metalshow

Fundatia “Renasterea” da startul Caravanei Nationale de informare si preventie a hepatitei A, B

Fundația “Renașterea pentru Sãnãtate, Educație și Culturã” a demarat ieri, 6 noiembrie 2014, Caravana Naționalã de informare și prevenție a hepatitei A, B și C. În acest context, a fost lansat și programul național de testare gratuitã a hepatitei C pentru publicul larg.

Caravana, parte integrant[ a campaniei „stop HEPATITA!”, este un demers al Fundației “Renașterea” în colaborare cu Societatea Românã de Gastroenterologie și Hepatologie și Societatea Românã de Boli Infecțioase și HIV/SIDA.

Scopul acestei caravane este de a susține implementarea programului de informare, educare și prevenție pentru hepatitã în România, dar și de a testa gratuit atât publicul larg, cât și personalul medical.

De asemenea, toți cei prezenți în cadrul pavilionului de testare au aflat cum se transmit cele trei tipuri de hepatitã, care sunt riscurile, dar mai ales cum pot preveni îmbolnãvirea.

“Suntem conviși cã problematica hepatitiei în România este una relevantã pentru societate, motiv pentru care considerãm cã avem datoria sã ne implicãm în rezolvarea ei. Astfel, caravana naționalã de testare gratuitã este un demers asumat și concret de rezolvare a acestei probleme naționale. Sperãm ca prin acest program sã ajungem la câți mai mulți oameni și sã depistãm din timp toate tipurile de hepatitã pentru a avea posibilitatea tratãrii acestor boli corespunzãtor”, a declarat Amalia Nãstase, membru în board-ul Fundației „Renașterea”.

Prezent la evenimentul de inaugurare a caravanei, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, Managerul Institutului Naþional de Boli Infecþioase "Matei Balº" a declarat: “Hepatitele virale reprezintã o problemã majorã de sãnãtate publicã la nivel global prin magnitudinea epidemiologicã și consecințe. Conform datelor Organizației Mondiale a Sãnãtãții, la nivel global peste 170 milioane de oameni sunt infectați infectaþi cronic cu virusul hepatitei C, iar în fiecare an se înregistreazã peste 3 milioane de cazuri noi de Hepatita C. România se afla în 2011 pe locul 25 în Euro Hepatitis Index, iar în 2014 prevalența virusului hepatitic C este de 3,23% reprezentând 633,080 pacienți. Hepatita C este o afecțiune pandemicã de cinci ori mai rãspanditã decât HIV. Acest tablou îngrijorãtor este un indicator pentru importanța prevenției necesarã pentru evitarea acestei boli.”

Prevenția este necesarã pt a evita astfel de boli

Infecția cronicã cu virus hepatitic B sau C este principala cauzã a cirozei hepatice, bolii hepatice terminale, a carcinomului hepatocelular și a transplantului hepatic în numeroase țãri, fiindu-i atribuite aproximativ 27% din cazurile de cirozã hepaticã și aproximativ 25% din cele de carcinom hepatocelular înregistrate la nivel global. Infecțiile cronice cu virusuri hepatitice cresc semnificativ riscul de mortalitate de cauzã hepaticã, aceasta fiind cotatã la nivel global ca fiind a 25-a cea mai frecventã cauzã de deces.

Infecțiile cronice cu virusuri hepatitice se asociazã cu risc sporit de dezvoltare a patologiilor asociate, cum ar fi coronaropatiile sau diabetul zaharat.

Programul național “ stop HEPATITA!” prevede acțiuni pentru un an în toate zonele importante de informare, educare și prevenție și pentru toate publicurile țintã de la copii, tineri și adulți. Zonele de acțiune sunt: pentru hepatita A- acțiuni de educare despre importanța igienei inca de la scoala, campanii complexe de educare; pentru hepatita B- campanii de informare despre importanța prevenției atât prin vaccinare, cât și protejare sexuala; pentru hepatita C – campanii de detectare a bolii, de conștientizare a implicațiilor ei și a posibilitãților de vindecare.

Bucuresti, 07.11.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *