Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Foc in adanc

Vernor Vinge
Editura Nemira

„Foc in adanc” este un roman SF tip space opera care a fost rasplatit cu premiul Hugo in 1993. Odata ce reusesti sa te obisnuiesti cu civilizatiile imaginate de Vinge (pe langa oameni apar, pe de o parte, Puterile, pe de alta o planeta unde traiesc un soi de „caini” care comunica telepatic si unde fiecare individ este alcatuit din patru membri), esti pur si simplu fascinat de idei si prins in valtoarea aventurilor eroilor.

Daca ar fi sa ofer o scurta introducere in povestea romanului, atunci ar trebui sa spun ca o civilizatie umana aflata in Exteriorul Superior a descoperit o arhiva de date veche de 5 miliarde de ani. Din pacate, a eliberat o entitate inteligenta, tehnologica, o Putere care a fost inchisa o lunga perioada de timp. Aceasta pune stapanire pe planeta si isca un razboi pentru a invinge celelalte Puteri.

Cativa oameni reusesc sa scape – o nava cu doi adulti si multi copii aflati in capsule care le permiteau hibernarea. Dar aceasta nava aterizeaza pe o planeta unde are loc o alta batalie pentru putere intre niste fiinte dure, cu mentalitate medievala. Mai mult, aceste fiinte sunt aparte: ca niste caini, insa fiecare individ este alcatuit din patru membri. Fireste ca nava este atacata imediat, adultii ucisi, iar cativa privitori incearca sa salveze copiii. Daca vor reusi in tentativa lor de salvare si ce se intampla cu Puterea nou reactivata va lasam pe voi sa aflati. La fel, va lasam sa descoperiti caracteristicile civilizatiilor si legile care guverneaza planetele.

„Foc in adanc” este un roman antrenant, care solicita atentia cititorului, mai ales la inceput, pentru a se putea obisnui cu numele si elementele specifice civilizatiilor imaginate. Este insa un roman care se citeste usor, stilul specific naratiunii clasice impletindu-se armonios cu cel lapidar caracteristic comunicatiilor in retea.

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *