metalshow

Fundatia

Isaac Asimov
Editura Paladin

„Fundatia” este primul volum al uneia dintre seriile de renume din SF scrisa de unul dintre autorii care au marcat genul: Isaac Asimov.

Romanul il are in centru pe Hari Seldon, un matematician care a dezvoltat psihoistoria, o ramura a matematicii care poate prezice viitorul folosind legile actiunii maselor. Utilizand aceasta tehnica, Seldon prezice caderea Imperiului Galatic + lucru de neimaginat la momentul realizarii acestei afirmatii. Asa se face ca Hari Seldon si echipa sa sunt exilati pe o planeta la marginea sistemului solar. Seldon le spune celor pe care ii alege ca trebuie sa se axeze pe cel mai important lucru pe care il pot face – sa realizeze Enciclopedia galatica, o lucrare care sintetizeaza 12000 de ani de evolutie.

Peste ani si ani (la un termen anume ales de Seldon inainte de moartea sa), oamenii afla ca aceasta fusese o sarcina menita a-i distrage de la alte aspecte. Si ca au alta prioritate. Va lasam pe voi sa aflati care este aceasta.

Romanul este deosebit de interesant nu doar pentru ca face parte dintr-o serie pe care orice iubitor de SF ar merita sa o citeasca, ci pentru ideile dezbatute si societatea imaginata. Datele stiintifice incluse fascineaza, suscita interesul, iar intrigile si rasturnarile de situatie fac lectura placuta si tin cu sufletul la gura orice cititor. Un roman de neratat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *