caravana metropolis
Shadow

Fotbal minut cu minut

Ovidiu Blag
Editura Publisol

Multor persoane tinere li se poate părea ciudat să audă că o treime din populație asculta o emisiune la radio. Da, nu existau alternativele disponibile astăzi, însă succesul emisiunii Fotbal minut cu minut nu trebuie pus pe seama acestui lucru. Dimpotrivă. Audiența emisiunii era atât de mare în bună măsură datorită realizatorilor, acelor crainici-reporteri cum sunt numiți în carte.

Fotbal minut cu minut de Ovidiu Blag

Ovidiu Blag spune în prefață că “demersul nostru e unul ce ține de o datorie de onoare: aceea de a aduna poveștile minunate ale acestor oameni fenomenali care au adus românilor bucurie într-o perioadă în care ele erau atât de rare. Oameni care au îndurat frigul pe stadioane, dar care, prin vorbele lor pline de duh, cuvinte ce adeseori știau să ocolească nemiloasa cenzură, ne aduceau în casă căldură. Căldura lor sufletească și căldura unor meciuri ce, povestite de ei, reușeau adeseori să fie mult mai frumoase decât în realitate.”

Citind “cartea de față veți avea sentimentul că urmează o etapă trăită zeci și de ani la microfoanele Radioului național de o pleiadă de crainici-reporteri dăruiți pasiunii sportului pe undele hertziene într-o lume din ce în ce mai sofisticată și ademenită la alte vrăji ale gazonului.”

“Domozină, ai legătura!” – acesta era începutul emisiunii Fotbal minut cu minut, iar vocea îi aparținea lui Gheorghe Minoiu.

“Românii aveau un sentiment aparte ascultând această emisiune. Era, cu siguranță, parte integrantă din existența lor. Fără a exagera cu nimic, se poate spune că atunci când aproape o treime din populația unei țări ascultă în direct o producție media, aceasta este foarte importantă în viața de zi cu zi. Fotbal minut cu minut aducea în case verva, nervul, suspansul, competiția, adevărul și, peste toate, emoție. O mare parte din succesul ei se prea poate să se fi datorat vremurilor gri în care, paradoxal, ea și-a trăit gloria. Dar cu siguranță că fără acea pleiadă de jurnaliști excepționali care au fost parte din Fotbal minut cu minut, succesul ei nu ar fi fost același.

Acești crainici care au asigurat comentariile la startul emisiunii și care au performat la microfon zeci de ani (…) s-au comportat exact ca membrii unei familii. Au făcut din radio propria casă, iar din colegii lor, prietenii lor cei mai buni.”

Volumul include interviuri și povești cu unii dintre ”zeii microfonului” precum Ion Ghițulescu, Teoharie Coca-Cosma, Dan Voicilă, Ilie Dobre, Adrian Fetecău, Ovidiu Ioanițoaia (și mulți alții), conducători de club, arbitri și jucători.

Veți regăsi și fotografii dar și un cod QR care vă permite accesul la un conținut media special.

Dacă ați ascultat fie și o singură ediție a emisiunii Fotbal minut cu minut, atunci această carte o să vă încânte, o să vă trezească amintiri și o să vă ofere posibilitatea de a cunoaște mai bine pe cei care au făcut ca emisiunea să fie atât de populară. Dacă nu ați ascultat emisiunea, însă ați dori să aflați mai multe despre mulți dintre cei care au făcut istorie la radio, atunci cartea de față o să vă placă și vouă.

Lectură plăcută tuturor!

Leave a Reply

Your email address will not be published.