free download 78 travel guides written by experts

Grefierul European vine la Bucuresti

Introducerea Grefierului European îi va degreva de sarcini pe judecători. Aceasta va fi tema centrală a dezbaterilor la Adunarea Generală a Uniunii Europene a Grefierilor (EUR). Este pentru prima dată, în 44 de ani, când principalul eveniment statutar al EUR se desfăşoară într-o ţară est-europeană, România.

Adunarea Generală EUR va dezbate “rolul grefierilor având în vedere creşterea volumului de sarcini judiciare în sistemele de justiţie din Europa“, aceasta fiind tema oficiala a evenimentului. În acest scop Adunarea Generală va discuta Cartea Verde a Grefierului European, iniţiată şi promovată de EUR şi cu contribuţia Confederaţiei Sindicale Naţionale MERIDIAN.

“Grefierul este piesa de legătură dintre cetăţean şi judecător. Procedurile juridice conduse sau însoţite de un grefier nu prevăd neapărat un avocat. Prin aceasta cetăţeanul are un acces mai rapid, direct şi favorabil la justiţie”, explică preşedintele CSN Meridian, Ion Popescu.

În România, Ministerul Justiţiei va promova o propunere legislativă de modificare a atribuţiilor grefierului, pe baza recomandărilor din Cartea Verde a Grefierului European.

La sesiunea de deschidere vor participa reprezentanţi ai grefierilor cu funcţii importante în statele membre EUR. De asemenea vor fi prezenţi oficiali din Directoratul General pentru Justiţie al Comisiei Europene, Ministerul Federal de Justiţie din Germania, Comisia Europeană pentru Eficienţă în Justiţie, Asociaţia Internaţională pentru Administrarea Curţilor de Justiţie, Asociaţia Europeană a Registrului Funciar. România va fi reprezentată de oficiali ai principalelor instituţii ale sistemului juridic, ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai CSN MERIDIAN şi FNS JUSTIŢIA.

Sesiunea de deschidere are loc pe 15 septembrie, orele 9.30 – 13.00, în Bucureşti, hotel Ramada Majestic, Calea Victoriei 36-38. Jurnaliştii sunt rugaţi sa confirme participarea în vederea acreditării la tel. 021 2125623; 021 3168017/18 sau email: csnmeridian@csnmeridian.ro sau csnmeridian@yahoo.ro cel mai târziu pînă pe 14 septembrie.

Uniunea Europeana a Grefierilor – EUR este o organizatie neguvernamentala europeana infiintata la data de 6 octombrie 1967, compusa din sindicate sau asociatii ale grefierilor sau ale functionarilor din justitie care executa sarcini comparabile cu cele ale grefierilor. EUR desfasoara activitati de promovare a justitiei si a beneficiilor acesteia pentru toti cetatenii, are o orientare pro-europeana si pro-democratica si prin Recomandarea Comitetului de Ministri 71(10) din 5 mai 1971, are statut consultativ pe langa Consiliul Europei.

Confederația Sindicală Națională MERIDIAN – CSN MERIDIAN este o organizație sindicală intersectorială, reprezentativă la nivel național, implicată constant în activități din zona dialogului social și a relațiilor industriale dar și cu preocupări pentru promovarea Justiției ca un garant al democrației, al statului de drept, al drepturilor lucrătorilor și al premizelor de dezvoltare economică și socială a României.

Federația Națională Sindicală JUSTIȚIA – FNS JUSTIȚIA este o organizație sindicală care reprezintă grefieri și alte categorii de personal angajat în sistemul de justiție din România. FNS JUSTIȚIA este afiliată în plan național la CSN MERIDIAN iar în plan european la E.U.R.

Bucuresti, 14.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *