metalshow

Grupul Enel semnează acordul pentru achiziția furnizorului american de servicii de management pentru energie inteligentă EnerNOC

· Subsidiara Enel Green Power din America de Nord a semnat un acord pentru achiziția integral a EnerNOC, suma totală fiind de aproximativ 250 milioane dolari¹
· Tranzacția va transforma Grupul Enel în lider mondial în domeniul serviciilor de echilibrare a rețelelor de electricitate prin managementul consumului și va adăuga o nouă gamă de servicii de management al energiei pentru clienții comerciali și industriali.

Roma, Andover, 22 iunie 2017 – Enel Green Power North America Inc. (“EGPNA”), subsidiară a Grupului Enel,. a semnat un acord, aprobat în unanimitate de Consiliul Director al companiei americane EnerNOC, privind achiziția integrală a EnerNOC, pentru aproximativ 250 milioane de dolari. EnerNOC este un furnizor american de top pe piața serviciilor de echilibrare a rețelelor prin managementul consumului (demand response) și a serviciilor energetice pentru companii de utilități, clienți comerciali, instituționali și industriali. Achiziția EnerNOC va transforma Grupul Enel în lider mondial în domeniul serviciilor de echilibrare a rețelelor de electricitate prin managementul consumului, iar în același timp va pune la dispoziția actualilor clienți comerciali și industriali ai Enel serviciile și tehnologia de management al energiei dezvoltate de EnerNOC.

enel logo

„Achiziționarea de către Enel a companiei EnerNOC, la șase luni de la preluarea companiei Demand Energy Networks, ilustrează orientarea noastră strategică asupra domeniului tehnologiei și serviciilor energetice,” a declarat Francesco Venturini, directorul diviziei Global e-Solutions Enel. „Pe măsură ce continuăm să fim lideri în transformarea sectorului energetic, expertiza tehnologiceă și pozițiile EnerNOC pe piețele cheie vor contribui la susținerea eforturilor noastre, în timp ce utilizăm prezența globală a Grupului Enel pentru a deschide noi oportunități de afaceri și pentru a aduce servicii și soluții inovatoare către sutele de milioane de oameni pe care îi deservim în întreaga lume.”

Prin achiziția EnerNOC, lider mondial în serviciile de echilibrare a rețelelor de electricitate prin managementul consumului, Enel va prelua peste 8.000 de clienți, 14.000 de instalații aflate în administrare și un total de 6 GW de capacitate de echilibrare. Acests sistem permite consumatorilor comerciali și industriali să răspundă la semnalele pieței prin creșterea sau reducerea consumului lor de energie cu scopul de a rezolva situațiile de exces de producție sau de consum, asigurând atât o mai mare flexibilitate și stabilitate a rețelei, cât și o utilizare mai eficientă a infrastructurii de electricitate, precum și a resurselor energetice. Participarea clienților la echilibrarea rețelei prin acest sistem este remunerată , dacă acest lucru este permis de cadrul de reglementare relevant.

Grupul Enel va pune în valoare capacitățile EnerNOC de management al energiei, completând oferta de servicii a companiei pe piețele unde are în prezent operațiuni, inclusiv prin vânzarea încrucișată de noi servicii către baza existentă de clienți dar și prin extinderea pe noi piețe. În plus, prin creșterea flexibilității și a stabilității rețelelor, se așteaptă ca serviciile de echilibrare prin consum să aducă beneficii durabilității sistemului electricității în ansamblul său.

Conform acordului cu EnerNOC, EGPNA va lansa o ofertă către acționarii EnerNOC pentru 100% din acțiunila un preț de 7,67 USD pe acțiune, în numerar, ceea ce reprezintă o primă de aproximativ 42% față de cotația acțiunilor de la închiderea ședinței de tranzacționare din data de 21 iunie 2017 și de 38% față de prețul mediu de tranzacționare din ultimele 30 de zile, ponderat în funcție de volumul tranzacțiilor. Finalizarea tranzacției este estimată să aibă loc până în al treilea trimestru al anului 2017, după achiziționarea tuturor acțiunilor EnerNOC de către EGPNA și delistarea ulterioară a companiei, precum și obținerea tuturor aprobărilor necesare în materie de reglementare.

EnerNOC are rețele active de de reglaj prin managementul consumului în America de Nord, Europa și regiunea Asia-Pacific. În plus, programele software de management al energiei dezvoltate de EnerNOC permit companiilor să sporească eficiența unităților de producție, să simplifice gestionarea facturilor de utilități și să ușureze sarcinile de raportare. Instrumentele și serviciile de achiziții de energie ale companiei ajută clienții să cumpere energie conform unei strategii definite, să gestioneze riscurile și să optimizeze prețurile.

Enel Green Power North America, Inc., cu sediul în Andover, MA, administrează un portofoliu de peste 100 de centrale de energie regenerabilă, cu o capacitate totală de peste 3,3 GW și încă 900 MW în prezent în construcție. În luna ianuarie, Grupul Enel a cumpărat 100% din Demand Energy Networks (Demand Energy), o companie americană specializată în sisteme software inteligente și sisteme de stocare a energiei, al cărei platformă DEN.OSTM permite optimizarea în timp real a gestionării energiei, cu potențialul de a revoluționa modul în care energia electrică este produsă, stocată și consumată.

Grupul Enel operează în peste 30 de țări de pe cinci continente, producând energie printr-o capacitate gestionată de aproximativ 85 GW. Enel distribuie electricitate și gaze printr-o rețea de peste 2 milioane de kilometri, iar cu peste 65 de milioane de clienți de business și persoane fizice din întreaga lume, Grupul are cea mai mare bază de clienți dintre concurenții europeni. Enel este cea mai mare utilitate din Europa în ceea ce privește capitalizarea pieței și se află printre companiile de top din Europa în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportate. Divizia Enel de energie verde Enel Green Power (EGP), lider mondial în domeniul energiei regenerabile, gestionează 38 GW de centrale eoliene, solare, geotermale, biomasă și hidrocentrale în Europa, America, Asia, Africa și a ajuns recent în Australia.

¹ Aceasta se referă la valoarea capitalului social al EnerNOC și depinde de o serie de condiții la finalizarea tranzacției.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *