free download 78 travel guides written by experts

Greenpeace Romania sustine un viitor energetic axat in jurul resurselor regenerabile

printr-un nou document destinat celor care doresc sa investeasca in domeniu

Un nou studiu Greenpeace România îşi propune să faciliteze accesul celor interesați de sursele de finanțare disponibile pentru investiții în domeniul energiei regenerabile și al eficienței energetice la informație și resurse în timp util. Materialul HYPERLINK "//www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/schimbari-climatice-energie/publicatii/surse-finantare-2014-2020/"SurseHYPERLINK "//www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/schimbari-climatice-energie/publicatii/surse-finantare-2014-2020/" de HYPERLINK "//www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/schimbari-climatice-energie/publicatii/surse-finantare-2014-2020/"finanHYPERLINK "//www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/schimbari-climatice-energie/publicatii/surse-finantare-2014-2020/"ţare 2014 – 2020. Domeniu: Energie Regenerabilă, Eficienţă EnergeticăHYPERLINK "//www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/schimbari-climatice-energie/publicatii/surse-finantare-2014-2020/", adresat potențialilor inițiatori de proiecte în acest domeniu, din mediul administrativ, dar și din mediul privat, face o sinteza a surselor de finanțare disponibile în prezent și în viitorul apropiat, atât pentru mediul rural, cât și pentru cel urban. Studiul, lansat iniţial în luna iunie a acestui an, este disponibil acum în format actualizat pe situl Greenpeace România.

Materialul urmărește descrierea condițiilor generale de accesare a finanțărilor disponibile prin Programele Operaționale (fonduri alocate de către Uniunea Europeană și Guvernul României) și din alte surse (ex.: Programul BAS România), așa cum sunt prezentate pe website-urile oficiale ale Ministerului Fondurilor Europene și ale Autorităților de management/ Organismelor Intermediare.

Greenpeace susține tranziția către un viitor energetic axat în jurul resurselor regenerabile, cu impact negativ redus asupra mediului, sănătății și economiei, și nedăunător pentru mediu. Studiile Greenpeace arată că ţara noastră are un potențial ridicat pentru generarea energiei din surse regenerabile: până în 2050, România și-ar putea acoperi 84% din necesarul energetic din surse solare, eoliene, termale etc. Această tranziție presupune eforturi și angajamente politice la nivel decizional înalt, implementate prin strategii, legislație şi finanțări. Totodată, tranziția către energie curată are implicații mari și la nivel local și individual prin implementarea de instalații fotovoltaice sau eoliene pentru consum la nivel de gospodărie, fermă sau comunitate.

“Ne dorim ca investițiile în surse curate de energie și în reducerea consumului să devina un fenomen extins în întreaga țară, la toate nivelurile: de la echiparea gospodăriilor la cea a instituțiilor și companiilor. Cu cât vor fi mai multe astfel de investiții, cu atât ele vor fi mai accesibile și mai ușor de implementat. Este important să arătăm că etapa de pionierat se apropie de final și că terenul pentru investiții la scară largă este deja pregătit.”, declară Ionuţ Cepraga, Coordonator de Campanii Greenpeace România.

De altfel, Greenpeace România a echipat în iunie 2015 Școala Gimnazială nr. 1 din Rovinari cu o instalație fotovoltaică de 10 kW. Școala își va reduce astfel atât costurile energetice, cât și impactul asupra mediului, generând practic o parte din energia de care are nevoie pentru a funcționa. “Nu suntem pioneri în domeniu, dar astfel de exerciții sunt relativ izolate în România. Întrucât ne dorim răspândirea cât mai rapidă a unor astfel de proiecte, venim cu acest material în întâmpinarea celor interesați de utilizarea energiei curate.“ , a adăugat Ionuţ Cepraga.

Bucuresti, 27.10.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *