free download 78 travel guides written by experts

Forumul Padurilor – de la taieri ilegale la protectie si gestionare durabila

Având în vedere schimbările ce au loc în cadrul Guvernului și agenda publică definită de evenimentele recente, Forumul Pădurilor din 12 noiembrie 2015, Bucuresti, se amână.

Greenpeace România, WWF România, Fundația Eco-Civica și ProPark – Fundația pentru Arii Protejate organizează pe 12 noiembrie 2015 un forum dedicat protejării pădurilor la care sunt invitați actorii relevanți din domeniul forestier, de la care se așteaptă angajamente ferme. Forumul își propune agrearea unui manifest pentru zero tăieri ilegale până în 2020.

În lunile mai și iunie ale acestui an, în cadrul protestelor societății civile pentru protejarea pădurii, a fost elaborat un set de revendicări, dintre care o parte se reflectă deja în inițiative legislative. Dintre acestea, revenirea Jandarmeriei ca instituție cu rol de control în domeniul silvic și înființarea Gărzii Forestiere au reprezentat semnale pozitive. Cu toate acestea, situația pădurilor din România este critică. Conform datelor oficiale, anual sunt extrase ilegal 8,8 milioane de metri cubi de lemn din pădurile României1, din care doar 0,5 milioane de metri cubi sunt descoperite la control2. Cadrul de reglementare și aplicarea legii trebuie să răspundă acestei presiuni urgente: lipsa de acțiune imediată înseamnă pierderea luptei împotriva despăduririlor.

În acest context, “Forumul Pădurilor, De la tăieri ilegale la protecție și gestionare durabilă” își propune să reunească reprezentanți ai instituțiilor cu responsabilități în domeniul silviculturii, într-un dialog cu reprezentanți ai societății civile, organizațiilor profesionale, asociații ale companiilor din domeniu, ale proprietarilor și administratorilor de păduri. Scopul forumului este de a schița o direcție de cooperare pentru gestionarea durabilă și protejarea pădurilor și de a sublinia angajamentele actorilor-cheie pentru eradicarea fenomenului tăierilor ilegale în următorii 5 ani. Acestea vor fi contrastate cu revendicările societății civile și reunite la final în declarația forumului – un manifest pentru zero tăieri ilegale până în 2020.

Forumul, gândit ca o masă rotundă între autorități, societate civilă și actori interesați, va discuta în primul rând cadrul legal de care este nevoie pentru ca pădurile să fie cu adevărat protejate. Societatea civilă are o serie de cerințe de bază în ceea ce privește întărirea și transparentizarea sistemului de monitorizare a managementului forestier în cadrul Ministerului Mediului. Este nevoie de o hartă a zonelor de risc de infracțiune silvică, sistemul de verificare a transportului de masă lemnoasă să fie adus în spațiul online, pentru ca publicul să poată verifica direct, iar amenajamentele silvice trebuie integrate în sistemul informatic de urmărire a masei lemnoase. Aplicarea legii în păduri și în circuitul lemnului vor fi de asemenea abordate, urmărind să fie schițate măsurile cheie ale Poliției, Jandarmeriei și nou înființatei Gărzi Forestiere și obiectivele pe care acestea și le propun pentru a elimina tăierile ilegale.

În final, forumul va discuta și propune un posibil model de urmat: o viziune forestieră durabilă, pe termen lung, pornind de la aportul expertului dr. Lutz Faehser despre modelul de administrare a pădurii din Luebeck, Germania, care îmbină protejarea pădurii cu interesele comunității locale.

Pentru a ne asigura că și generațiile viitoare se vor putea bucura de păduri naturale, e nevoie de acțiune urgentă și de implicarea tuturor membrilor societății. Acest forum reprezintă un pas către angajarea actorilor cheie și a unor măsuri concrete pentru a salva pădurile României.

1 Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 32/2015 privind înfiinţarea Gărzilor Forestiere.
2 Conform unei analize Greenpeace, în perioada 2013-2014, la nivel național, instituțiile de control au descoperit un volum anual de 0,5 milioane de metri cubi de lemn ilegal sustras din pădurile României.

Bucuresti, 29.10.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *