metalshow

Fundatia ECDL isi anunta sprijinul pentru Asociatia Europeana pentru e-Aptitudini (EeSA)

Asociatia Europeana pentru e-Aptitudini (EeSA), o initiativa a comunitatii europene pentru e-aptitudini, a fost lansata in deshiderea evenimentului de lansare a European e-Skills Week pentru a se accentua necesitatea dezvoltarii si promovarii e-aptitudinilor si a instruirii digitale in Europa. Fundatia ECDL si EeSA impartasesc convingerea ca e-aptitudinile si competentele digitale constituie  fundamentul pentru succesul Europei ca o societate inovativa si integrata.

EeSA recunoaste ca e-aptitudinile vor reprezenta factorul diferential pentru crearea de noi idei, produse si servicii si vor fi catalizatorul pentru prosperitatea Europei intr-o economie globala digitala. Pentru a face fata provocarilor tot mai ridicate ale competitivitatii, serviciilor si incluziunii sociale europene, EeSA exprima viziunea general sustinuta conform careia o concentrare cat mai mare pe construirea de capacitati umane este de o importanta vitala.

Aceasta orientare spre dezvoltarea de capacitati umane are o relevanta specifica pentru domeniul de educatie IT. Accesul la Internet de mare viteza pentru ciclul scolar primar si secundar este decisiv, dar pentru a creste sansele de angajare pe viitor, exista o cerinta imediata pentru a asigura accesul la instruire IT integrata si materiale de curs conform curriculei. De asemenea, este necesar sa se ofere calificari si stimulente pentru profesori astfel incat acestia sa adopte IT&C-ul intr-un mod inovativ si sa retransmita aceste cunostinte catre elevi intr-o forma cu adevarat interactiva.

Potrivit Directorului Executiv al Fundatiei ECDL, dnul. Damien O’Sullivan „Pe masura ce Europa iese din recesiune, noi aptitudini pentru noi locuri de munca vor fi solicitate si dovada competentelor digitale va fi necesara. S-a estimat ca pe viitor 90% dintre locurile de munca vor pretinde aptitudini IT&C si ca urmare, guvernele, Uniunea Europeana si factorii interesati ai comunitatii de e – aptitudini trebuie sa actioneze acum pentru a se asigura ca cetatenii sunt pregatiti in acest sens. E necesar sa existe o mai mare angajare la nivel de politica pentru dezvoltarea e-aptitudinilor, sustinuta de o investitie dedicata si pentru a se atinge rezultatele urmarite, masurile specifice trebuie implementate la scara larga.”
 
Pentru a maximiza efectele pozitive ale competentelor digitale, masurile specifice ar trebui implementate pentru integrarea grupurilor cu risc mare de excludere din societatea digitala. Cea mai buna metoda de a aplica aceste masuri este prin coinvestitii si prin folosirea fondurilor nationale si europene orientate in aceasta directie pentru a asigura proiecte practice corelate cu nevoile reale de la locul de munca.

EeSA reprezinta o comunitate larga de factori interesati ce ridica problema cultivarii competentelor digitale, creste nivelul de constientizare a studiilor IT&C si a oportunitalor de cariera si ajuta la instruirea oamenilor cu noi aptitudini pentru noi locuri de munca, pentru integrare, dezvoltare si inovatie in Europa.

Bruxelles, 04.03.2010

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *