Visualfest 2022
Shadow

Fundația pentru SMURD, cu sprijinul KAUFLAND ROMÂNIA, marchează primul eveniment de instruire cu ajutorul Centrului mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență

  • Pe 12 mai la Scoala George Calinescu din Bucuresti a avut loc un prim eveniment de instruire a elevilor pentru răspuns la situații de urgență utilizând Centrul mobil de instruire pentru răspuns la situații de urgență. Cu această ocazie a avut loc și o conferință de presă de prezentare către publicul larg a acestuia.
  • Centrul mobil de instruire a fost achiziționat de Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Fundația pentru SMURD, cu sprijinul Kaufland România încă din anul 2021 și pus la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, dar utilizarea lui nu a fost posibilă până acum datorită situației epidemiologice.
  • Centrul mobil de instruire este în valoare de 435,707.8 EUR, din care 386,590.9 EUR sunt contribuția Kaufland România, iar 49,116.9 EUR sunt contribuția Fundației pentru SMURD din sumele colectate de la populație prin 3.5%.

160 de elevi au fost instruiți pentru evitarea incidentelor casnice și gestionare situațiilor de urgență
Cu această ocazie Centrul mobil își începe activitatea de instruire, după această lungă perioadă de pandemie, în unitățile de învățământ, urmând ca în cursul anului să staționeze în mai multe orașe din țară pentru a forma o parte cât mai mare a populației în vederea cultivării comportamentelor de evitare a incidentelor casnice și gestionare a situațiilor de urgență. Astăzi, în intervalul 9-17, aproximativ 160 de elevi din cadrul Școlii George Călinescu, în serii consecutive de 10 elevi, participă la instruire în cadrul acestui centru mobil (durata unui ciclu de instruire este de 30 minute).

SMURD Centrul mobil de instruire pentru răspuns la situații de urgență

Momentul a fost marcat prin prezența reprezentanților instituțiilor implicate în răspunsul la situații de urgență

La evenimentul care a avut loc la Școala George Călinescu au participat: ministrul educație, dl Sorin Câmpeanu, secretar de stat, șef al DSU, dr Raed Arafat, dl general locotenent Dan Paul Iamandi, inspector general, IGSU, dl prefect al Municipiului Bucuresti dl Toni Greblă, dna Mihaela Stefan, Inspector general scolar, Municipiul Bucuresti precum și dl Marco Hößl, Director General Kaufland România.

Simulări realiste ale situațiilor de urgență pentru asigurarea unei învățări experențiale

Centrul mobil de instruire este dotat cu echipamente inteligente ce simulează situații de urgență, cum ar fi incendiile dar și un pachet inteligent pentru condiții meteo extreme, simularea realistă a unui cutremur și a modalității cum se percepe acesta în locuință (apartament), un telefon inteligent pentru situații de urgență conectat la alte elemente de recuzită inteligente din cadrul centrului, simulând răspunsul unui operator de urgență.

Scăderea numărului de accidente casnice și instruire a populației pentru un răspuns rapid în cazul unor evenimente nedorite

Prin obiectivul său de formare a populației, Centrul mobil va îmbunătăți capacitatea de identificare și reducere a pericolelor, astfel încât să scadă numărul de accidente în locuințe. Participanții la formare experimentează scenarii de urgență sigure, dar extrem de realiste, ce pot varia în intensitate și rezultat.

„.Ne bucură nespus faptul că avem oportunitatea să fim parteneri într-o acțiune pe cât de nobilă, pe atât de importantă. Prin informație și cunoaștere înlăturăm nesiguranța și ne pregătim pentru neprevăzut. Este important să educăm tinerele generații să crească cu această sete de cunoaștere și încredere de sine. Iar în acest caz, educația salvează vieți”, declară Marco Hößl, Director General Kaufland România.

Dr. Raed Arafat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, spune: „Acest Centru mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență se va alătura Caravanei Fii pregătit, ca parte a demersurilor Departamentului pentru Situații de Urgență și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență de a pregăti populația pentru un răspuns prompt, adecvat și eficient în situații de urgență. Invităm toate unitățile școlare interesate să-și exprime intenția de a găzdui un astfel de eveniment de instruire a elevilor lor utilizând acest Centru. Vom face toate demersurile ca acest Centru ca și Centrul Fii Pregătit să ajungă la cât mai mulți copii și tineri și, dar și la populația largă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.