creative night talks

Festivalul Vara Magică continuă în vibrații de vioară cu Croitoru String Virtuosi Orchestra

Croitoru String Virtuosi Orchestra, având ca solişti pe violoniștii Simina şi Gabriel Croitoru, vor susține un concert la Ateneul Român miercuri, pe data de 11 august, de la ora 19:30, în cadrul celei de-a X-a ediții a Festivalului “Vara magică” organizat de Lanto Communications.

Ansamblul Croitoru String Virtuosi Orchestra s-a născut din dorința de a forma un nucleu de oameni tineri, entuziaști, valoroși, prin care să se continue, la un nou nivel, relația profesională cu foștii studenți ai violoniștilor Ioana și Gabriel Croitoru, profesori la Universitatea de Muzică București, cei doi dascăli considerând mereu cariera didactică ca fiind complementară celei de interpret.

În 2016, la inițiativa fiicei lor, violonista Simina Croitoru, se pun bazele ansamblului. “Succesul înregistrat în cei doi ani de activitate, ne-a făcut să pornim într-o nouă experiență muzicală, cu lucrări românești de mare popularitate. Aceasta reprezintă o premieră în domeniu, neexistând încă o imprimare a celor mai cunoscute piese din repertoriul tradițional românesc, în versiunea vioară solo – orchestră”, declara, la sfârșitul anului 2018, Gabriel Croitoru.

afis Croitoru Strig Virtuosi Orchestra

Declarația a fost prilejuită de lansarea unui CD intitulat “Un secol de muzică tradițională românească” și dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. În viziunea autorilor săi, CD-ul propune ascultătorilor o îmbinare armonioasă între tradiție și noutate, între muzica populară românească și muzica cultă. Este, cu alte cuvinte, o reîntoarcere auditivă la origini, la portul popular românesc, la atmosfera de sărbătoare din zilele de șezătoare, la familie și la istoria nescrisă a poporului, pe umerii și truda căruia s-a clădit din temelii România de astăzi.

Maestrul Gabriel Croitoru, cu peste 1.000 de apariții scenice, are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu ce i-a aparținut marelui George Enescu – „Am marea bucurie de a fi câștigat în urmă cu mai mulţi ani dreptul de utilizare a viorii „Catedrala”, construită de Giuseppe Guarneri, supranumit „del Gesu” care i-a aparţinut Maestrului, aflată astăzi în custodia Muzeului Național „George Enescu”. Nu cred că există bucurie mai mare decât aceea de a fi parte din viața unui instrument de o asemenea valoare, care a trecut în cele trei secole de existență prin mâinile foarte multor violoniști de excepție. Spun de excepție, prin prisma felului în care s-a păstrat acest instrument, știut fiind faptul că orice instrument cu corzi trebuie cântat pentru a-și păstra și chiar îmbunătăți calitățile sonore… Această vibrație încă se transmite către cei care vin să ne asculte în sala de concert sau în turnee.”

Astă seară Festivalul Vara Magică vă găzdui pe scena Ateneului Orchestra Camerata Regală condusă de dirijorul Constantin Grigore, având ca solist pe violoncelistul Octavian Lup cu o selecție din creațiile compozitorilor Edward Grieg, Joseph Haydn și Wolfgang Amadeus Mozart. Săptămâna viitoare concertul Ansamblului Croitoru va fi urmat de recitalul pianistei Mădălina Paloș – joi, 12 august, începând cu ora 19:30.

Biletele pentru concertele din cadrul Festivalului Vara Magică sunt disponibile pe www.lanto.ro, www.bilete.ro şi la casa de bilete a festivalului deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni până joi, între orele 14:00 şi 19:00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *