free download 78 travel guides written by experts

Filarmonica „George Enescu” deschide stagiunea 2016-2017 cu actul I din opera Parsifal, de Richard Wagner

În deschiderea noii stagiuni 2016-2017, vineri, 7 și sâmbătă, 8 octombrie 2016, la Ateneul Român, Filarmonica „George Enescu”, în parteneriat cu Fundația Română pentru Excelență în Muzică, anunță două concerte-spectacol cu actul I din opera Parsifal, de Richard Wagner.

Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla orchestra și corul Filarmonicii „George Enescu” împreună cu soliștii invitați Ștefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), considerați printre cei mai mari interpreți wagnerieni. Din distribuție fac parte și cântăreții români Marius Boloș, Liviu Indricau, Iustinian Zetea și Sidonia Nica de la Opera Națională București și Ionuț Popescu și Adrian Dumitru de la Filarmonica „George Enescu”.Pe scenă se vor mai afla Corul de copii Radio și elevi de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”.

„Wagner se cântă foarte rar în România. Nu există o tradiție în acest sens și nici o școală de canto care să formeze soliști pentru acest repertoriu. Din acest punct de vedere, România se află cu mult în urma țărilor europene cu tradiție culturală, dar am constatat cu bucurie că există un potențial de afinitate muzicală și stilistică deosebită a orchestrei și corului Filarmonicii cu muzica lui Wagner. Proiectul «PARSIFAL la Ateneul Român», inițiat în luna mai 2015, este un început de construire a unei tradiții a stilului wagnerian în România, care implică artiștii români în colaborare cu artiști străini renumiți, pentru a familiariza publicul cu opera marelui compozitor german”, declară dirijorul Christian Badea.

Concertele-eveniment „PARSIFAL la Ateneul Român” sunt un concept nou și unic atât în România, cât și în lume. Dirijorul-regizor împletește în mod firesc componentele muzicale (orchestră, cor, soliști) cu elemente complexe de teatru (lumini, decor, costume, efecte speciale vizuale și de sunet), folosind caracteristicile acustice și arhitecturale ale sălii Ateneului. Cei 60 de membri ai corului bărbătesc cântă într-un cerc care cuprinde și publicul. Spectatorii se regăsesc astfel în mijlocul muzicii și al legendei Cavalerilor Sfântului Graal. Soliștii se mișcă liber prin sală și cântă pe scene special amenajate, ceea ce asigură o balanță de sunet perfectă cu orchestra wagneriană de 90 de muzicieni și dă publicului o perspectivă acustică și vizuală de 360 de grade. Alte două coruri, indicate de Wagner ca fiind îndepărtate de acțiune, ca și faimoasele clopote grave specifice lui Parsifal, se aud prin ușile deschise, din foaierul Ateneului, unde sunetul produs este reverberant și rotund prin natura architecturii clădirii, iar efectul de distanță este magic pentru publicul din sală.

„Fără îndoială, deschiderea stagiunii 2016 – 2017 în octombrie va fi un eveniment de aristocratică ținută, la nivelul marilor scene muzicale ale lumii. Să ne aducem aminte de concertul cu Parsifal Actul III, un spectacol copleșitor, realizat anul trecut, în aceeași regie si sub aceeași bagheta a maestrului Christian Badea. Soliști wagnerieni consacrați, alături de ansamblurile Filarmonicii, sunt cea mai bună garanție pentru un adevarat eveniment muzical european. Wagner, din păcate, nu este un compozitor suficient cântat în România. Pot fi multe explicații… Prin aceste concerte – în primăvară sperăm ca actul al II-lea din Parsifal să întregească acest proiect uriaș «PARSIFAL la Ateneul Român», inițiat în luna mai 2015 – Filarmonica «George Enescu» și maestrul Christian Badea își propun să familiarizeze publicul românesc cu muzica de mare rafinament a compozitorului german.” declară domnul Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

Concertele cu Parsifal de Wagner din 7 și 8 octombrie la Ateneu sunt realizate cu sprijinul financiar generos al sponsorului principal – compania Rompetrol. Proiectul beneficiază și de ajutorul unor parteneri deosebiți – ICR, AFCN și ARCUB. Acestora li s-au alăturat alți sponsori importanți, precum: Wuerth Romania, WENS Travel din Cluj, Noventis, Cabinetul de avocați Bulboacă și Asociații și Cabinetul de avocați Manolică, firma Career Advisors și mai mulți sponsori privați.

Biletele în valoare de 150 lei se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program: Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75

Sponsori: Cognistudio, Aqua Carpatica
Parteneri: Art Act Magazine, Romania Insider, City Compass, B-Smart, PHM, Liternet, Metropolis
Parteneri media: Sapte Seri, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Revista Tango, Pro Video, orasul.meu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *