neaşteptată dintre cei doi şi aventurile pe care le trăiesc împreună vor schimba pentru totdeauna destinul insulei Berk…

TOOTH FAIRY
Zâna Măseluţă
Comedie, Canada, 2010
R: Michael Lembeck
D: Dwayne Johnson, Ashley Judd, Stephen Merchant, Ryan Sheckler, Julie Andrews

Tess, o puştoaică de şase ani, este extrem de mâhnită când Derek (Dwayne "The Rock" Johnson), un jucător de hochei lipsit de orice subtilitate în ceea ce priveşte convingerile celor mici, îi spune verde în faţă că nu există Zâna Măseluţă. Drept pedeapsă pentru gafa lui, imensul sportiv va trebui să preia pentru o vreme atribuţiile celebrei zâne, cu ce efect nu se ştie.

Bucuresti, 15.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *