metalshow

FX Update: Acordul cu Grecia nu aduce monedei unice niciun salt

de John J Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank

· Tranziția către acordul cu Grecia nu e finalizată
· EURUSD rezistă deasupra valorii de 1.12
· Piețele se complac în amorțire, în așteptarea creșterii dobânzii Rezervei Federale

Deși se pare că avem un acord cu Grecia obținut la Bruxelles și chiar dacă premierul elen Tsipras vine cu documentul acasă, cum se va implementa totul rămâne, deocamdată, în sfera incertitudinii.

Termenii înțelegerii nu par tocmai… generoși și am văzut deja respingerea prin vot popular a unui acord similar. Prin urmare, ne întrebăm de ce ar aproba Parlamentul de la Atena un asemenea acord?

Cu toate acestea, negocierea celor mai dure condiții au fost lăsate deoparte. Printre ele, înființarea unui fond de privatizare (a asseturilor publice ale Greciei) în Atena, nu în Luxemburg și acordul UE de a ”injecta” în sistemul bancar al Greciei suma de 25 de miliarde de euro pentru a recapitaliza băncile elene.

Piețele par să își țină respirația până când se clarifică substanțial problema Greciei, într-un fel sau altul. Incertitudinea majoră care a domnit săptămânile acestea s-a reflectat în volatilitatea opțiunilor EURUSD, dar această volatilitate nu a reușit să genereze o mișcare direcțională. Prin urmare, puțini investitori doresc să plaseze capitaluri semnificative când lipsesc semnale tehnice evidente și când valoarea opțiunilor e în scădere.

Grafic: EURUSD

EURUSD rămâne tributar marjei pe care o știm, nedorind să facă nicio mișcare direcțională semnificativă, cel puțin nu până când situația Greciei nu se va tranșa – în termeni de raport EURSD, chiar dacă parlamentul Greciei aprobă acordul, creșterea ar putea fi foarte limitată, pentru că atenția se va muta din nou pe divergența politicilor monetare SUA/UE, în plin sezon de rapoarte economice solide venite de peste Ocean.

Rezistența tactică pare a fi în jurul valorii înregistrate vineri, puțin peste 1.1200. Am văzut, totuși, și valori de rezistență la 1.1250.

Dincolo de asta, cred că intrăm într-o zonă de consolidare cu o linie descendentă, iar valoarea medie a ultimelor 200 de zile este aproape de 1.1550 acum. Dacă vom avea un raport sub 1.1000 la închidere, cred că e un semn mai mult decât evident că ne așteaptă o slăbire, în viitorul apropiat.

Sursa: Saxo Bank

Bucuresti, 13.07.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *