free download 78 travel guides written by experts

Fostul realizator TV Titus Munteanu a incetat din viata

Televiziunea Română anunţă cu regret încetarea din viaţă a cunoscutului om de televiziune Titus Munteanu.

Titus Munteanu şi-a început cariera în Televiziunea Română în 1966, unde a fost redactor, realizator, dar şi director al canalului TVR 1. A creat formate şi a realizat emisiuni pentru TVR timp de peste 45 de ani.

„Când am ajuns la TVR, nu era altă televiziune. Eu aveam alt drum, făcusem Conservatorul, am început să cânt jazz, cu un muzician de excepţie, Richard Oschanitzky, un pianist genial. Eu cântam la flaut şi am înregistrat împreună muzică pentru multe filme. Apoi am fost repartizat la Timişoara, iar el mi-a sugerat televiziunea, unde erau muzicieni foarte buni”, povestea Titus Munteanu pentru revista internă a TVR.

De-a lungul îndelungatei sale cariere, a semnat numeroase emisiuni de divertisment şi muzicale de mare succes. „Ca redactor muzical, am colaborat cu Dan Mihăescu, Alexandru Bocăneţ (cel mai bun prieten al meu), Paul Urmuzescu. Mai târziu, am început să fac emisiuni pe scenarii proprii, lucrând cu Doina Anastasiu, Ovidiu Drugă, Sanda Cepraga: Caravana melodiilor (în ’78, prima emisiune color, realizată cu Mihai Mârţu şi Carul 5), Marius, Olimpia şi Mihai, Un trio formidabil (premiul I la Festivalul Charles Chaplin, Gavrovo 1984), Şlagăre în devenire, Lumea se grăbeşte, Corina contra Corina, recital Angela Similea – Un albastru infinit, Totul e posibil în joc (în colaborare cu televiziunea olandeză, a luat prima menţiune a României la Montreux), Duelul vedetelor (Premiul APTR, 1992), Astă-seară ne distrăm în familie cu angajaţii TVR (Premiul APTR, 1993), Tele trio show, cu crainicele dansând, Revelioanele TVR, zece Festivaluri Mamaia”, mai spunea Titus Munteanu în INFO TVR.

Una dintre cele mai cunoscute emisiuni de care şi-a legat numele a fost „Şcoala vedetelor”, o producţie creată în 1995, premiată în repetate rânduri. Premiul criticii muzicale „Mihail Jora” şi Trofeul „Trandafirul de Argint” – Montreux (1996) sunt doar două dintre distincţiile primite.

În 2004 a reluat această producţie de mare succes, cu altă generaţie a Şcolii vedetelor.

„O carieră în televiziune se construieşte cu muncă multă, seriozitate, constanţă şi pasiune. Trebuie să ştii de la început în ce te implici, să ştii că munca de televiziune presupune multe ore petrecute fără familia ta, multe sărbători în care nu eşti acasă. Iar dacă eşti la început, e bine să nu-ţi doreşti celebritatea din prima zi, ci mai degrabă să înţelegi tot acest fenomen, să începi de jos”, declara Titus Munteanu într-un interviu.

Titus Munteanu este cel care a contribuit la lansarea unor cunoscuţi artişti români, printre care Angela Similea, Olimpia Panciu, Mihai Constantinescu, Elena Cârstea, dar şi a unora din generaţia actuală ca Adi Despot, Călin Goia, Călin Geambaşu, Gianina Corondan etc.

Unul dintre cele mai recente proiecte ale sale este „O dată-n viaţă”, difuzat de TVR 1 şi prezentat de Iuliana Tudor.

Titus Munteanu avea 72 de ani.

A absolvit, în 1996, Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti, secţia flaut. În perioada 1966-1971, a fost profesor de flaut la Liceul George Enescu, asistent la clasa de flaut a Conservatorului Coprian Porumbescu, dar şi colaborator permanent al TVR.

Din 1971 până în 1997 a fost redactor, apoi realizator în cadrul Redacţiei Divertisment din TVR.

În septembrie 1998 a devenit director de programe TVR, iar din 1999 până în 2001 a ocupat funcţia de director TVR 1.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Bucuresti, 18.12.2013
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *