metalshow

Festivalul Cerbul de Aur 2008 se desfasoara la Brasov, in septembrie

Anunt facut la spectacolul aniversar Cerbul de Aur, de la alb-negru la color

Ediţia din acest an a Festivalului Cerbul de Aur se va desfăşura în prima decadă a lunii septembrie, au anunţat Ruxandra Gheorghe şi Dan Teodorescu, prezentatorii spectacolului Cerbul de Aur, de la alb-negru la color, transmis în direct sâmbătă seara de TVR 1. Postul naţional de televiziune a aniversat pe 1 martie, printr-un spectacol de muzică şi divertisment, 40 de ani de la prima ediţie a Cerbului de Aur, desfăşurată la Braşov în 1968. Numeroase personalităţi au fost prezente în studioul 3 al TVR pentru a trasa, pentru telespectatori, istoria Cerbului de Aur de la alb-negru la color, amintindu-şi cu drag şi emoţie de întâmplările prin care au trecut de-a lungul celor cincisprezece ediţii ale Cerbului de Aur. Constantin Dăghici (cel care a deschis cu un recital Festivalul în 1968), Margareta Pâslaru, Stela Popescu şi Iulie Darie (primii prezentatori ai Cerbului, în 1968), Valeriu Lazarov (regizorul artistic al primei ediţii a Cerbului), Mihaela Mihai (interpretă prezentă la primele trei ediţii ale Cerbului, premiată cu menţiune), Sanda Ţăranu (prezentatoare a celei de-a doua ediţii, alături de actorul Silviu Stănculescu), Luminiţa Dobrescu (câştigătoarea Cerbului în 1969), Doina Spătaru (premiată cu menţiune la a treia ediţie), Corina Chiriac (deţinătoare a Cerbului de bronz în 1971), Teodora Dinulescu (scenografa primei ediţii a Cerbului), Carmen Dumitrescu (reporter al TVR), Dumitru Moroşanu şi Octavian Iordăchescu (cei care au reluat Cerbul de Aur în 1992), Doru Tufiş (câştigătorul locului I la secţiunea videoclip în 1993), Ricky Dandel (prezentatorul ediţiilor 1992, 1993, 1994 şi 1996), interpretă Silvia Dumitrescu, realizatoarea Florentina Satmari (de al cărei nume se leagă primele ediţii ale serilor de folclor ale Festivalului), Narcisa Suciu (deţinătoarea premiului al III-lea la interpretare în 1997), Mălina Olinescu (premiul I la interpretare în 1997), Luminiţa Anghel (premiul I la interpretare în 2001), Irina Radu (director al festivalului 2002-2005), Paula Seling (câştigătoarea trofeului în 2002), Ovidiu Drugă (director de imagine la mai multe ediţii de Cerb), Iuliana Tudor (prezentatoare a serilor de folclor la ultimele ediţii ale Cerbului), Berti Barbera (responsabilul cu Nopţile Cerbului), Doina Anastasiu (realizator şi regizor artistic la ediţiile 1992-2001 ale Cerbului), Gheorghe Scripcaru (primarul oraşului Braşov), Dan Manoliu (regizorul artistic al festivalului în 2005), Cosmin Cernat (prezentatorul ediţiei din 2005) au fost invitaţii speciali ai spectacolului aniversar Cerbul de Aur, de la alb-negru la color.
„Cerbul de Aur a fost o adevărată şcoală pentru mine, aşa cum, de altfel, a fost şi Televiziunea Română. Muncind la Cerb am învăţat să fac televiziune”, a spus realizatorul Valeriu Lazarov, realizatorul multor programe de televiziune de succes de pe piaţă. Irina Radu a declarat că se simte la TVR ca acasă şi că îi este dor de TVR, unde şi-a făcut prieteni pe viaţă. „Pentru mine, Festivalul Cerbul de Aur a fost o adevărată şcoală de viaţă, dar şi de management” (Irina Radu). Actriţa Stela Popescu a povestit telespectatorilor cum a devenit prezentatoarea Cerbului în 1968, amintindu-şi că Octavian Paller era cel care le scria, ei şi lui Iurie Darie, textele de prezentare.

Spectacolul aniversar Cerbul de Aur 40 a mai cuprins şi un concurs în urma căruia, telespectatorii din ţară, dar şi românii din diaspora, au desemnat, prin televoting, cel mai îndrăgit cântec românesc în interpretarea unui concurent străin la Cerb. Melodia Să nu-mi iei niciodată dragostea (din repertoriul trupei Holograf), interpretată de Mike Peterson din Olanda, a fost desemnată câştigătoare, adunând 35,84% din totalul voturilor telefonice ale telespectatorilor. Pe locurile următoare s-au clasat:
Locul 2 – Îţi mulţumesc, interpretă Linda (Italia) – 15,13%;
Locul 3 – Vin’ la mama de mă cere, interpretă Jayleen (Elveţia) – 10, 25%;
Locul 4 – Ionel, Ionelule, interpretată de Jojo a Gogo (Franţa) – 9,85%;
Locul 5 – Deschideţi poarta soarelui, interpretă Trie Utami (Indonezia), 8,43%;
Locul 6 – Beiju la la, interpretă Julia (Israel), 8,43%;
Locul 7 – E vârsta întrebărilor, interpretă Eliane Dambre (Elveţia) – 4,76%;
Locul 8 – Iarna, interpretată de Urban Tale (Finlanda), 3,96%;
Locul 9 – Let Me Try, interpretă Pam (Malta), 2,44%;
Locul 10 – Nu-ţi spun adio, interpret Garett Wall (Irlanda) – 0, 91%.

În partea a doua a spectacolului, Margareta Pâslaru, Luminiţa Dobrescu, Mihaela Mihai, Doina Spătaru, Angela Similea, (doar prin înregistrare), Corina Chiriac au reaminitit telespectatorilor melodii ca Trurli, Of, inimioară, Cântecul inimii, Poarta sărutului, După noapte vine zi, cântece cu care au participat la Cerbul de Aur. Scurte intervenţii muzicale au avut şi Paula Seling, Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Narcisa Suciu, Mălina Olinescu, Silvia Dumitrescu şi Andra, şi ele premiate de-a lungul timpului la Cerb.

Realizatoarea tv Florentina Satmari a povestit telespectatorilor că ideea serilor de folclor ale Cerbului a apărut în 1992 şi aparţine lui Dumitru Moroşanu. „Totul a pornit de la intenţia de a le prezenta străinilor care veneau la festival tradiţiile românilor, însă spectacolele de folclor de la Braşov au fost de fiecare dată foarte bine primite şi de braşoveni” (Florentina Satmari). Ricky Dandel a recunoscut că festivalul îi este cel mai aproape de suflet dintre toate evenimentele muzicale pe care le-a prezentat. Corina Chiriac a vorbit telespectatorilor despre prezentatorii Valeria Gagealov şi Andrei Magheru, cei care s-au cunoscut acum 40 de ani la Cerbul de Aur şi aniversează, la rândul lor, 40 de ani de căsătorie. Berti Barbera a sintetizat: „Vă mulţumesc că m-aţi invitat la această lecţie de istorie!”(Berti Barbera).

Primarul Braşovului, Gheorghe Scripcaru a confirmat telespectatorilor că sunt aşteptaţi şi în acest an la Braşov, la Festivalul Cerbul de Aur, care va avea loc, aşa cum s-a anunţat în finalul ediţiei aniversare, în prima decadă a lunii septembrie.

Bucuresti, 3.03.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *