free download 78 travel guides written by experts

Grigorescu ar putea stabili un nou record pe piata romaneasca

la Licitatia de Art-Nouveau si Romantism

Peste 100 de opere de pictură şi grafică, sculptură şi instalaţii, având o valoare totală de aproximativ 750.000 de euro, vor fi puse în vânzare în cadrul Licitaţiei de Art-Nouveau şi Romantism şi Licitaţiei de Postmodernism şi Contemporană organizate de Artmark pe 13 aprilie. Evenimentul ar putea aduce un nou record de autor cu opera-vedetă „Ţărăncuţă odihnindu-se” semnată de Nicolae Grigorescu, estimată la o valoare de aproximativ un sfert de milion de euro.

Lucrări de pictură şi grafică reprezentative pentru Art-Nouveau-ul şi Romantismul româneşti, realizate de către artişti eminenţi precum Nicolae Vermont, Kimon Loghi, Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu sau Ştefan Popescu, vor ilustra formele pe care mişcările opuse raţionalismului şi convenţionalismului le-au luat în artă românească de la începutul secolului al XX-lea.

O noutate absolută a licitaţiei o reprezintă pictura „Irişi” (acuarelă pe satin, 19 x 14 cm), realizată de M. S. Regina Maria a României, una dintre puţinele opere de-ale sale care apar pe piaţa de artă din România. „Irişi” afirmă profunda sensibilitate a artistei în tratarea florilor, pentru care avea o mare pasiune şi care au constituit tema centrală a lucrărilor sale. Valoarea estimată a picturii este cuprinsă între 2.000 € şi 3.000 €.

Licitaţia de Art-Nouveau şi Romantism are în centrul atenţiei opera „Ţărăncuţă odihnindu-se” de Nicolae Grigorescu (ulei pe pânză, 65 x 44 cm), una dintre cele mai încântătoare picturi cu figuri feminine ale maestrului naţional. Prin motivul femeii înconjurate de vegetaţie, lucrarea subliniază pătrunderea influenţelor simboliste în creaţia lui Grigorescu, în timp ce tema universului idilic al satului românesc denotă preocuparea sa de tip romantic. Aparţinând unui capitol esenţial al operei grigoresciene, cel al reprezentărilor lumii rurale tradiţionale, pictura este estimată la o valoare cuprinsă între 150.000 € şi 250.000 €.

„Crini imperiali” (ulei pe carton, 59,5 x 24 cm) semnată Nicolae Tonitza este o altă operă-vedetă a acestei ediţii de licitaţie. Aparţinând ultimei sale perioade de creaţie, cea definită printr-un stil decorativ, influenţat de arta japoneză, opera atestă virtuozitatea pe care o atinsese Tonitza în utilizarea culorii. Lucrarea are o valoare estimată între 25.000 € şi 35.000 €.

Cele două licitaţii, Licitaţia de Art-Nouveau şi Romantism şi Licitaţia de Artă Postmodernă şi Contemporană, vor avea loc la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel, miercuri, 13 aprilie. Operele pot fi admirate în expoziţia deschisă gratuit publicului la J.W. Marriott Bucharest Grand Hotel, în perioada sâmbătă, 9 aprilie – miercuri, 13 aprilie 2011, între orele 11.00 – 21.00.

Bucuresti, 07.04.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *