free download 78 travel guides written by experts

Fundația Comunitară București lansează runda a doua de finanțare din Bucureștiul Pregătit, fondul pentru cutremur și alte dezastre majore

Fundația Comunitară București lansează a doua rundă de finanțare din Bucureștiul Pregătit, fondul pentru cutremur și alte dezastre majore. În valoare de 470.000 de lei, noua rundă de finanțare poate fi accesată prin aplicație pe www.bucurestiulpregatit.ro/runda-2/ până la data de 15 aprilie 2020. Finanțările vor fi acordate pe o perioadă de maximum 12 luni.

Alături de partenerii fondatori, IKEA România, ING Bank, Lidl România, programul Bucureștiul pregătit este susținut și de Endava și Enel.

Programul Bucureștiul Pregătit își propune ca niciun bucureștean să nu fie surprins nepregătit de un cutremur major. Dezvoltat de Fundația Comunitară București, programul a fost inspirat de articolul “Cutremur în orașul vulnerabil” al Georgianei Ilie, publicat de DOR în iulie 2017.

Articolul detaliază scenariul unui cutremur de dimensiuni similare celui din 1977, care ar putea afecta până la 450.000 din bucureșteni și ar putea aduce pierderi de 7% din PIB-ul anual al României (potrivit datelor Băncii Mondiale).

A doua rundă de finanțare din Bucureștiul Pregătit va susține minimum un proiect din trei arii de interes: educare și simulare pentru cutremur în școli, tehnologie (proiecte de tip software și hardware) și cursuri de prim ajutor și pregătire pentru dezastre.

Bucurestiul Pregatit - Cainii Utilitari ajuta in Albania

Aria de interes „tehnologie software” include finanțarea unor soluții dezvoltate de Code4Romania în cadrul Civic Labs, soluții testate și dezvoltate pe baza unei cercetări exhaustive. Este și motivul pentru care apelul pe proiecte din runda 2 de finanțare a fondului Bucureștiul Pregătit se desfășoară pe platforma Civic Labs.

Pot aplica organizații non-guvernamentale neafiliate politic sau echipe compuse din minimum trei persoane constituite ca grup de inițiativă fără personalitate juridică, care vor desfășura activitățile propuse în București sau în județul Ilfov.

Aplicațiile vor fi evaluate de către un juriu independent, din care fac parte Georgiana Ilie, COO DoR, autoarea articolului Cutremur în orașul vulnerabil, Alina Stan, Education Specialist, World Bank, Ela Bălan, Coordonator programe fundații comunitare, ARC, prof. Iuliana Armaș, Facultatea de Geografie, Mircea Ilie, Sustainability Leader, IKEA România, Silvia Mihăilescu, Director Marketing & Comunicare ING Bank, Cristina Hanganu, Director Comunicare & CSR, Lidl România, Roxana Cîrcu, Bucharest Delivery Unit Manager Endava, Andreea-Sonia Florian, Public Affairs Specialist Enel.

Proiectele câștigătoare vor fi anunțate până la data de 10 iunie 2020.

Calendarul complet, criteriile de eligibilitate, procesul de selecție, formularele de aplicație sunt disponibile pe www.bucurestiulpregatit.ro/runda-2/.

“Știm că nimeni nu poate opri venirea unui cutremur și că din finanțări private nu putem consolida sutele de clădiri vulnerabile care s-ar putea prăbuși. Însă facem ceea ce știm bine, din primii opt ani de viață ai fundației: aducem comunitatea împreună să vorbim despre problema unui seism major și să găsim soluții.

Cursuri de prim ajutor Colegiul Mihai Viteazul - Medigate

Strângem resurse de la companii și oameni obișnuiți, ca să creștem inițiativele din domeniu. Proiectele susținute în prima rundă de finanțare deja lucrează pentru binele tuturor, iar asta ne face să continuăm”, a declarat Alina Kasprovschi, director executiv, Fundația Comunitară București.

Începând cu această rundă de finanțare, doi noi parteneri susțin Bucureștiul Pregătit, Endava și Enel România, și se alătură partenerilor fondatori: IKEA România, ING Bank, Lidl România.

“Ne bucurăm să susținem programul Bucureștiul Pregătit și sperăm că experiența noastră în tehnologie software să ajute la pregătirea comunității locale, în eventualitatea unui cutremur major” a declarat Roxana Cîrcu, Bucharest Delivery Unit Manager Endava.

“Când vine vorba de dezastre naturale, precum cutremurele, sau fenomenele meteorologice extreme, nu poti fi niciodată prea pregătit. Inițiativa Bucureștiul Pregătit este menită să ajute la salvarea de vieți, oferind fonduri acelor proiecte care pot avea un impact major în acest sens.
Tocmai de aceea salutăm astfel de proiecte, care ajută la creșterea nivelului de informații despre cum ar trebui să reacționăm în cazul unui dezastru major, precum un cutremur”, a declarat Alessio Menegazzo, Sustainability and Institutional Affairs Director în cadrul Enel România.

Bucurestiul Pregatit - Cartea de colorat Educatia pentru cutremur. Crucea Rosie Sector 6

Prima rundă de finanțare

Proiectele susținute cu 475.000 lei în prima rundă de finanțare, lansată în aprilie 2019, sunt încă în curs de desfășurare:
– Câini salvatori – Asociația Clubul Câinilor Utilitari: program de pregătire și atestare, de către MAI, pentru 10 câini de căutare și salvare.
– Pregătit înseamnă protejat – Societatea Națională de Cruce Roșie din România, Filiala Sector 6: cursuri de prim-ajutor și pregătire pentru dezastre pentru 100 de educatoare din grădinițe și 45 de studenți.
– Antisesimic District –ARCEN, în parteneriat cu Re:Rise, Asociația pentru Reducerea Riscului Sesimic: proiect pentru reducerea vulnerabilității la cutremur a comunității din cartierul Icoanei (District 40) prin educare, consultări publice, crearea unei hărți a vulnerabilității cartierului, maparea resurselor și dezvoltarea unei metodologii pentru alte cartiere din București.
– STAR – Sistem de Transmitere a Alertelor prin Radio – Societatea Română a Radioamatorilor: creșterea capacității tehnice a rețelei de comunicații post-seism, dotarea și instruirea altor ONG-uri partenere aflate în colaborare cu DSU cu aparatură STAR.
– Acordarea primului ajutor – Asociația Medigate: cursuri de prim-ajutor pentru locuitorii din București și Ilfov.

Detalii despre proiectele finanțate în prima rundă: http://bucurestiulpregatit.ro/proiecte-finantate/.

Context local

Un cutremur major se poate întâmpla oricând și poate opri funcționarea orașului. Bucureștiul are peste două milioane de locuitori, mii de clădiri vechi sau înalte, metrou, un lac de acumulare cu un baraj vechi care poate inunda un sfert de oraș, cea mai mare rețea de distribuție a gazului și toate instituțiile care fac să funcționeze statul român (multe dintre ele cu sedii în clădiri cu risc seismic).

În București există doar 3.000 de pompieri, personal SMURD și voluntari care ar putea interveni în caz de cutremur, necesarul pentru oraș fiind de treizeci de ori mai mare. Donațiile de sânge curente (50.000 de donații/an) nu acoperă jumătate din necesar, iar nevoia de după un dezastru ar putea fi cu mult mai mare. Un câine salvator poate salva până la șase persoane într-o oră dar are nevoie de antrenament constant și atestare.

La un cutremur major pierderile economice în București, de la viețile oamenilor la clădirile distruse, de la încetarea producției la asigurarea adăpostului și hranei pentru sinistrați – se ridică la mai mult de 10 miliarde de euro, adică 7% din PIB, potrivit estimărilor Băncii Mondiale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *