Shadow

Fizica viitorului

Cum va influența știința destinul omenirii și viața de zi cu zi în anul 2100
Michio Kaku
Editura Trei

Cum va arăta lumea în viitor? Pentru cei dornici să o exploreze variante posibile, pentru cei care au citit cărți SF ori au vizionat filme aparținând acestui gen, lucrarea Fizica viitorului este una care deschide noi perspective.

Modul în care va arăta viitorul în anul 2100 prezentat în această carte are la bază peste 300 de interviuri cu savanți mondiali, așadar nu este doar perspectiva autorului. Aici trebuie adăugat că Michio Kaku este profesor de fizică teoretică al catedrei Henry Semat de la Graduate Center, City University din New York, cofondator al teoriei corzilor și autor al mai multor lucrări apreciate la nivel internațional.

Fizica viitorului recenzie Michio Kaku

Lucrarea începe cu o introducere interesantă, după care urmează prezentarea viitorului computerelor, apoi al inteligenței artificiale și după aceea viitorul medicinei. Cel de-al patrulea capitol se oprește asupra nanotehnicii, urmând apoi capitole care vorbesc despre viitorul energiei, al călătoriilor spațiale, al bogăției și al omenirii. Ultimul capitol prezintă o zi din viață din anul 2100, după care urmează recomandări de lecturi suplimentare.

Trebuie subliniat faptul că deși cuvântul fizică poate să determine multe persoane să privească cu rezerve această carte, Informațiile și ipotezele oferite sunt prezentate într-un mod foarte accesibil. Cartea devine astfel o lectură atractivă, ușor de urmărit, deschizând o mulțime de perspective în mintea oricărui cititor. Lucrarea trebuie citită cu o minte deschisă către nou, amintindu-ne de altfel că multe dintre dispozitivele inventate de Jules Verne sau prezentate în filme sci-fi, dispozitive care șocau ori păreau imposibil de realizat, sunt astăzi produse care există în realitate.

“Până în 2100, destinul nostru este să devenim asemenea zeilor pe care cândva i-am venerat și de care ne-am temut. Dar instrumentele noastre nu vor fi baghetele magice și potiunile fermecate, ci știința computerelor, nanotehnologia, inteligența artificială, biotehnologia și, mai presus de toate, teoria cuantică, ce constituie fundamentul tehnologiilor anterior menționate.

Până în 2100, asemenea zeilor din mitologie, vom fi în stare să manipulăm obiectele cu puterea minții. Computerele, după ce ne vor fi citit gândurile, vor fi în stare să ne îndeplinească dorințele. Vom fi în stare să mișcăm obiectele doar cu forța gândului, o putere telekinetică rezervată de regulă zeilor. Ajutați de biotehnologie, vom crea corpuri perfecte și ne vom prelungi durata de viață. Vom putea, de asemenea, să creăm forme de viață cum nu au mai pășit niciodată pe suprafața pământului. Cu puterea nanotehnologiei, vom fi în stare să luăm un obiect și să îl transformăm în altceva, să creăm ceva, aparent, aproape din nimic. Vom călători nu în care de foc, ci în vehicule elegante care se vor înălța de unele singure, aproape fără niciun pic de combustibil, plutind fără efort în aer. Cu motoarele noastre vom fi capabili să valorificăm energia nelimitată a stelelor. De asemenea, ne vom apropia de faza în care vom trimite astronave care să exploreze stelele apropiate.

(…) Punctul culminant al tuturor acestor strădanii este formarea unei civilizații planetare, sau, în limbajul fizicienilor, a unei civilizații de Tip I. Tranziția aceasta este, probabil, cea mai mare din istorie, marcând o separare abruptă de toate civilizațiile din trecut.” (pp. 38-39)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *