free download 78 travel guides written by experts

Habitat for Humanity Romania a demarat programul „Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea

Habitat for Humanity România a demarat programul “Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!”, prin care îşi propune identificarea, analiza şi eliminarea riscurilor la care sunt expuse comunităţi din 7 judeţe cu cel mai ridicat grad de risc la dezastre, prin implicarea directă a familiilor, a autorităţilor locale şi a companiilor din mediul privat pentru a genera împreună soluţii capabile să reducă riscul. În baza unui program de evaluare vor fi implementate acţiuni specifice de sprijin al celor mai vulnerabile familii din punct de vedere social şi economic, prin activitati de pregatire impotriva riscurilor, consolidare si protejare  a locuintelor şi educaţie de constientizare si prevenire a calamităţilor.

Conform European EM-Dat*, 2.899.421 de români pot fi afectaţi direct, oricând, de dezastre. Tipurile de risc la care sunt expuşi românii sunt: inundanţiile (potrivit Institutul Naţional de Hidrologie şi Administrare a Apelor anual există cel puţin 3 luni în care se înregistrează treceri ale debitelor peste cotele de atenţie sau chiar de apărare în principalele bazine hidrografice din ţară) şi cutremure de magnitudine mare (zonele seismice includ peste 60 % din populaţia României). Preşedintele Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie, George Purcăru, avertizează că probabilitatea ca un seism cu magnitudinea de aproximativ 7 sa loveasca ţara noastră până la finele anului 2013 este foarte mare.

Printre cele mai importante cauze care duc la creşterea gradului de vulnerabilitate şi expunerea comunităţilor la situaţii de risc ridicat se numără: nivelul de vulnerabilitate socială şi economică ridicată: 7,5% – peste 2 milioane de români trăiesc cu venituri sub pragul de sărăcie; sisteme de prevenire şi reducere a riscurilor deficitare; creşterea demografică în mediul urban şi scăderea investiţiilor în infrastructura rurală; menţinerea managementului dezastrelor la nivelul autorităţilor şi neimplicarea comunităţilor; necunoaşterea tipurilor de riscuri şi a efectelor acestora; necunoaşterea prevederilor legale referitoare la asigurările obligatorii împotriva dezastrelor; lipsa investiţiilor structurale în reducerea dezastrelor (ex. îndiguiri, perdele verzi de protecţie); necunoaşterea de către proprietarii de locuinte a soluţiilor tehnice care pot fi încorporate în construcţia sau consolidarea locuinţelor pentru a le face mai rezistente şi lipsa totală a unei culturi a riscului.

Habitat for Humanity România îşi propune să participe activ la dezvoltarea unei culturi a riscului în România, care să promoveze reducerea efectelor sociale ale dezastrelor şi combaterea factorilor care generează aceste riscuri, prevenirea şi pregătirea populaţiei prin implicarea activă a comunităţilor.

Din punct de vedere economic, prevenirea şi pregătirea comunităţilor să facă faţă dezastrelor este mai eficientă, mai ieftină şi mai durabilă în comparaţie cu eforturile şi costurile de reconstrucţie. Fiecare 1 euro investit în prevenire salvează 7 euro investiţi în răspunsul la dezastre.

Soluţia propusă de Habitat for Humanity România este acest program pe care organizatia îl va derula în perioada aprilie-septembrie 2012. Beneficiari direcţi vor fi 2.250 de familii asistate şi 70 de angajaţi din primării, iar beneficiari indirecţi vor fi 25.000 de oameni din comunităţile în care Habitat for Humanity România va interveni.

Partener principal în acest program va fi şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), iar partener consultativ va fi Institutul Naţional de Hidrologie şi Administrare a Apelor.

„Acest proiect este o premieră în ţara noastră şi dorim să invităm companiile si mediul privat să ne susţină în iniţiativa de a dezvolta o cultură a riscului în România. Metodologia Habitat for Humanity presupune responsabilizarea beneficiarilor, implicarea comunităţii şi a voluntarilor într-un proces incremental, care să ducă nu doar la rezolvarea punctuală a unei probleme, ci la transformarea beneficiarului, a comunităţii în ansamblu”, a declarat Gabriela Grigori, Director Dezvoltare Resurse şi Comunicare.

Obiectivele acestui program sunt:
• Evaluarea gradului de vulnerabilitate a locuinţelor şi stabilirea profilului de risc a 70 de comunităţi din 7 judeţe.
• Organizarea unei campanii de prevenire şi reducere a riscului la dezastre prin furnizarea de asistenţă tehnică autorităţilor relevante din 5 judeţe, informarea şi educarea populaţiei din cele mai expuse comunităţi.
• Asistarea unui număr de cel putin 200 de familii în pregătirea planurilor preventive şi încorporarea măsurilor de reducere a riscului de dezastre în locuinţele lor prin sprijin în efectuarea consolidărilor/reabilitărilor locuinţelor.
• Campanie de comunicare pentru informarea şi educarea populaţiei cu privire la măsurile pe care să le adopte pentru a reduce riscul şi efectele dezastrelor (inundaţii, cutremure, accidente tehnologice).

Mai multe informații despre program pe www.habitat.ro.

Bucuresti, 03.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *