free download 78 travel guides written by experts

Gazul natural remodeleaza industria echipamentelor de masura

Utilizarea gazului natural se află pe un trend crescător la nivel mondial, specialiștii estimând că poate crește și cu 50% până în 2035, iar peste 10 de ani previziunile arată că în Europa vor fi dezvoltate rezerve suplimentare de gaz natural de aproape 150 miliarde metri cubi pe an. Cererea globală de gaz natural va fi cu 45% mai mare în 2030 decât în prezent, fiind generată de creșterile semnificative la nivelul cererilor pentru energie în țările dezvoltate și de nevoia tot mai mare de energie curată. În acest sens, gazul natural emite cu până la 60% mai puțin dioxid de carbon decât cărbunele și totodată generează mai puține emisii care afectează calitatea aerului. 

Și în România în primele opt luni ale anului consumul de gaze naturale a fost mai mare cu circa 4% faţă de anul trecut, totalizând peste 96 milioane MWh. Cantitatea de gaze naturale înmagazinată pentru iarna 2011 – 2012 este de aproximativ trei miliarde metri cubi, 63% din totalul cantității provenind din producția internă.

În acest context, tehnologiile recente care permit extinderea aprovizionării cu gaze naturale vor contribui la creșterea importanţei acestui combustibil. Companiile își dezvoltă totodată capacitatea de producţie a echipamentului de gaz natural pentru a satisface cerinţele de infrastructură. De fapt, cererile tot mai mari de gaze naturale au schimbat structura pieței mondiale, astfel încât se fac cercetări ample pentru a reduce cât mai mult posibil costurile de producţie şi de transport. Echipamentele dezvoltate de către producători se conformează acestor tendinţe.

În ultimele cinci decade utilizarea globală de gaz natural a condus la o varietate de tehnologii și practici în aproape toate țările lumii, iar industria echipamentelor a evoluat și s-a extins. Cerinţele de siguranţă sunt aplicate pentru întregul lanţ de procese de obţinere şi utilizare a gazelor naturale, de la explorare, extracţie, procesare, transport și depozitare până la distribuţie. Echipamentele sunt bazate pe standarde internaționale. Industria gazului natural necesită sisteme evoluate de automatizare și control pentru ca toate procesele să poată fi gestionate în siguranță. Producătorii și furnizorii trebuie să se conformeze normelor de reglementare, având capacităţi de control avansat al proceselor, pentru a maximiza livrarea de gaze naturale, reducând la minimum necesarul de energie. Practic, integrarea cuprinde oameni, mediu, procese, echipamente și management, iar toate aceste sub-sisteme ajută operațiile în reducerea riscului oferind fiabilitate, flexibilitate și control centralizat și de la distanta. Progresele tehnologiei în sectorul gazelor naturale au redus costurile de prelucrare, iar faptul că gazul natural este un combustibil "curat" (în comparaţie cu cărbunele şi alţi combustibili fosili) a condus la o creştere semnificativă a comerţului cu gaze naturale.

„Serviciile furnizate de dezvoltatorii de echipamente şi integratorii de sistem din sectorul gazelor naturale sunt extinse de la inginerie de proiect, contractare generală de servicii de automatizare, management de securitate al reţelelor de control al procesului sau instrumente de măsurare, sisteme de control până la sisteme avansate de aplicaţii pentru gaze naturale, cu scopul de a maximiza potențialul de business al clienților. Spre exemplu, noi livrăm soluții complete pentru măsură și automatizare și obținem informații precise în cel mai eficient mod posibil. Acest lucru înseamnă control, siguranță, SCADA, optimizare, instrumente de analiză, măsurare exactă, echipamente, sisteme electrice, telecomunicații integrate, instrumente de securitate, simulatori, managementul informației și așa mai departe. Pe scurt, oferim cele mai bune produse și aplicații ale noastre proprii şi ale partenerilor pentru întregul lanţ de aprovizionare, pe parcursul ciclului de viaţă al proiectului.”, spune Ion Andronache, președintele companiei românești Syscom18, unul dintre liderii naționali pe piața de automatizări și sisteme de măsură, companie care asigură soluții integrate și instalații complexe pentru industria de petrol și gaze.

„Targetăm în special Orientul Mijlociu și Eurasia întrucât aceste regiuni domină piața globală a furnizorilor de gaze naturale.”, a menționat de asemenea Ion Andronache. Aproape toţi producătorii de gaze naturale din Orientul Mijlociu şi Asia și-au petrecut ultimii doi ani pregătindu-se pentru extindere. Orientul Mijlociu are în special rezerve substanţiale de gaze şi până în prezent doar câteva procente din totalul rezervelor a fost exploatat. Acest lucru presupune că există potențial semnificativ pentru dezvoltarea industriei în regiune, atrăgând participarea egală atât din partea companiilor naționale de petrol și gaze deținute de stat, cât și din partea furnizorilor internaționali. Aceste companii au investit în industria gazelor naturale prin consorții și „joint ventures”.

Bucuresti, 23.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *