free download 78 travel guides written by experts

FOCUS CHILE la prima ediție PELÍCULA

– LATIN AMERICAN FILM & EXPERIENCE in Bucharest –

Savoare și pasiuni chilene

14-18 septembrie 2016

PELÍCULA – LATIN AMERICAN FILM & EXPERIENCE (14-18 septembrie 2016, București)  a pregătit pentru cei pasionați de America Latină un program special de filme din Chile și, cu sprijinul Ambasadei Republicii Chile în România, aduce în fața publicului un invitat special recunoscut pe plan internațional: compozitorul chilian Diego Fontecilla.


Cinematografia chiliană va fi reprezentată la prima ediție a festivalului de 4 filme extrem de diferite unul de celălalt ca gen: animație, dramă, thriller, documentar.

”Pentru Ambasada Republicii Chile în România reprezintă un privilegiu faptul că țara noastră a fost aleasă ca “invitat de onoare” (Focus Chile) la această primă ediție a festivalului PELÍCULA – LATIN AMERICAN FILM & EXPERIENCE IN BUCHAREST, căruia îi urăm mult succes și la cat mai multe ediții în viitor. Aceasta este o oportunitate unică de a aduce cat mai aproape de publicul român industria filmului chilian, o industrie care în ultimul deceniu a cunoscut un succes și un avânt uimitor. Sperăm ca, în această luna septembrie, când Chile sărbătorește ziua independenței, publicul român să se poată bucura de cinematografia chiliană.” – a transmis Ambasada Republicii Chile în România.

Câștigătorul Oscar de anul acesta pentru cel mai bun scurtmetraj de animație, Historia de un oso (2014) în regia lui Gabriel Osorio Vargas prezintă poveste unui urs care prin intermediul unei diorame mecanice transmite un mesaj cu  un puternic impact emoțional. Este primul film din Chile care a obținut o astfel de recunoaștere la nivel internațional, precum și prima producție din America Latină care a câștigat un premiu Oscar. (Miercuri, 14 septembrie, ora 19:30, Cinema Elvira Popescu.)


Talion (2015), creația lui Martín Tuta, este un thriller care aduce în prim plan probleme sociale cu care ne confruntăm cu toții: corupție, manipulare din partea mass media, crimă, șantaj și pedofilie. Mirubin este personajul principal care își face dreptate singur, pedepsindu-i pe răufăcători  indiferent de cine sunt ei, prin modalități brutale. În scurt timp devine o țintă mobilă, fiind urmărit de diferite persoane cheie din guvern sau jurnaliști.

Cei 4.200 km de coastă ascund adesea povești cutremurătoare: de la genocidul populațiilor indigene din Patagonia de la începutul secolului XX până la practicile monstruoase ale regimului lui Pinochet despre care se știe că ar fi aruncat în ocean în jur de 1.200 cadavre. El boton de Nacar este un film care poate fi rezumat într-o singură frază: oceanul conține istoria întregii umanități. Acesta a obținut premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Berlin și ilustrează, conform regizorului Patricio Guzmán, o parte importantă din istoria statului Chile.      

La memoria del agua este o dramă care prezintă un moment din viața lui Javier și Amanda și încercarea lor de a trece peste un accident ce le-a schimbat complet viețile. Un lucru este cert… dragostea rămâne. Regizorul Matías Bize este cunoscut publicului din România pentru producțiile emoționante (En la Cama, La Vida de los Peces). Invitatul special al primei ediții Pelicula, artistul chilian  Diego Fontecilla, cel care semnează coloana sonoră a filmului La memoria del agua, se va întâlni cu publicul la finalul proiecției (Vineri, 16 septembrie, ora 18:00, Cinema Elvira Popescu.)

Diego s-a nascut în 1976 în Santiago, în 1999 și-a încheiat studiile de vioară și compoziție, iar în 2003 a absolvit Școala de Teatru. Începând din 2004 și până în prezent, Diego a compus o multitudine de creații muzicale pentru filme, video-dans, teatru, TV și reclame. A câștigat premii internaționale pentru coloanele sonore ale filmelor En la Cama, De Jueves a Domingo, A Memoria que me Contam și  La Vida de los Peces.

„Suntem onorați sa avem la prima ediție a festivalului susținerea Ambasadei Republicii Chile în România. Cele 4 producții din Chile vorbesc despre diversitate, despre probleme universale, au culoare, melancolie, unicitate. Prezența compozitorului Diego Fontecilla la București este un motiv de bucurie pentru noi și suntem extrem de încăntați că putem oferi aceste momente publicului nostru.“ – a declarat Ileana Cecanu, președintele festivalului.

Informații detaliate despre eveniment și programul acestuia sunt disponibile pe website-ul festivalului, iar biletele pot fi achiziționate prin intermediul Eventbook.

¡Hasta pronto!

Pagina de facebook: https://www.facebook.com/PeliculaLAFE
Pagina de instagram: @peliculalafe

Cu sprijinul: Ambasada Chile, Ambasada Mexic, Ambasada Peru, Ambasada Frantei, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Ambasada Argentina, Ambasada Brazilia, Ambasada Cuba, Ambasada Uruguay, Ambasada Venezuela

Sponsori: Cinemax, Cinemax 2, Discovery

Parteneri: POINT, Eventbook, BrandFusion, DHL, Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica, ANTZ

Parteneri media: Radio Guerilla, Zile și Nopți, Cinemagia, Observator Cultural, Orasul meu, Vice, Cinefan, Veioza Arte, Urban.ro, All about Romanian Cinema, COOLtura Mall.

Locații partenere: Chez Elvire, Journey Pub, Lente, M60, Peru Bistro si Harbour.

HISTORIA DE UN OSO (11’) – Focus Chile
BEAR STORY
Scurtmetraj, animație
Regizor: Gabriel Osorio Vargas (Gabriel Osorio)
14.09
An old, lonesome bear tells the story of his life through a mechanical diorama.
/
Un urs bătrân și singur își spune povestea vieții printr-o dioramă mecanică.

RETOUR A ITHAQUE (95’) – Cuba, Franta
RETURN TO ITHACA
Dramă
Regizor: Laurent Cantet
Actori: Isabel Santos, Jorge Perugorría, Fernando Hechavarria
15:09

Sun is setting in Havana. After 16 years, five friends are reunited. From dusk to dawn, they will laugh, sing and dance together.
/
Soarele apune în Havana. După 16 ani, 5 prieteni se reunesc. De la amurg la răsărit, ei vor râde, cânta, dansa împreună.

MI AMIGA DEL PARQUE (86’) – Uruguay, Argentina
MY FRIEND FROM THE PARK  – Uruguay, Argentina
Dramă
Regizor: Ana Katz
Actori: Julieta Zylberberg, Andrés Milicich, Mirella Pascual
15.09
Running away from a bar without paying the bill was just the first adventure  for Liz (mother to newborn Nicanor) and Rosa (supposed mother to newborn Clarisa).
/
Să fugă dintr-un bar fără să plătească a fost doar prima aventură a Lizei (proaspăta mămică a lui Nicanor) și a Rosei (presupusa mămică a nou-născutei Clarisa).

LA MEMORIA DEL AGUA  (88’) – Focus Chile
THE MEMORY OF WATER
Dramă/Romance
Regizor: Matías Bize
Actori: Elena Anaya, Benjamín Vicuña, Néstor Cantillana
16.09

The story follows young couple Javier and Amanda, and the test they have to go through after an accident changes their lives completely.
/
Povestea urmărește un cuplu tânăr, Javier și Amanda, și testul prin care trebuie să treacă după ce un accident le schimbă complet viețile.

TUDO QUE APRENDEMOS JUNTOS ( 102’) – Brazilia
THE VIOLIN TEACHER
Brazilia – dramă, musical
Regizor: Sérgio Machado
Actori: Lázaro Ramos, Kaique de Jesus, Elzio Vieira
16.09

The movie tells the story of Laerte (Lázaro Ramos), a talented violinist who after failing to be admitted into the OSESP Orchestra is forced to teach music classes to teenagers in a public school in Heliopolis.
/
Filmul spune povestea lui Laerte, un violonist talentat, care, după ce a ratat admiterea în Orchestra Osesp, este forțat să dea lecții de muzică adolescenților dintr-o școală publică din Heliopolis.

TRES BELLEZAS (97’) – Venezuela
3 BEAUTIES
Venezuela, comedie, horror, thriller
Regizor: Carlos Caridad-Montero
Actori: Diana Peñalver, Josette Vidal, Fabiola Arace
17.09
The movie tells the story of Perla who is obsessed with having a beauty queen in the family.
/
Filmul spune povestea Perlei care este obsedată să aibă o regină a frumuseții în familie.

THE BOOK OF LIFE (95’) – Mexic, SUA
Animație/Aventură/Comedie
Regizor: Jorge R. Gutiérrez (as Jorge R. Gutierrez)
Actori: Diego Luna, Zoe Saldana, Channing Tatum (voci)
17.09

Manolo embarks on an adventure that takes him through three fantastic worlds where he must face his greatest fears.
/
Manolo pornește într-o aventură care parcurge trei lumi fantastice, unde trebuie să-și înfrângă cele mai mari temeri.

LA DELGADA LINEA AMARILLA (95’) – Mexic 
THE THIN YELLOW LINE  
Dramă
Regizor: Celso R. García
Actori: Damián Alcázar, Joaquín Cosio, Silverio Palacios, Gustavo Sánchez Parra, Américo Hollander.
17.09

Five men are hired to paint the lines of a road. The challenges they must face will change their lives forever.
/
Cinci bărbați sunt angajați să traseze marcajele unui drum. Provocările de care vor avea parte le vor schimba viețile pentru totdeauna.

TALION (85’) – Focus Chile
Crimă/Thriller
Regizor: Martín Tuta
Actori: Viviana Rodríguez, Tiago Correa, Manolo Cruz
17.09

The movie tells the story of the masked man Mirubin who is against ineffective justice. It is a personal war.
/
Filmul spune povestea mascatului Mirubin care este împotriva justiției ineficiente. Este un război personal.

TRUMAN (108’) – Argentina
Dramă/Comedie
Regizor: Cesc Gay
Actori: Ricardo Darín, Javier Cámara
14.09, 18.09
Julián receives an unexpected visit from his friend Tomás, who lives in Canada. The two men, together with Julián’s faithful dog, Truman, will go through many emotional and surprising moments.
/
Julian primește o vizită neașteptată de la prietenul său, Tomas, care locuiește în Canada. Cei doi bărbați, însoțiți de credinciosul câine al lui Julian, Truman, vor împărtăși momente emoționante și surprinzătoare.

CLIMAS (84’) – Peru
Dramă
Regizor:  Enrica Pérez
Actori: Fiorella de Ferrari, Renato Gianoli,Claudia Ruiz del Castillo
15.09, 18.09
The movie tells the story of three women of different ages and backgrounds who must cope with living in three distinct regions of Peru.
/
Filmul spune povestea a trei femei de vârste și origini diferite care trebuie să facă față vieții din trei regiuni distincte din Peru.

QUE HORAS ELA VOLTA?(112’) – Brazilia
THE SECOND MOTHER
Comedie/Dramă
Regizor: Anna Muylaert
Actori: Regina Casé, Helena Albergaria, Michel Joelsas
18.09

When the housekeeper’s daughter suddenly appears, social barriers make their presence felt in the house.
/
Atunci când fata menajerei își face apariția, barierele sociale apar în casă.

VIVA (100’) – Cuba
Dramă
Regizor: Paddy Breathnach
Actori: Héctor Medina, Jorge Perugorría, Luis Alberto García
17.09, 18.09
When everything is for sale, what’s the value of love?
/
Când totul este de vânzare, care este valoarea dragostei?

EL BOTON DE NACAR (82’) –Chile
THE PEARL BUTTON
Documentar
Regizor: Patricio Guzmán
Actori: Patricio Guzmán, Raúl Zurita
17.09

The ocean contains the history of all humanity.
/
Oceanul conține istoria întregii umanități.

LA SAL DE LA TIERRA (110’) – Brazilia
THE SALT OF THE EARTH
Documentar, biografic, istoric
Regizori: Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders
Actori: Sebastião Salgado, Wim Wenders, Lélia Wanick Salgado
15.09, 16.09, 18.09
The movie tells the story of the life and work of Sebastião Salgado, a photographer who has spent forty years documenting deprived societies in hidden corners of the world.
/
Filmul spune povestea vieții și muncii fotografului Sebastião Salgado care a petrecut 40 de ani documentând societățile defavorizate din colțuri ascunse ale lumii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *