free download 78 travel guides written by experts

Guvernul Romaniei, Banca Mondiala si UNICEF: educatia timpurie a copilului este o prioritate

În intervalul 7-8 aprilie 2014, Banca Mondială în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale din România, UNICEF și The Open Society Foundations a organizat la București cea de-a Șaptea Conferință pe Educație pentru Europa și Asia Centrală a Băncii Mondiale “Întărirea Sistemelor de Educație Timpurie a Copilului: Investiția timpurie pentru a asigura o învățare eficientă”. În acest context, UNICEF își oferă sprijinul în promovarea educației timpurii și face apel pentru o creștere a investiției în această arie.

Conferința a beneficiat de cel mai înalt nivel de participare. Primul ministru al României, dl.Victor Ponta, și Ministrul Educației, dl.Remus Pricopie, au deschis evenimentul, demonstrând angajamentul Guvernului României în promovarea agendei privind educația timpurie a copilului. Miniștri și factori de decizie din Europa și Asia Centrală împreună cu specialiști în educație, experți internaționali, specialiști de la UNICEF, Open Society Foundations și Banca Mondială au discutat despre importanța educației timpurii a copilului în asigurarea unei baze solide pentru procesul de învățare, mai ales pentru cei mai dezavantajați copii.

Ținând cont de importanța experiențelor de învățare timpurie a copiilor în stabilirea parcursului educațional al acestora, multe țări din regiune caută să extindă sistemele de educație pentru a include copiii mici în educația ante preșcolară și în educația preșcolară. În discursul de deschidere, Ministrul Român al Educației, dl.Remus Pricopie, și-a exprimat intenția de a scădea vârsta copiilor care intră în sistemul de educație obligatoriu la vârsta de cinci ani, făcând astfel ultimul an de grădiniță obligatoriu.

“Toți experții prezenți la conferință au subliniat încă o dată că investiția în educația timpurie este vitală pentru dezvoltarea copiilor, contribuind astfel la dezvoltarea țărilor. Pentru a atinge acest obiectiv, avem nevoie de servicii de educație timpurie de calitate la care să aibă acces fiecare copil și, în special, cei mai vulnerabili. Aceste servicii trebuie să colaboreze cu alte instituții și actori locali, mai ales cu părinții. UNICEF susține apelul făcut la Conferință pentru o mai mare investiție în educația timpurie a copiilor. Apreciem angajamentul ferm al Guvernului României de a da prioritate educației timpurii”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

În cadrul conferinței au fost prezentate bune practici în ceea ce privește îmbunătățirea cadrului instituțional și de guvernanță, a mecanismelor de finanțare, acces și incluziune în educația timpurie a copilului, pregătirea cadrelor didactice și măsurarea nivelului de pregătire pentru școală pentru a sprijini toți copiii să facă ușor tranziția de la educația preșcolară la școala primară.

În ultimii 20 de ani, UNICEF România a oferit asistență tehnică Ministerul Educației Naționale pentru introducerea conceptului de educație timpurie a copilului, pentru dezvoltarea și implementarea strategiilor și politicilor publice. UNICEF în parteneriat cu Ministerul Educației din România, autorități locale și ONG-uri a modelat diferite inițiative de educație preșcolară, cu focus pe cei mai vulnerabili copii și accesul lor la educație timpurie de calitate. Educația, inclusiv educația timpurie a copilului, este una dintre prioritățile Parteneriatul dintre Guvernul României și UNICEF pentru perioada 2013-2017.

Bucuresti, 10.04.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *