free download 78 travel guides written by experts

Florin Iaru in dialog cu cititorii la Festivalul ‘Dilema veche’ din Cetatea Medievala Alba-Iulia

Simbata, 1 octombrie, de la ora 13.00, in cadrul Festivalului „Dilema veche”, scriitorul Florin Iaru va avea o intilnire cu cititorii unde va discuta despre cel mai recent volum aparut la Editura Polirom – Fraier de Bucuresti. Intilnirea va avea loc in cadrul Clubului Dilema – „Placerea de a citi”, ce se va desfasura la „Traseul celor trei fortificatii”, din Cetatea Medievala Alba-Iulia.

Alaturi de autor, vor intra in dialog Robert Serban, Radu Pavel Gheo si Mircea Vasile.

Aflat la prima editie, Festivalul se va desfasura in perioada 30 septembrie-2 octombrie si va gazdui expozitii, conferinte, lansari de carte, concerte, proiectii de film, spectacole de dans si degustari de bucate. Festivalul „Dilema veche” este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Primaria Alba-Iulia si Consiliul Judetean Alba.

Fraier de Bucuresti, cel mai recent volum semnat de Florin Iaru, a aparut in colectia Ego. Publicistica a Editurii Polirom. „Daca doriti sa revedeti trecutul, intr-o noua prezentare!” – acesta ar putea fi un motto nimerit pentru volumul de povestiri scrise si publicate sapataminal pe parcursul ultimilor ani de Florin Iaru.

Textele penduleaza intre orasul cufundat in bezna din anii comunismului si Capitala (cu majuscula) cuprinsa de fiorul capitalismului (cu minuscula). Viata literara sau intim urbana, viata de somer sau de gazetar in libertate (si cu carte de munca)…

„Verva si tandretea strins impletite in versurile lui Florin Iaru se regasesc intacte in prozele scurte – foarte scurte! – pe care poetul a inceput sa le scrie de aproape un deceniu (din 2004, mai exact). Memorialistic in mare parte din Povestirile din Bucuresti (care pot fi citite in aceasta carte), fantazind liber in Povestile neterminate (publicate deocamdata doar in foileton, in revista 24 FUN, din 2009 incoace), el isi deapana istorioarele parca grabit, parca nepasator, de parca nici n-ar fi mare lucru de spus, doar nu sint decit scene marunte, decupate din fluxul cotidian. Da!, dar nu e nevoie de mult timp pentru ca ritmul alert al acestor miniaturi narative sa ne captiveze, iar vocea care le rosteste stie sa presare deasupra lor exact atitea «ingrediente» – sare, piper si alte mirodenii compozitionale si stilistice – incit din cele citeva zeci de rinduri ale fiecarei piese sa iasa cite o minunatie de «scena de viata», din acelea pe care marea literatura ni le ofera spre a ne ajuta sa intelegem sensurile cele mai profunde ale existentei noastre. Incintatoare, de un comic adesea debordant, de multe ori induiosatoare, intotdeauna tusante intr-un fel ori intr-altul, cind si cind de-a dreptul tulburatoare, micile proze ale lui Florin Iaru asta sint: literatura mare…” (Ion Bogdan Lefter)

Carte recomandata de Radio Guerrilla

Florin Iaru este unul dintre cei mai cunoscuti poeti ai gene­ratiei optzeciste. A fost unul dintre membrii proeminenti ai „Cenaclului de Luni” condus de Nicolae Manolescu. A fost vicepresedintele Uniunii Scriitorilor in perioada 1995‑1996. A realizat si prezentat emisiuni de cultura la postul national de televiziune si la TVR Cultural. Face parte din echipa redac­tionala a saptaminalului Catavencii. A debutat cu volumul de poezii Cintece de trecut strada (Albatros, 1981), apoi, alaturi de Mircea Cartarescu, Traian T. Cosovei si Ion Stratan, a publicat Aer cu diamante (Litera, 1982). Alte volume: La cea mai inalta fictiune (Cartea Romaneasca, 1984), Innebunesc si‑mi pare rau (Cartea Romaneasca, 1990), Poeme alese (Aula, 2002), Tescani 40238 (volum colectiv, Image, 2000), Povesti erotice romanesti (volum colectiv, Trei, 2007), Prima mea betie (volum colectiv, Art, 2009). Poemele sale au fost incluse in antologii din Germania, Italia, Anglia, Franta, Spania, Statele Unite, Rusia etc.

Bucuresti, 30.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *