free download 78 travel guides written by experts

Grupul RTC se deschide pentru extinderea actionariatului

Dupa un proces amplu de restructurare prin care fondatorul grupului RTC a iesit din managementul operational al grupului, acum se deschid larg portile pentru extinderea actionariatului. Intentia este ca in anul 2009 sa fie cooptati in actionariat angajati si parteneri de afaceri, in 2010 fonduri de investitii, urmand ca ulterior diviziile RTC sa fie vandute catre actionari strategici sau sa fie listate la bursa.

“Structurarea grupului RTC, inceputa in ianuarie 2005, se apropie acum de final. A inceput cu definirea si separarea diviziilor, numirea in 2005 a cate unui CEO pentru fiecare divizie, apoi formarea unor structuri de management independente, sub fiecare CEO, in fiecare divizie. In acelasi timp, retragerea mea treptata din activitatea operationala a diviziilor si concentrarea asupra a ceea ce este comun intregului grup RTC: elaborarea unui set de valori la care tin (si ar trebui sa tinem cu totii), lansarea codului etic al RTC-ului, dezvoltarea culturii organizationale (“Imi pasa, Putem, Imi place !”) si, nu in ultimul rand, comunicarea cu presa J!

Astazi trecem la pasul urmator firesc pe calea guvernarii corporatiste a grupului RTC: infiintarea cate unui Consiliu Director (Board) la nivelul fiecarei divizii. El va fi format din 2 reprezentanti ai familiei, 2 directori din managementul grupului, 2 directori din terte sectoare de activitate si 3 directori din managementul operational al diviziei. Rolul principal al Boardului va fi asigurarea succesiunii managementului operational, controlul activitatii acestuia si aprobarea directiilor strategice de dezvoltare, a investitiilor importante si a sistemului motivational al managementului operational de top. Fiecare divizie se independizeaza astfel, RTC Holding (“grupul”) capatand astfel profilul unui investitor financiar.

Aceste modificari organizationale reprezinta fundamentul pentru schimbarile profunde pe care doresc sa le induc in grupul RTC: extinderea actionariatului! Asa cum am invatat in manualul de economie: startarea afacerii, atragerea unor asociati, iesirea la bursa J ! Aceasta etapa va dura in total 3-4 ani si se va desfasura in 4 faze. Prima faza o reprezinta atragerea managementului de top in actionariat printr-o schema de optiuni si actiuni. Aceasta ar trebui sa se finalizeze pana la toamna. Concomitent, vom incepe atragerea unor parteneri de afaceri in actionariat (unii ne-au semnalizat deja de mult timp aceasta dorinta a lor), iar faza a treia va cuprinde fonduri de investitii si va fi demarata la inceputul anului 2010. Faza a patra o va constitui listarea fiecarei divizii in parte la bursa sau, ca alternativa, dupa o abordare oportunistica, vanzarea unor divizii catre investitori strategici.

Banii atrasi din vanzarea de actiuni au in primele doua faze rolul de a intari capacitatea grupului de a supravietui crizei printr-o diminuare a creditelor si o crestere a capitalurilor proprii, dar si motivarea managementului. Banii atrasi in faza a treia de la fondurile de investitii vor da posibilitatea RTC-ului sa exploateze toate oportunitatile de crestere la momentul iesirii din criza. Iar fondurile obtinute in faza a patra au ca scop diversificarea portofoliului de investitii personal, investitia in proiecte noi si finantarea actiunilor cu incarcatura emotionala.

Personal, sunt bucuros ca am reusit sa-mi balansez in ultimul timp viata profesionala cu cea personala si cu cea familiala. La firmele pe care le voi cota la bursa voi ramane in continuare actionar majoritar sau minoritar, dupa caz. Profesional, din pozitia de membru al boardului, voi incerca sa identific in continuare, asa cum am facut-o in ultimii 20 de ani, nevoile unor clienti potentiali, insuficient satisfacute in Romania si sa gasesc tineri talentati care sa dezvolte, ca manageri, businessurile care sa satisfaca aceste nevoi. Structura RTC Holding imi da atat libertatea organizationala, cat si capitalul necesar pentru a face acest lucru. Maximizarea pe termen lung a valorii RTC Holding este congruenta cu crearea unor businessuri durabile si profitabile, cu formarea unor locuri de munca agreabile si cu cresterea nivelului de cultura si civilizatie in mediu in care traim si muncim. Cum spunem noi, RTC-istii, pe scurt: “Imi pasa! Putem! Imi place!”. Octavian Radu

Bucuresti, 29.06.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *