free download 78 travel guides written by experts

Gata cu pupăturile, mamă! / Kein Kuss für Mutter

Tomi Ungerer
Editura Arthur

Toby Gheruță este un motan căruia nu îi plac dulcegăriile. El are o reputație de protejat la școală, iar pupăturile mamei lui, doamna Angora Gheruță, nu îl ajută deloc.

Gata cu pupăturile, mamă! / Kein Kuss für Mutter

Unde mai pui că aceste pupături sunt oferite în cele mai nepotrivite momente: la școală, în văzul colegilor, sau ca modalitate de a-l trezi din somn și de a-l deranja dintr-un vis minunat:

“– E vremea să te trezești, îi șoptește mama Gheruță.

Toby n-o aude.

În visul lui tocmai punea laba pe un șoarece purpuriu prins la ananghie între două torturi aniversare.

– E vremea să te trezești, brotăcel dulce, îi strigă mama Gheruță și se apleacă să-și sărute mica ei rază de soare pe ureche.

E, ASTA chiar îl trezește pe Toby.

Toby urăște să fie pupat, iar să fii trezit dintr-un asemenea vis cu un pupic nu poate fi decât cel mai nesuferit lucru din lume. Scuipând și bombănind, sare din pat și se îndreaptă spre baie mormăind.

Toby nu se spală, nu-i place neam.

Nici după spălatul pe dinți nu se omoară.

Când intră în baie, trage repede zăvorul ca s-o țină pe maică-sa departe de el. Dă drumul la apă, o lasă să curgă și-și udă prosopul de față. Apoi se apucă să-și frece periuța de dinți de marginea chiuvetei. „În caz că trage cu urechea Băgăcioasa de mama“, se gândește Toby.
După care se așază confortabil și răsfoiește câteva benzi desenate jilave pe care le-a ascuns în spatele căzii.

Între timp, în camera lui Toby, mama Gheruță i-a aranjat frumușel hainele pe care tocmai le spălase și le călcase cu o seară înainte.

Nici asta nu-i place lui Toby. Preferă să caute și să-și aleagă singur cu ce să se îmbrace.

„Zici că-s îmbrăcat cu haine de păpuși dintr-un catalog comandat prin poștă“, se plânge el. „Bibilit și spilcuit ca un pisoiaș de carte poștală!“

Și, plin de o nouă mânie, își mototolește și cocoloșește hainele când nu-l vede mama.”

Ați ghicit, este vorba despre o carte despre relația dintre mamă și fiul ajuns la vârsta pubertății care începe să respingă orice fel de semn de afecțiune, mai ales în public.

Tonul este vesel, iar modul în care reacționează mama poate fi surprinzător. Cartea e cu siguranță una ce le va plăcea copiilor, care îi va amuza și din care vor putea învăța câte ceva.

Să nu vă surprindă dacă o să observați că al dumneavoastră copil preferă să mai amâne un pic somnul pentru a citi cartea și a descoperi întâmplările prin care trec protagoniștii.

Povestea nu este stufoasă. Mai mult, ilustrațiile fac ca acțiunea să fie ușor de urmărit – și sunt distractive pentru cei mici.

În sfârșit, cartea e prilej și de a învăța cuvinte în limba germană de către doritori – sau de a fi citită în limba germană, de către cunoscători. Gata cu pupăturile, mamă! este un volum bilingv.

Tomi Ungerer tratează în mod accesibil temele maturizării și independenței, prezentând foarte bine provocările părinților, dar și pe cele ale copiilor. Gata cu pupăturile, mamă! merită să fie descoperită de noi generații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *