cleaning show toamna top
Shadow

Graficul săptămânii: creșterea exporturilor din Germania către China

Christopher Dembik
Director strategie macro Saxo Bank

Astăzi vă vom prezenta un alt grafic neplăcut legat de economia Germaniei. Săptămâna trecută, Destatis a confirmat că economia s-a contractat cu 0,1% de la trimestru la trimestru în al doilea trimestru și, pe baza startului foarte scăzut al T3, în special ultimul ZEW, riscul intrării în recesiune este destul de ridicat anul acesta.

Pe frontul exporturilor, începând din T3 2018 Germania s-a confruntat cu trei valuri negative combinate: criza creditelor din Turcia, riscurile legate de Brexit și, cel mai important, încetinirea din Chine ce afectează direct piața auto locală cheie. După o revigorare de scurtă durată în iunie, importurile chineze din Germania au intrat din nou în teritoriu negativ în iulie. Noi folosim media mobila pe 3 luni pentru a urmări importurile pentru a evita o volatilitate pe termen scurt prea mare. Importurile chineze din Germania au fost în scădere cu 0,4% de la an la an luna trecută.

Date fiind ultimele date legate de sectorul auto, economia Chinei și comerțul global, nu există niciun motiv acum pentru a estima o redresare ce ar putea ajuta economia germană. Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că cererea locală din Germania, care a fost destul de rezistentă în ultimele trimestre, începe să fie influențată negativ de scăderea sectorului industrial.

grafic Germania Saxo Bank

În următoarele săptămâni ne așteptăm la o dezbatere foarte aprinsă cu privire la stimulentele fiscale din Germania. Condițiile financiare sunt foarte favorabile – curba de randament din Germania este la cel mai plat nivel de la criza financiară încoace – dar soluțiile pentru a reporni motorul creșterii vor fi mai dificil de găsit decât în 2008 deoarece încetinirea țării este, de asemenea, profund legată de dificultățile structurale.

Astfel, un pachet de stimulente tipic keynesian, bazat pe reducerea temporară de TVA alături de alte scutiri fiscale, va aduce o alinare doar pe termen scurt. Nu va fi suficientă abordarea lipsei digitalizării, a infrastructurii și a creșterii pe termen lung a potențialului de creștere. O strategie pe termen lung ce poate include investiții ecologice este necesară pentru ca modelul economic german să reînvie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.