free download 78 travel guides written by experts

Graficul săptămânii: Creșterea numărului de locuri de muncă în SUA în sectoare ciclice

Christopher Dembik, Director Analiză macro

Rezumat: Din cauza incertitudinilor continue, companiile americane au tăiat CAPEX-ul, dar n-au redus încă locurile de muncă. Cele mai recente state de plată publicate vinerea trecută sunt mai degrabă încurajatoare în ceea ce privește starea economiei SUA.

Titlul a fost o mare surpriză pentru majoritatea participanților din piață, căci NFP a depășit părerea majoritară la 128 000 față de 85 000 cât era estimat. Cifra este și mai impresionantă având în vedere că greva de la General Motors a avut un impact foarte negativ asupra locurilor de muncă și a scăzut 41 000 din cifră, conform BLS.

Pe deasupra, revizuirea în creștere de 95 000 net pentru august și septembrie tinde să confirme că economia este mai rezistentă decât se estimase.

Nu prea există surplus pe piață dacă numărul „persoanelor care nu au loc de muncă dar doresc unul” a revenit la nivelul pre-criză. Cu excepția cazului în care are loc un accident macro în noiembrie, ultimul raport NFP susține opinia că Fed ar putea lua o pauză în decembrie după trei reduceri consecutive.

Cu toate acestea, lucrurile nu sunt complet în regulă căci există încă semne de scădere, mai ales în mai multe sectoare ciclice (grafic mai jos):

grafic Mai multe locuri de munca in SUA
· Creșterea locurilor de muncă în construcții se află la 1,4% de la an la an, ceea ce se apropie de cel mai scăzut nivel al său din 2012 încoace;
· Creșterea locurilor de muncă în serviciile temporare de ajutor este în contracție, la minus 0,1%, cea mai slabă de la finalul lui 2016.

Este prea devreme să vorbim despre riscul de contagiune către alte sectoare și părerea noastră rămâne aceea că piața muncii din SUA este în continuare bine orientată pe termen mediu și scurt, în ciuda impactului războiului comercial și al încetinirii din China.

Săptămâna în date:
6 noiembrie: întâlnire oficială Macron-Xi. Unul dintre principalele obiective ale călătoriei lui Macron este de a crește exporturile agricole franceze către China. În altă ordine de idei, Banca Tailandei ar putea reduce ratele cu 25 puncte de bază, la 1,25%, pe măsură ce rata de schimb reală efectivă a THB este mult prea puternică.
7-20 noiembrie: Privatizarea loteriei naționale franceze (FDJ, de la Française des Jeux). Este parte din așa numita lege Pacte ce vizează privatizarea anumitor entități franceze cheie și mărirea creșterii afacerilor și transformarea companiilor pentru a face față competiției internaționale. FDJ este o companie foarte profitabilă: venitul a crescut cu o medie de 5% în ultimii 25 de ani și, anul trecut, a distribuit 130 de milioane de euro în dividende. Scopul guvernului francez este de a-și reduce partea din companie de la 72% la aproape 20%. Este considerată de către investitori ca fiind privatizarea anului pentru piața bursieră franceză.
11 noiembrie: Alegeri generale în Spania. Cele mai recente sondaje indică faptul că nu există o coaliție clară. PSOE se află încă în frunte, dar susținerea în favoarea sa este ușor în scădere la niveluri apropiate de alegerile din aprilie, în timp ce PP câștigă mai mulți susținători. Podemos este stabil. Deocamdată, singura coaliție viabilă ar fi o mare coaliție ce ar aduna PSOE și PP, ceea ce ar fi o premieră în istoria Spaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *