free download 78 travel guides written by experts

Habitat for Humanity Romania si Petrom au incheiat programul de gestiune participativa a riscurilor

„Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!”

· Autoritățile locale din 13 comunități vulnerabile au primit asistență tehnică privind riscurile de dezastre naturale și tehnologice
· Peste 2.500 de locuitori au fost informați și educați despre riscurile din comunitățile lor și importanța grupurilor de voluntariat de urgență (S.V.S.U.)

Peste 2.500 de locuitori din 13 comunități vulnerabile din județele Bacău, Brăila, Dâmboviţa, Gorj, Ialomiţa, Vâlcea și Prahova au beneficiat de programul de gestiune participativă a riscurilor de dezastre „Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!” 2013-2014, derulat de Habitat for Humanity România şi Petrom, în parteneriat cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.).

Programul, desfășurat în perioada august 2013 – februarie 2014, a avut ca scop reducerea riscurilor de dezastre (naturale și tehnologice) în comunitățile vulnerabile și întărirea capacității locale de răspuns, prin implicarea directă a familiilor, autorităţilor, angajaţilor Petrom şi serviciilor locale I.G.S.U.

Prin intermediul întâlnirilor cu reprezentanții Habitat for Humanity România, Petrom și I.G.S.U., locuitorii din 13 localități au conștientizat riscurile la care sunt supuse comunitățile în care trăiesc, cum pot preveni sau reduce pagubele și cum să se comporte în caz de dezastre. Ei au înțeles importanța Serviciului de Voluntariat pentru Situații de Urgență (S.V.S.U.) care activează în localitatea lor, cum pot deveni voluntari S.V.S.U., dar și cum pot beneficia de sprijinul acestora.

Programul „Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!” 2013 -2014 a contribuit la:
· Formarea de grupuri locale de voluntariat de urgență, prin asigurarea de traininguri și suport tehnic;
· Identificarea, analizarea și evaluarea riscurilor în cele 13 comunități (risk mapping);
· Întărirea capacității locale de răspuns prin educarea și informarea preventivă a localnicilor despre riscurile dezastrelor naturale și tehnologice.

Activitățile au fost coordonate de Habitat for Humanity România și implementate prin filiala Comănești, fiind parte a misiunii asumate prin programul național Răspuns la Dezastre, de prevenire și reducere a riscurilor de dezastre.

“Le mulțumim partenerilor noștri, Petrom și I.G.S.U., care au înțeles importanța deosebită a prevenției și beneficiile pe care le-am adus împreună prin acest proiect, de tipul community based risk management. Am plecat de la nevoi reale ale comunităților – lipsa de informare, sisteme de prevenție și de reducere a riscurilor deficitare, investiții slabe în infrastructura rurală – și, împreună cu autoritățile locale și reprezentanți ai comunităților, am venit cu soluții concrete. Am întărit considerabil capacitatea locală de răspuns și am dezvoltat cunoștințe care, după încheierea programului, pot salva vieți și diminua pagube materiale.

Pe de altă parte, am cules informații și am învățat lucruri care ne vor ajuta să gândim soluții pentru comunități similare, să înțelegem fenomenul la nivel național și să contribuim la propagarea unei culturi a riscului în România”, a declarat Mario De Mezzo, Director Național Habitat for Humanity România.

Despre programul “Protejează-ți căminul, pregătește-ți comunitatea!”

“Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!” este un program de implicare a comunităţii în propria gestionare a riscurilor la dezastre prin informare, educare şi prevenire în scopul reducerii efectelor acestora. Proiectul a fost derulat cu sprijinul Petrom în 2012 și între 2013-2014.

Contribuţia Petrom pentru siguranța comunităților din România

Din 2007 până în prezent, Petrom a alocat 3 milioane euro pentru întărirea sistemului național de răspuns la dezastre și susținerea românilor aflați în situații dificile.

Împreună cu Habitat for Humanity România, Petrom a construit şi reabilitat 176 de case pentru 630 de persoane din comunităţile afectate de inundaţii din judeţele Bacău şi Neamţ; alături de Crucea Rosie Română compania a redat accesul la apa potabilă pentru 9.000 de români din sudul ţării şi a instruit peste 600 de elevi să reacţioneze în caz de curemur; prin platforma Acces la viaţă, Petrom a alocat peste 450.000 de euro pentru extinderea reţelei de telemedicină de urgenţă la 56 de unităţi medicale din 19 judeţe, iar peste 9,5 milioane de români beneficiază acum de acces la servicii medicale de urgenţă de calitate; pentru întărirea capacităţii naţionale de gestionare a situaţiilor de urgenţă, Petrom a contribuit cu 1,2 milioane de euro la dotarea IGSU cu echipamente specifice de intervenţie în caz de dezastre – unităţi mobile pentru deplasare în teren, echipamente pentru pompieri şi personalul IGSU, maşini speciale SMURD şi pentru evacuare în caz de cutremur, drezina pentru deszăpezirea căilor ferate.

Sustenabilitatea pentru Petrom

Din 2007, Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. Compania a alocat peste 35 de milioane de Euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală. Ţara lui Andrei este principala noastră platformă de investiţie în comunitate prin care ne propunem să generăm valoare economică şi socială prin finanţări şi transfer de expertiză în vederea susţineri iniţiativelor antreprenoriale. Petrom este semnatar al UN Global Compact. Standardele de etică şi codul de conduită reglementează toate relaţiile de afaceri, iar dialogul şi implicarea părţilor interesate sunt parte integrantă a practicii comune de business. Începând cu anul 2013, Petrom raportează respectând direcţiile Global Reporting Initiative în cadrul raportului anual de sustenabilitate.

Din 2012, Petrom a adoptat conceptul grupului OMV pentru un business responsabil – Resourcefulness. Obiectivul este de a dezvolta relaţii bazate pe câştig reciproc între societate, mediu şi Petrom prin soluţii inovative. Ne concentrăm pe managementul apei şi al CO2, siguranţa resurselor de energie pentru viitor, educaţie locală şi soluţii de dezvoltare pe termen lung.

Bucuresti, 20.02.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *