free download 78 travel guides written by experts

Fundatia pentru protectia animalelor VIER PFOTEN a transferat cu succes

cele 11 feline catre Africa de Sud

VIER PFOTEN  a eliberat sambata 7 iunie, cele 11 feline de la doua dintre gradinile zoologice din Romania in LIONSROCK.

Cei 9 pui de leu, un leu adult si un pui de tigru au calatorit pe cale rutiera si cu  avionul aproape 72 de ore pentru a ajunge in rezervatia VIER PFOTEN, LIONSROCK unde vor putea trai in conformitate conditii asemanatoare celor din libertate. Tansportul felinelor a inceput de la gradina zoologica Braila, miercuri, 4 iunie si a continuat la gradina zoologica Brasov unde li s-a alturat un leu adult, Jazz si la gradina zoologica Hunedoara de unde a fost luata Aline, toate indreptandu-se apoi spre rezervatia LIONSROCK.

Transportul a fost facut pe cale rutiera pe ruta Ungaria, Austria si Germania, pana la Frankfurt, de unde au fost imbarcati in avion joi, 5 Iunie.  Vineri 6 iunie 2008  la ora 3.05 PM felinele au ajuns in Africa de Sud.

La aeroport au fost intampinate de reprezentantii VIER PFOTEN si cativa jurnalisti. De aici au fost imbarcate intr-un camion cu directia LIONSROCK unde au fost eliberate sambata, 7 iunie la 8 AM.

LIONSROCK are o suprafata de 1250 ha si adaposteste 36 de lei, un tigru bengalez, doi leoparzi precum si alte specii de animale salbatice. A fost deschis in Februarie 2008 pentru a adaposti felinele mari provenite din captivitate privata. LIONSROCK ofera animalelor conditii de viata asemanatoare cu cele pe care le-ar fi avut in libertate. Aici animalele traiesc in siguranta si in conformitate cu necesitatile speciei.

Actiunea face parte cadrul unui proiect mai amplu desfasurat de VIER PFOTEN impreuna cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, cu scopul de a oferi solutii pentru imbunatatirea conditiilor din gradinile zoologice din Romania si reamenajarea lor conform cerintelor directivelor UE. Acesta a fost demarat la inceputul anului 2007 prin semanarea a doua acorduri de colaborare cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Garda Nationala de Mediu si cuprinde programe de control al reproducerii animalelor, un plan de relocare a animalelor din gradinile zoologice neautorizate sau fara posibilitati de reamenajare si autorizare, precum si organizarea de workshopuri de pregatire pentru specialistii si personalul de ingrijire din gradinile zoologice.

Primul transport de feline catre LIONSROCK a fost efectuat de catre VIER PFOEN anul trecut, cand doi lei de la gradina zoologica din Brasov au fost transferati in rezervatie.

Primul training destinat managerilor, veterinarilor si personalului de ingrijire din gradinile zoologice din Romania a fost organizat de  VIER PFOTEN in septembrie 2007, in colaborare cu gradina zoologica Schoenbrunn din Viena, Austria si Federatia Gradinilor Zoologice din Romania. Principalele teme abordate pe durata celor doua zile au fost structurate in doua parti: una informativa cu notiuni si norme despre scopul, organizarea si functionarea unei gradini zoologice moderne si o parte practica de lucru interactiv, referitoare la activitatea si intretinerea zilnica a animalelor intr-o gradina zoologica moderna.

Despre feline
9 pui de leu de la gradina zoologica Braila
Varsta: 5 luni (3 pui), 10 luni (3 pui) si 14 luni (3 pui)
Pui de leu rezultati din lipsa unui program coerent de gestionare a reproducerii animalelor in gradinile zoologice.
Probleme: malnutritie

1 leu adult: “Jazz”, de la gradina zoologica Brasov
Varsta: 7 ani
Leu salvat de VIER PFOTEN din captivitate privata (de la un fotograf ambulant) si gazduit pana in prezent de gradina zoologica Brasov.

1 pui tigru: “Aline”,  Zoo Hunedoara
Varsta: 11 luni
Pui rezultat din lipsa unui program coerent de gestionare a reproducerii animalelor in gradinile zoologice.
A fost aleasa pentru a fi transportata in Africa de Sud, deoarece, specialistii rezervatiei cautau o femela pentru tigrul Koda.

Despre Lionsrock
Amenajarea rezervatiei Lionsrock a fost inceputa la 1 februarie 2007 de catre VIER PFOTEN, ca o noua casa pentru felinele mari provenite din captivitate.
Situata in Africa de Sud (300 km de Johannesburg), rezervatia se intinde pe 1242 ha si este construita dupa cele mai moderne standarde astfel incat felinele sa aiba posibilitatea sa traiasca conform necesitatilor fiziologice ale speciei, sub permanenta supraveghere a unei echipe VIER PFOTEN si evaluarea periodica a unei echipe de medici veterinari.
Pana in prezent rezervatia adaposteste 25 de lei, un tigru bengalez, doi leoparzi si alte specii de animale salbatice specifice regiunii.
Toate animalele din rezervatie sunt sterilizate avand in vedere ca LIONSROCK nu incurajeaza reproducerea animalelor salvate.
Mai multe informatii: www.lionsrock.org

Despre VIER PFOTEN in Romania
VIER PFOTEN Romania, membra a Vier Pfoten International, a fost infiintata in anul 2000. Printre cele mai cunoscute proiecte VIER PFOTEN Romania se afla: „Caini pentru oameni”, „Copiii invata sa protejeze animalele”, Proiectul destinat reabilitarii gradinilor zoologice, infiintarea si logistica pentru clinica mobila din Romania si campania „Cainii simt oamenii. Oamenii ce simt?”

Despre VIER PFOTEN in lume
VIER PFOTEN este o organizatie internationala pentru protectia animalelor avand birouri in Austria, Germania, Olanda, Elvetia, Romania, Bulgaria, Marea Britanie, Ungaria si Africa de Sud, dar care isi desfasoara activitatea oriunde animalele au nevoie de ajutor.
VIER PFOTEN lupta pentru respectul fata de toate formele de viata si pentru acceptarea faptului ca animalele sunt fiinte cu trairi proprii care au dreptul de a trai potrivit necesitatilor lor.

Bucuresti, 10.06.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *