metalshow

G DATA: un malware nou la fiecare 8,6 secunde

Furnizorul german de securitate IT a publicat Raportul malware ce include Top 25 obiective vizate de atacurile asupra online banking.

Experții de la G Data SecurityLabs au descoperit 1,8 milioane de tulpini noi de malware în prima jumãtate a anului 2014. Acest lucru înseamnã cã un nou malware de computer cu Windows OS apare la fiecare 8,6 secunde. Experții de securitate din Bochum au înregistrat o creștere în douã dintre categoriile de amenințãri, ce oferã recompense financiare semnificative – malware ce vizeazã fraude online banking și programe adware. Dezvoltarea la nivel mondial în sectorul troienilor bancari este privitã cu îngrijorare de cãtre experți și se așteaptã o creștere suplimentarã în aceastã categorie malware pânã la sfârșitul anului. Prognoza pentru întreagul an 2014 este clarã: cifra de 3,5 milioane de noi tipuri de programe malware va fi depãșitã pentru prima datã. O analizã a Top 25 obiective bancare aratã cã cei mai vizați sunt clienții bãncilor și serviciilor de plãți din USA, cu 48%. Experții vãd o mulțime de lucruri ce trebuie sã fie fãcute cu privire la mãsurile defensive pentru protecția clienților. 80% dintre setãrile de securitate recomandate de bãnci din întreaga lume sunt inadecvate și lasã clientul prada troienilor bancari, care pot manipula tranzacții fãrã sesizarea acestuia.

"În prima jumãtate a anului, s-a ajuns la un nivel record de troieni bancari detectați. Acest lucru ne-a determinat sã ne uitãm mai atent la țintele acestor atacuri. Țãrile vorbitoare de englezã sunt o țintã deosebitã pentru troienii bancari – 3.521 din cei investigați. 48% din Top 25 bãnci și furnizori de servicii financiare sunt situate în Statele Unite ale Americii," spune Ralf Benzmuller, șef al G DATA SecurityLabs, despre rezultate. "Troienii bancari sunt o afacere foarte profitabilã și un dispozitiv bine ancorat în economia subteranã. Pentru a doua jumãtate a anului 2014, ne așteptãm la o evoluție foarte dinamicã în acest sector," prezice Benzmuller.

Experții G Data SecurityLabs au identificat fix 1.848.617 noi tipuri de malware în prima jumãtate a anului 2014. În opinia experților, borna de anul trecut de peste 3.380.000 de tulpini noi ar putea fi depãșitã pânã la sfârșitul anului.

Scenariile de atac ale troienilor bancari s-au schimbat în 2014. Pe lângã folosirea kiturilor exploit, infractorii au încercat sã foloseascã valuri masive de spam ca punct de plecare pentru infectarea unui numãr mare de calculatoare. Evaluarea și analiza malware-ului și a obiectivelor vizate au dat urmãtoarele rezultate: din cele 825 obiective din întreaga lume, Bank of America și clienții sãi au fost cel mai frecvent în obiectivul infractorilor online, reprezentând 13% din toate cazurile. 48% dintre bãncile și serviciile de plãți vizate din Top 25 sunt situate în Statele Unite ale Americii, urmate de 24% în Marea Britanie și 16 % în Canada. În conformitate cu evaluarea experților, în multe țãri, computerele clienților sunt insuficient protejate. Potrivit experților, 40% din mãsurile de securitate obligatorii pentru clienții de online banking sunt vulnerabile la programele keylogger convenționale și 80% la troieni bancari.

Programele adware continuã sã fie la înalțime

O creștere rapidã a programelor adware a fost observatã, de asemenea, în prima jumãtate a anului 2014. Începând cu a doua jumãtate a anului 2012, numãrul de noi tipuri de malware din aceastã categorie a crescut cu un factor de 16. În prezent, adware reprezintã 14% din toate variantele de noi semnãturi. Aceste programe potențial nedorite (PUP) nu sunt malware în sensul tradițional, dar sunt supãrãtoare de multe ori pentru utilizatori. Odatã ce au ajuns în interiorul sistemului, adware-ul este greu de dezinstalat. Pentru distribuitorii acestor programe, metoda oferã un randament profitabil, cu un minim de efort.

Prognoza pentru cea de-a doua jumãtate a anului 2014

• Nivelul record de noi tulpini de malware: Pânã la sfârșitul anului, borna de 3,5 milioane de noi tipuri de malware va fi depãșitã.
• Sectorul adware va continua sã creascã: Sectorul delimitat de atacatori și malware-ul tip PUP va continua sã deranjeze utilizatorii de computere cu anunțuri și afișãri nedorite.
• Dezvoltarea troienilor bancari: Troienii bancari sunt o afacere profitabilã și un dispozitiv bine fixat în economia subteranã. Prin urmare, o creștere poate fi așteptata în lunile urmãtoare.

G DATA Malware Report este disponibil online pe link-ul: //www.gdata.de/rdk/dl-en-pcmwr_2014_01.

Bucuresti, 07.11.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *