metalshow

Festivalul PLAI – editia X

Architects of Air – Luminarium în premieră la Timișoara

Cea de-a zecea ediție a festivalului PLAI de la Timișoara (11-13 septembrie 2015) va aduce, în premieră la Timișoara, una dintre cele mai impresionante construcții luminoase dedicate jocului interactiv: Architects of Air.

Fondatorul, designerul și directorul artistic al Architects of Air, Alan Parkinson, a început să experimenteze în anii ’80 o exprimare artistică prin sculpturi pneumatice. A realizat primul luminariu în 1985, iar în 1990 a creat Eggopolis – primul luminariu care avea să fie prezentat și în afara comitatului Nottingham. În 1992, Eggopolis avea să fie prezentat la festivalul de teatru de la Edinburgh, unde a avut parte pentru prima oară de un public plătitor de bilet. Reacția presei și a publicului a fost copleșitoare, iar Architects of Air a fost creat în anul imediat următor.


Photo credit Daniel Muilenburg


Compania construiește luminarii – structuri gonflabile monumentale, concepute pentru a genera un sentiment de uimire la frumusețea oferită de îmbinarea perfectă a luminii, sunetului și culorilor. De la Hong Kong la Honolulu, Taipei la Tel Aviv și Sindey la Singapore, aceste structuri au încântat audiența lumii întregi. Din 1992 încoace, peste două milioane de vizitatori din 40 de țări de pe cinci continente s-au scufundat în lumea spectaculoasă creată de ei.


Photo credit Peter Varga

Architects of Air vor fi prezenți la PLAI cu cel mai mare luminarium construit de ei până acum. Acesta dispune de 86 de cupole triaxiale și 71 de secțiuni care împreună creează un labirint uimitor de poteci șerpuite și cupole însuflețite unde arhitectura islamică, corpurile geometrice ale lui Arhimede și catedralele gotice se contopesc într-un monument inspirațional al frumusetii luminii și culorii și unde vizitatorii se pot pierde cu bucurie.


Photo credit Philippe Tabouriech

Instalația trezește toate simțurile și minunează pe oricine îi trece pragul. Vizitatorii sunt transportați și cufundați într-o uimitoare lume a luminii, pentru o experiență senzorială unică, și aduce artele vizuale în locuri în care nimeni nu s-ar fi așteptat să le găsească.


Photo credit Richard Osborn

Construcția celor de la Architects of Air este accesibilă celor în scaun cu rotile sau cu dificultăți de locomoție, iar copiii sub 16 ani pot intra doar însoțiți de un adult (un adult pentru maximum patru copii) și poate fi vizitată în perioada 11-13 septembrie 2015 la festivalul PLAI de la Timișoara, în incinta Muzeului Satului Bănățean, între orele:
Vineri 11 septembrie: 16:00 – 19:15
Sâmbătă 12 septembrie: 12:00 – 19:15
Duminică 13 septembrie: 12:00 – 19:15.

Site: //www.architects-of-air.com/.

Până pe data de 8 septembrie 2015, organizatorii PLAI Festival așteaptă pe adresa de e-mail pr@plai.ro cererile de acreditare completate conform formularului care se găsește aici: www.plai.ro/presa. Orice cerere care va veni după această dată nu va fi luată în considerare.

Bucuresti, 01.09.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *