Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Filmul expeditiei a doi romani in Groenlanda, de 1 Decembrie la TVR 1

Documentarul „Steag românesc pe gheţurile Groenlandei” face parte din seria de programe pregătite de TVR 1 pentru Ziua Naţională a românilor

650 km pe schiuri, pe un frig pe care mulţi dintre noi nu ni-l putem imagina. 650 km cu un bagaj de 100 kg. 37 de zile fără prieteni, familie, informaţie. -30 de grade cu vânt polar, viscol, furtună şi un orizont atât de alb încât dezorientarea şi deziluzia devin prieteni de nădejde. Acestea sunt condiţiile în care alpiniştii Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman au reuşit traversarea calotei glaciare a Groenlandei pe un traseu neparcurs de nimeni până în prezent. Pe 1 decembrie, de la ora 22.30, producătoarea TVR Irina Păcurariu propune telespectatorilor TVR 1 documentarul în premieră Steag românesc pe gheţurile Groenlandei, filmul expediţiei din 2010 a celor doi români în traversarea calotei glaciare a Groenlandei.

„Cu această aventură, am dorit şi am reuşit să atragem atenţia asupra problemelor de mediu generale şi specifice Groenlandei, respectiv efectele încălzirii globale asupra calotei glaciare a celei mai mari insule a lumii”, mărturiseşte alpinistul Ticu Lăcătuşu. „Întreaga noastră conduită pe parcursul expediţiei a fost ecologică. Am dorit să nu lăsăm nicio urmă a trecerii noastre pe la Cercul Polar şi am reuşit. Am lăsat după noi doar urmele schiurilor şi ale săniilor. La punctul final al expediţiei, langă micul aeroport Kangerlussuaq am depozitat la locul potrivit doi saci conţinând aproximativ 45 kg de deşeuri şi resturi menajere ale expediţiei. Sperăm ca gestul nostru să-i inspire pe toţi cei care străbat Carpaţii de acasă, astfel încât să ne putem bucura în continuare de o Natură intactă, neprofanată şi fotografiabilă”, a continuat alpinistul.

În 19 aprilie 2010, Ticu Lăcătuşu și Cornel Coman plecau către Groenlanda, spre ceea ce se preconiza a fi o mare provocare, însă ce a urmat a depășit până şi aşteptările lor. Natura li s-a împotrivit pentru prima dată când temperaturile încă nu atinseseră punctul de îngheţ, undeva departe de calota glaciară: în Copenhaga. Atât de celebrul nor vulcanic islandez i-a ținut blocaţi întâi în Danemarca şi apoi în Islanda timp de 10 zile. Acesta a fost primul punct de cotitură al expediţiei: rezervările în lanţ făcute cu mult timp în urmă şi atât de atent planificate s-au dat peste cap. Însă exploratorii nu s-au dat bătuţi, au refăcut itinerariul, astfel că pe 29 aprilie, ora 17.00, ora României, încep traversarea insulei Groenlanda, de la est la vest, pentru a atrage atenţia asupra topirii calotei glaciare. Cu schiurile căptuşite cu piele de focă şi cărând 180 de kilograme de echipament, cei doi exploratori şi-au început călătoria. În cele 37 de zile petrecute au trecut prin momente critice, în care părea că totul li se împotriveşte. Disconfortul fizic, presiunea psihică, dorul de casă şi de cei dragi, toanele naturii, toate dau o dimensiune şi mai mare reuşitei lor. Întregul film al traversării Groenlandei de către cei doi alpinişti români va putea fi urmărit la TVR 1, pe 1 Decembrie, de la ora 22.30.

Anul acesta, de 1 Decembrie, la TVR 1 se vorbeşte despre România. Despre oamenii ei, despre valorile ei, despre ce înseamnă România pentru fiecare dintre noi. Sub titlul-umbrelă „România mea este…”, TVR 1 îşi invită telespectatorii, pe parcursul întregii zile, să privească şi cu alţi ochi ţara în care trăiesc şi să vadă în ea o ţară care merită mai mult în fiecare zi. Mai mult respect. Mai mult interes. Mai mult timp şi mai mult suflet.

Bucuresti, 27.11.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *