free download 78 travel guides written by experts

Harta serviciilor sociale și medicale – tehnologia sprijină copiii vulnerabili

Consiliul Județean Bacău a lansat astăzi harta online a serviciilor sociale și de sănătate dezvoltate pentru a susține activitatea autorităților locale și județene, dar și pentru a satisface nevoile profesioniștilor și beneficiarilor.

„Mă bucur să văd că tehnologia este pusă în slujba copiilor aici, la Bacău. Cred că aceste modele de buna practică din județul Bacău – Aurora și harta serviciilor sociale și medicale – pot fi extinse la nivel național. Astfel, autoritățile pot știi în orice moment ce servicii sunt necesare la nivel local, care sunt serviciile disponibile și ce fel de suport trebuie dezvoltat pentru a veni în sprijinul celor mai vulnerabili copii și ai familiilor lor. De asemenea, la nivelul ministerului pe care îl conduc există în derulare proiecte privind combaterea excluziunii sociale prin comunicații și IT, în valoare de peste 100 de milioane de euro, din fonduri europene, cum ar fi RO-NET, Telemedicina, Puncte de acces public la informații, totalizând peste 1.000 de localități izolate de pe teritoriul României”, a declarat Lucian Şova, Ministrul comunicațiilor și societății informaționale.

Elaborarea hărții serviciilor sociale și de sănătate existente în județul Bacău face parte dintr-un proces amplu de planificare a măsurilor de sprijin pentru grupurile de persoane aflate în situații de vulnerabilitate, marginalizare și excluziune, cu precădere copii și familii. Prezentul exercițiu a pornit de la nevoia de planificare strategică a Consiliului Județean Bacău de ajustare a Strategiei de Dezvoltare Durabilă a județului, având în vedere serviciile sociale și de sănătate existente la nivelul județului Bacău și, nu în ultimul rând, nevoia identificată în cadrul proiectului pilot Pachetul Minim de Servicii.

Conferinta de presa lansare Harta serviciilor sociale si medicale

„Pentru a putea construi politici publice eficiente pe termen lung în beneficiul tuturor copiilor și al familiilor lor, avem nevoie de informații integrate de la nivel local – atât despre nevoi și servicii disponibile, cât și despre alte tipuri de suport necesare pentru incluziunea lor socială. Aplicația AURORA și harta serviciilor sociale și medicale din Bacău reprezintă modele de bună practică care pot sta la baza unei platforme naționale ce reunește toate informațiile despre copii furnizate de toate cele trei domenii: social, medical și educațional”, a declarat Gabriela Coman, Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție.

Trebuie menționat că, în vederea planificării dezvoltării serviciilor la nivelul județului, este necesară o analiză care să determine diferența dintre serviciile existente și nevoia de servicii (stabilită pe baza vulnerabilităților identificate).

„Această hartă este un instrument deosebit de important în activitatea de planificare a județului pentru a justifica direcțiile de acțiune care au la bază nevoile populației. Rezultatele recensământului comunitar efectuat în cadrul acestui proiect (doar în 38 unități administrativ teritoriale) suprapuse peste harta serviciilor pot genera o imagine completă cu privire la nevoia de intervenții ce pot fi prioritate în cadrul Strategiei noastre de dezvoltare, asigurând un echilibru între atenția acordată infrastructurii necesare dezvoltării comunităților și investiția în resursa umană esențială în procesul de dezvoltare durabilă”, a declarat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău.

Harta serviciilor sociale și de sănătate din județul Bacău a fost realizată cu sprijinul UNICEF în România și a specialiștilor Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale și ai Centrului pentru Politici și ai Centrului pentru Servicii de Sănătate. Harta poate fi accesată pe website-ul Consiliul Județean Bacău https://www.csjbacau.ro/ sau direct pe următorul link: https://bacau.ab4.systems/.

„Pentru a sprijini copiii vulnerabili și familiile lor, profesioniștii locali au nevoie de acces în timp real la informații despre serviciile disponibile. Harta online reprezintă un exemplu de bună practică care pot fi extins la nivel național în beneficiul tuturor copiilor și familiilor acestora. De asemenea, arată importanța parteneriatului dintre autorități, organizații neguvernamentale, sectorul privat și profesioniști de la nivel local”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

La eveniment au participat reprezentanți ai administrației centrale și ai Parlamentului, ai instituțiilor județene, profesioniști din domeniul social și al sănătății de la nivel local și județean, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai UNICEF în România, precum și jurnaliști.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *