free download 78 travel guides written by experts

Fotograful de la Mauthausen

Benito Bermejo
Editura Corint

O fotografie valorează cât o mie de cuvinte, se spune. Ei bine, catalanul Francisco Boix, unul dintre spaniolii republicani care s-au refugiat în Franța după ce trupele conduse de Franco au învins în Războiul civil din Spania, spanioli care au fost ulterior capturați de trupele germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a reușit să salveze numeroase fotografii din lagărul de concentrare din apropierea orașului austriac Linz.

Fotograful de la Mauthausen

Aceste fotografii au fost utile în demascarea ororilor care aveau loc în cadrul lagărului și în acuzarea unora dintre cei care îi torturau pe prizonieri.

Fotografiile și fotograful l-au inspirat pe Benito Bermejo să scrie cartea Fotograful de la Mauthausen în care încearcă să pună în context fiecare negativ în parte.

Mărturiile, documentele de arhivă și fotografiile, toate sunt îmbinate cu măiestrie de autor și fac ca efortul lui Francisco Boix să fie unul care permite și astăzi ca adevărul despre ce s-a întâmplat în lagărele de concentrare să fie cunoscut.

Meritul cel mai mare al cărții este că s-a concentrat asupra lui Francisco Boix și prezintă viața acestuia, atât cât este cunoscută. Cititorii află astfel detalii importante despre situația din timpul Războiului Civil din Spania, ideologii, despre fuga în Franța și capturarea de nemți și, desigur, despre viața din lagărul de concentrare de lângă Linz.

”Suntem de părere că Boix merita această cercetare. Nu era nevoie să prezinte trăsături supraomenești. Era de ajuns rolul său în păstrarea anumitor documente excepționale despre ceea ce s-a întâmplat în lagărul Mauthausen între 1938 și 1945.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *