metalshow

Formaldehida duce Romania mai aproape de Curtea Europeana de Justitie

Comisia Europeana a inaintat Romaniei avertismentul final (‘Aviz motivat’) privind incalcarea de catre Romania a mai multor texte de referinta ale legislatiei de mediu a UE atunci cand a permis construirea fabricii de producere de formaldehida a Kronospan Sebes (1). Cazul de incalcare (infringement) a fost deschis (2) de Comisia Europeana, Directoratul de Mediu, ca urmare a unei sesizari formulate de ONG-urile din Romania implicate in campania “Sebes fara Poluare!”. Daca Romania nu reuseste sa elimine acuzatiile care i se aduc, atunci acesta ar putea deveni primul caz in care Romania este adusa in fata Curtii Europene de Justitie in privinta evaluarilor impactului asupra mediului.  

Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie (ex. Formaldehida, praful de lemn fin PM10).

In anul 2007 Kronospan a construit pe platforma sa industriala de la Sebes o fabrica de producere de formaldehide cu o capacitate de productie de 60000 de tone pe an, aceasta fara o evaluare a impactului asupra mediului si inainte de obtinerea unei autorizatii de construire. Autoritatile cu competente in caz (Garda de Mediu Alba) nu au aplicat masurile legale corespunzatoare impotriva Kronospan si au incalcat asadar Directivele Europene privind evaluarea impactului asupra mediului (Directiva EIA) si privind prevenirea pericolelor de accidente majore in care sunt implicate substante periculoase (Directiva SEVESO). Mai grav decat atat, ca urmare a solicitarilor Kronospan de a ‘legaliza’ fabrica, autoritatile romane competente (Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu) au emis un aviz de mediu pentru constructia deja existenta, dar ilegala a companiei.

In comunicatul sau de presa din data de 18 martie 2010, Comisia Europeana arata ca Romania a incalcat Directivele europene EIA si SEVESO atunci cand nu au aplicat masurile corespunzatoare pentru sanctionarea fabricii ilegale pentru producerea a 60000 de tone de formaldehida pe an. Potrivit Comisiei, un prim avertisment scris ("Scrisoare de somare") a fost trimis Romaniei in octombrie 2009. A primit din partea autoritatilor romane un raspuns nesatisfacator, ceea ce a obligat Comisia sa trimita un avertisment scris final privind situatia de infringement.

“Am cautat implicarea Comisiei Europene deoarece ne-am saturat sa asistam la nepasarea grava si constanta a autoritatilor pentru acele legi menite sa ne protejeze si sa ne asigure o corecta informare si consultare inainte de luarea oricarei decizii in privinta unei operatiuni industriale la o asemenea scala. Autoritatile romane nu numai ca au refuzat sa aplice legile respective, dar mai grav decat atat au coalizat activ cu Kronospan in a incerca sa acopere gravele ilegalitati comise,” a declarat Matei Mircea, Presedintele Centrului Independent pentru Protectia Mediului Sebes.

“Dupa o monitorizare de peste 3 ani a platformei industriale de la Sebes si a atitudinii autoritatilor romane fata de Kronospan, concluziile trase sunt extrem de ingrijoratoare pentru Romania: autoritatilor le lipseste in mod evident vointa de a aplica legislatia de mediu si nu pare sa le pese de dreptul publicului de a decide in privinta viitorului sanatatii mediului si comunitatii lor. Vom sustine in continuare cazuri la diferite niveluri de decizie, atat europene cat si nationale, pentru a asigura ca se aplica toate masurile corespunzatoare, inclusiv in privinta autoritatilor responsabile,” a declarat Stefania Simion, Director Executiv al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Cluj-Napoca.

Bucuresti, 19.03.2010

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *