metalshow

Fidelitatea fata de brand, un moft pentru tinerii europeni

Ambitiosi. Exuberanti. Dinamici. Egocentristi. Inteligenti. Aproximativ 3 milioane, mai putini decat in 1998, dar cu siguranta mai multi decat vor fi in 2015. Acestia sunt tinerii din Romania, un potential urias de marketing, care dezvolta o afinitate diferita si in schimbare fata de branduri. Un mix de atribute sau o tendinta, tinerii cauta doar acel Brand.

Despre complexitatea brandului in ochii noii generatii isi propune sa dezbata si „Brandurile tinerilor”, cover story-ul numarului 149 al revistei Biz, care detine exclusivitatea pentru rezultatele celei mai recente cercetari de piata (calitativa si cantitativa). Studiul este realizat de catre Daedalus Consulting, in Romania, in perioada septembrie 2006 – aprilie 2007. Subiectii cercetarii ii reprezinta tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani, cu venituri lunare pe membru de familie medii sau medii-ridicate. Conform studiului, tinerii de astazi sunt persoane cu o implicare sociala redusa. Societatea joaca un rol foarte putin prezent in viata lor dat fiind ca o percep ca fiind un set de norme impuse, de care vor sa se detaseze. Brandurile insa sunt aproape de tineri pentru ca le raspund nevoilor specifice de diferentiere. 

„Tinerii sunt consumatori volatili, usor influentabili. Prin interactiunea dintre ei – mult usurata de tehnologie – si prin continutul pe care il creeaza prin Internet, prin bloguri, forumuri, tinerii reprezinta un mediu fertil pentru propagarea imaginii unei marci.”, a declarat pentru Biz Andrei Balan, Strategic Planner, Leo Burnett.

Relatia tineri – brand poate fi explicata si in baza unei piramide a brandurilor. Nivelul intai al piramidei este ocupat de brandurile cu personalitati foarte bine conturate si cu care se intra frecvent in contact – exemple pe acest nivel sunt Coca-Cola, Nokia sau Nike. Nivelul doi si trei apartin brandurilor cu imagini bine definite, dar mai putin reprezentative decat cele de pe nivelul anterior. Astfel pe nivelul doi se afla Kenvelo, Puma, Adidas, Avon, Ursus, Bergenbier, Kent sau BMW, in timp ce pe nivelul trei se regasesc Sony, Vodafone, Orange, Mercedes, Audi, Dacia, Alexandrion, Tuborg, McDonald’s sau Durex.

Studiul a surprins si patru caracteristici care definesc relatia dintre tineri si branduri: un rol social, recunoastere, o reactualizare constanta a brandurilor si satisfacerea dorintei constante de exprimare aduse de noutatile brandurilor. Luat ca individualitate, pentru a atrage atentia tinerilor un brand trebuie sa detina atribute ca: sa fie „o oglinda” a generatiei, sa fie inovativ, sa surprinda, sa fie pragmatic si realist, global, contemporan, foarte „fun”, sincer, autentic, un sprijin pentru tineri.

O problema acuta de marketing este lipsa de loialitate a tinerilor. „Tinerii au un comportament de consum destul de reactiv. Apoape 60% dintre ei vor evita un brand care ii dezamageste la un moment dat. Si zvonurile despre un produs sau o marca vor produce influenta daca provin din surse credibile. Expunerea la diferite medii de comunicare, precum si apartenenta la grupul de prieteni fac din tineri consumatori dificil de fidelizat.”, sustine Andrei Balan, Strategic Planner, Leo Burnett.

Dincolo de relatia tineri – brand, revista Biz invita in acest numar si la intelegerea dimensiunii de „Comunicare online mai specializata”, in timp de rubrica Focus prin articolul „Nunta, o afacere de 1 miliard de euro” prezinta modul in care serviciile destinate organizarilor de nunti sau cele care vad in nunta o oportunitate de crestere, devin o afacere profitabila.

Bucuresti, 22.10.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *